Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό – 29 Νοεμβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό
Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό [πηγή εικόνας: thepressproject.gr]
Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό τιμάται κάθε χρόνο στις 29 Νοεμβρίου.

 

Γιατί 29 Νοεμβρίου; 

Η επιλογή της 29ης Νοεμβρίου για να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό δεν είναι τυχαία. Επικυρώθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία έλαβε χώρα το 1977. Σκοπός αυτής της παγκόσμιας ημέρας ήταν να γνωστοποιηθεί στο ευρύ κοινό το παλαιστινιακό πρόβλημα. Η ημερομηνία αυτή παρέπεμπε σε μια άλλη σημαντική συνέλευση του ΟΗΕ, 30 χρόνια πριν να καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό.

Στις 29 Νοεμβρίου 1947 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την απόφαση 181 προέβλεπε τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στην περιοχή της Παλαιστίνης. Τα δύο κράτη, ένα Εβραϊκό και ένα Αραβικό, θα είχαν κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Αυτή με τη σειρά της θα υπόκειτο σε ειδικό καθεστώς.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η απόφαση υπερψηφίστηκε με 33 θετικές ψήφους από κράτη όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Ανάμεσα στις 13 αρνητικές ψήφους ήταν και αυτή της χώρας μας. Η αρνητική ψήφος ουσιαστικά παραδεχόταν την ύπαρξη μοναχά ενός αραβικού κράτους στην περιοχή και σχετιζόταν με την ύπαρξη της πολυπληθούς ελληνικής κοινότητας στην Αίγυπτο. Από την ψηφοφορία απείχαν 10 χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης έγινε δεκτή μόνον από το Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι την απέρριψαν. Μια απόφαση που στηρίχτηκε τόσο στην αριθμητική υπεροχή του πληθυσμού (65% έναντι 35 %-τότε), όσο και στην υποστήριξη των αραβικών κρατών. Σήμερα, λοιπόν, μόνο ένα κράτος από τα δύο που προέβλεπε η απόφαση υφίσταται, αυτό του Ισραήλ. Η Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό, θυμίζει και αυτό, ότι είναι ένας λαός χωρίς κράτος.

Μια γη, δύο λαοί

Οι Εβραίοι ζούσαν στην περιοχή που διαρρέει ο Ιορδάνης ποταμός, την Ιουδαία, για χιλιάδες χρόνια. Η μαζική φυγή του εβραϊκού λαού έγινε μετά από μία αποτυχημένη επανάσταση εναντίον των Ρωμαίων, κατά την οποία καταστράφηκε και ο Ναός του Σολομώντα. Οι Εβραίοι εκδιώχθηκαν και εγκαταστάθηκαν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Η περιοχή της Παλαιστίνης -όνομα που έδωσαν οι Ρωμαίοι- κατακτήθηκε από τους Βυζαντινούς, τους Άραβες, τους Τούρκους. Γεγονός είναι πως από τις Σταυροφορίες και ως τον 20ο αιώνα η πλειοψηφία του πληθυσμού της περιοχής ήταν μουσουλμάνοι.

Advertising

Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου εβραϊκού κράτους ήταν όνειρο των εκπατρισμένων Εβραίων και αίτημα του Σιωνιστικού κινήματος για αιώνες. Η φρίκη του Ολοκαυτώματος, με τους 6.000.000 δολοφονημένους Εβραίους άνοιξε μια ευκαιρία. Στον απόηχο του ζοφερού Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο ΟΗΕ πρότεινε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου εβραϊκού κράτους στην περιοχή της Παλαιστίνης. Ήταν 29 Νοεμβρίου 1947, μια ημερομηνία που έμελλε να καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό. Γιατί η πρόταση χαιρετίστηκε με χαρά από τους Εβραίους, που δέχτηκαν τη δημιουργία δύο κρατών, ενός εβραϊκού κι ενός αραβικού, όχι όμως από τους Άραβες της περιοχής.

Γιατί η περιοχή των προγόνων των Εβραίων δεν ήταν πια μια άδεια γη. Για εκατοντάδες χρόνια ένας αραβικός λαός έζησε, δημιούργησε, έκανε αυτό το χώμα πατρίδα του. Και αυτός ο λαός, ο Παλαιστινιακός, αρνήθηκε την ύπαρξη δύο κρατών.

