Βισυσουάζ, μια άκρως ιδιαίτερη σούπα. Πρόκειται για μία κρεμώδης σούπα με πράσο και πατάτα που έχει την ιδιαιτερότητα να μπορεί να σερβιριστεί κρύα το καλοκαίρι, αλλά και ζεστή τον χειμώνα. Αλλά δεν είναι αυτή η μοναδική ιδιαιτερότητα της, καθώς ενώ πρόκειται για μια κλασική Γαλλική συνταγή λέγεται ότι ξεκίνησε επί αμερικανικού εδάφους το 1917, από τον Γάλλο Louis Diat που ήταν ο chef του Ritz-Carlton της Νέας Υόρκης. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι ότι με λίγα και απλά υλικά, μπορούμε να φτιάξουμε μία μοναδικά νόστιμη σούπα που μπορεί να καταναλωθεί όλο το χρόνο.
Συνταγή για βισυσουάζ
Υλικά
- 1 κρεμμύδι
- 3 πράσα
- 2 πατάτες
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- θυμάρι
- 500 ml λίτρο ζωμό κοτόπουλο λαχανικών
- 100 ml κρέμα γάλακτος 35%
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε το κρεμμύδι, το πράσο σε λεπτές φέτες και τις πατάτες σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το πράσο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις πατάτες, το θυμάρι, το ζωμό λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος και βράζουμε για 1-2 λεπτά ακόμα. Ελέγχουμε για αλάτι, πιπέρι και διορθώνουμε. Τέλος, εκτός φωτιάς και με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ, χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη σούπα.
Tips
- Αν δεν έχουμε ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών, μπορούμε να προσθέσουμε την ποσότητα του υγρού σε νερό και να ενισχύσουμε τη γεύση της βισυσουάζ με ένα κύβο λαχανικών ή κοτόπουλο αντίστοιχα.
- Στην περίπτωση που η σούπα καταναλωθεί ζεστή την αφήνουμε λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία της πριν σερβιριστεί, ειδάλλως την αφήνουμε να κρυώσει μόνη της, τη βάζουμε για τουλάχιστον δύο ώρες στο ψυγείο και την απολαμβάνουμε κρύα.
- Τέλος, ενδεικτικοί τρόποι σερβιρίσματος είναι με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, κάποια κρουτόν (αρωματισμένα με σκόρδο, ενδεχομένως) και λίγες σταγόνες ελαιολάδου.
Καλή σας όρεξη!