Η διγλωσσία ως ικανότητα του ατόμου και τα οφέλη της

Η διγλωσσία ως ικανότητα του ατόμου και τα οφέλη της
Πηγή εικόνας: TED Talks

Η διγλωσσία, δηλαδή η ικανότητα ενός ατόμου να χρησιμοποιεί δύο γλώσσες σε διαφορετικές καταστάσεις και κάθε φορά να αλλάζει αυτόματα, χωρίς δυσκολίες, το γλωσσικό κώδικα (aksaar et al.), αφορά, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.

Η διγλωσσία και η επίδρασή της στις διανοητικές ικανότητες του εγκεφάλου άρχισε να απασχολεί τους επιστήμονες ήδη από τη δεκαετία του 20’, ενώ τα ευρήματα σχετικά με αυτή υπήρξαν ποικίλα.

Σε πολλές μελέτες, ο εγκέφαλος των δίγλωσσων ανθρώπων παρουσιάζεται πιο λειτουργικός από αυτόν των ανθρώπων που μιλούν μία γλώσσα. Πιο συγκεκριμένα, οι δίγλωσσοι φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη διανοητική ευελιξία και μεγαλύτερη ικανότητα στην διαμόρφωση αφαιρετικής σκέψης. Επιπλέον, οι άνθρωποι που είναι γνώστες δύο γλωσσών, ιδιαίτερα τα παιδιά που διδάσκονται τις γλώσσες αυτές σε μικρή ηλικία, αποκτούν αντίληψη και της κουλτούρας που συνοδεύει τις γλώσσες αυτές. Ακόμη, η διγλωσσία βοηθάει στην συγκέντρωση, τη μνήμη καθώς και στη λήψη αποφάσεων. Συνολικά, ο εγκέφαλος των δίγλωσσων, γίνεται πιο «ευκίνητος» και αποτελεσματικός.

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της θετικής επίδρασης της διγλωσσίας, έναντι της εκδήλωσης των συμπτωμάτων της νόσου Alzheimer’s και της άνοιας. Η άνοια φαίνεται να καθυστερεί να εκδηλωθεί, κατά τέσσερα ή και περισσότερα χρόνια σε ανθρώπους που γνωρίζουν δύο γλώσσες. Σε μία μελέτη που διεξήχθη στο Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών του Nizam στην Ινδία, σε εξακόσιους οκτώ ασθενείς (δίγλωσσους και μη) που είχαν προσβληθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο, το 40,5% που ανέκτησε πλήρως τις γνωστικές του ικανότητες ήταν δίγλωσσοι, έναντι του 19,6% που δεν ήταν.

Σύμφωνα με την Ellen Bialystok, καθηγήτρια και ερευνήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο York του Καναδά, οι άνθρωποι που γνωρίζουν δύο γλώσσες έχουν αναπτύξει διάφορες περιοχές του εγκεφάλου για την εκτέλεση καθηκόντων σε σχέση με αυτούς που γνωρίζουν μία γλώσσα. Οι δίγλωσσοι, παρουσιάζουν αναπτυγμένη τη λειτουργική μνήμη, που σχετίζεται με την προσωρινή αποθήκευση πληροφοριών και την επεξεργασία τους.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Φυσικά, υπάρχουν και γνωσιακοί τομείς, στους οποίους οι δίγλωσσοι δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά όσο αυτοί που γνωρίζουν μία γλώσσα. Για παράδειγμα, τα άτομα που γνωρίζουν μία γλώσσα, διαθέτουν καλύτερο λεξιλόγιο και ανταποκρίνονται πιο γρήγορα σε κάποιες ασκήσεις. Έτσι, η διγλωσσία μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και να μειώσει την ανταπόκριση των ατόμων που γνωρίζουν δύο γλώσσες σε σχέση με άλλους.

Συνολικά, φαίνεται ότι η γνώση δύο ή περισσότερων γλωσσών εκτός από γνωστικά οφέλη, προσφέρει και καθημερινές διευκολύνσεις, όπως κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ή και στην αγορά εργασίας, αφού η γνώση ξένων γλωσσών αποτελεί σημαντικό προσόν.


Πηγές:

«THE BENEFITS OF A BILINGUAL BRAIN»   Ανακτήθηκε από:  www.lettore.org

Advertising

«Διγλωσσία και Εκπαίδευση»     Ανακτήθηκε από: opencourses.auth.gr

«Τα πλεονεκτήματα της διγλωσσίας όπως τα κατανοούν και τα βιώνουν τα δίγλωσσα παιδιά στην οικογένεια και το σχολείο. Η γλωσσική χρήση δίγλωσσων παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας»  Ανακτήθηκε από: ikee.lib.auth.gr

«The Advantages of a Bilingual Brain» Ανακτήθηκε από: www.bbvaopenmind.com

Περισσότερα από τη στήλη: Γλώσσα

Γλώσσα

Η λέξη «συκοφάντης» και η ρίζα της στην αρχαιότητα

Η λέξη «συκοφάντης» είναι μια διαδεδομένη λέξη τόσο στην ελληνική όσο και σε άλλες γλώσσες.…

Γλώσσα

Η προέλευση του όρου Γερουσία

Η προέλευση του όρου Γερουσία έχει μακραίωνη ύπαρξη, η οποία έχει τις πολιτικές της ρίζες…

Γλώσσα

Η Φριζική Γλώσσα

Η Φριζική Γλώσσα είναι ένας κώδικας εποικοινωνίας που ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των Φριζικών Γλωσσών…

Γλώσσα

Από πού πήραν το όνομα τους βουνά της Ελλάδας

Ο Ελλαδικός χώρος είναι ένα μεγάλο πανόραμα μυθικών και ιστορικών τοπωνυμίων που κρατούν μέχρι και…

Γλώσσα

Εκμάθηση Αγγλικών ως δεύτερη γλώσσα: Διαφορές φύλου

Το παρόν άρθρο Υπάρχους διαφορές φύλου στην εκμάθηση των Αγγλικών ως δεύτερη γλώσσα; Θα μπορούσε…

Γλώσσα

Διάγνωση και διαχείριση της άνοιας

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο εστιάζει στη διάγνωση και διαχείριση της άνοιας. Σε όλο…

Γλώσσα

Η προσωπική αντωνυμία στις ευρωπαϊκές γλώσσες

Η προσωπική αντωνυμία, το «εγώ», αποτελεί τη θεμελιώδη έκφραση της προσωπικής ταυτότητας. Από την πρωτοϊνδοευρωπαική…