Με την ανακοίνωση της δημιουργίας του εβραϊκού κράτους, 5 αραβικές χώρες κήρυξαν τον πόλεμο στο Ισραήλ. Το νεοϊδρυθέν κράτος βγήκε νικητής, και 700.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν. Το τέλος της οδύσσειας ενός λαού σήμανε την αρχή των παθών ενός άλλου.

Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό: σήμερα

Advertising

8.000.000 Παλαιστίνιοι ζουν σήμερα σε εδάφη του Ισραήλ. Αρκετοί, μεταξύ των οποίων κι ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, παραδέχονται ότι ήταν λάθος η απόρριψη της πρότασης του ΟΗΕ το 1947. Το 2012, στις 29 Νοεμβρίου μια απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ χάρισε μια πολιτική και διπλωματική νίκη στην Παλαιστίνη. Συγκεκριμένα η Παλαιστινιακή Αρχή αναβαθμίστηκε σε κράτος με ιδιότητα του παρατηρητή, δίνοντας στην παλαιστινιακή κοινότητα φωνή στη διεθνή σκηνή.

Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό
29 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό [πηγή εικόνας: voria.gr]
Σήμερα, με τις συγκρούσεις στην πολύπαθη Γάζα να μαίνονται, η Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Είναι μια μέρα να θυμηθεί κανείς πως τα σύνορα δεν μπορεί να είναι γραμμές που αποφασίζονται σε γραφεία πολιτικών και διπλωματών. Όχι όταν η χάραξή τους αφήνει ανοιχτές πληγές και σκάβει τάφους χρόνια τώρα.


Πηγές:

Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό. Ανακτήθηκε από: sansimera.gr (τελευταία πρόσβαση: 27/11/2023)

Advertising

Origins and Evolution of the Palaistin Problem. Ανακτήθηκε από: un.org (τελευταία πρόσβαση: 27/11/2023)

75 χρόνια από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ (2023). Ανακτήθηκε από: dw.com (τελευταία πρόσβαση: 27/11/2023)

Γέννημα θρέμμα –μα όχι πάππου προς πάππου- Σαλονικιά συνεχίζω να περπατώ στους δρόμους της. Πτυχιούχος Ιστορικού-Αρχαιολογικού, πήρα μια στροφή που με έφερε στη νοσηλευτική, για να βγω και πάλι στον αγαπημένο δρόμο της εκπαίδευσης, αυτή τη φορά από την προσχολική αγωγή. Όψιμη αγάπη η συγγραφή, νηπιακά βήματα στην αρθρογραφία για θέματα που κεντρίζουν την περιέργειά μου.

Περισσότερα από τη στήλη: Ιστορία

Ιστορία

Αναδρομή στην ιστορία του γυμνισμού

Είναι επαναστατική πράξη ο γυμνισμός; Είναι μόδα; Είναι τρόπος ανάγκης για ένωση με τη φύση;…

Ιστορία

Ιστορία του καρπουζιού

Ίσως κανένα άλλο φρούτο δεν έχει ταυτιστεί τόσο με το καλοκαίρι όσο το καρπούζι. Δροσιστικό…

Ιστορία

Η Ιστορία της Ελληνικής LGBTQ+ Κοινότητας

Η ιστορία της ελληνικής LGBTQ+ κοινότητας είναι μια πλούσια και πολυδιάστατη ιστορία, που ξεκινά από…

Ιστορία

Ιστορία της μουστάρδας

Μαρινάδες, γευστική προσθήκη σε κάθε είδους σάντουιτς, ντρέσινγκ για σαλάτες, η μουστάρδα έχει πολλαπλούς ρόλους.…

Ιστορία

Ελληνικά νησιά που πήραν το όνομά τους από φυτά

  Ήλιος που καψαλίζει το δέρμα, αύρα θαλασσινή, αλμύρα και μυρωδιές από ποικίλη βλάστηση στον…

Ιστορία

Η σιωπηλή πτώση της προόδου

Από την πρώτη φλόγα, στον τροχό και την πυξίδα και έπειτα αρκετά σύντομα στα διαστημικά…

Ιστορία

Καύσωνας 1987: Το φονικό καλοκαίρι που σημάδεψε την Ελλάδα

  Ο καύσωνας του 1987 αποτελεί ένα από τα πιο τραγικά και δραματικά φυσικά φαινόμενα…