Global Teacher Prize: μια Ελληνίδα ανάμεσα στους φετινούς φιναλίστ

Στο φετινό Global Teacher Prize, ανάμεσα στους φιναλίστ βρίσκεται και μια Ελληνίδα, γεγονός που μας κάνει περήφανους και χαρούμενους για τη συμμετοχή της.

Το Global Teacher Prize που βραβεύει εκπαιδευτικούς των οποίων το έργο κάνει σημαντική διαφορά στη ζωή των παιδιών του κόσμου, ετοιμάζεται να ανακαλύψει τον εκπαιδευτικό της φετινής χρονιάς και ανάμεσα στους φιναλίστ βρίσκεται και μία Ελληνίδα.

Η Andria Zafirakou (Άντρια Ζαφειράκου), η οποία εργάζεται στο σχολείο της κοινότητας Alperton στο Brent, επιλέχθηκε ανάμεσα σε 30.000 υποψηφιότητες από 170 χώρες. Η επιτροπή εντυπωσιάστηκε από τις προσπάθειές της να προσεγγίσει τους πιο απομονωμένους μαθητές και να τους βοηθήσει να συμμετάσχουν στη σχολική ζωή αλλά και να λειτουργούν καλύτερα με βάση τις ικανότητες και τις συνθήκες ζωής τους.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το σχολείο βρίσκεται σε ένα από τα φτωχότερα μέρη της Αγγλίας. Πολλοί από τους μαθητές του προέρχονται από σπίτια που κατοικούν πολλές οικογένειες μαζί κι ένα σημαντικό ποσοστό προέρχονται από οικογένειες μεταναστών, με αρκετούς από τους γονείς να δυσκολεύονται να μιλήσουν αγγλικά.

Ορισμένοι μαθητές της έχουν εκτεθεί και σε βία προερχόμενη από συμμορίες, ενώ ο δήμος έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά δολοφονιών σε ολόκληρη τη χώρα.

«Πολλοί μαθητές μου ζουν σε σπίτια με τόσους πολλούς συγκατοίκους που συχνά αναγκάζονται να μελετούν στο μπάνιο προκειμένου να συγκεντρωθούν στα μαθήματά τους. Άλλα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν την κοινόχρηστη κουζίνα να μαγειρεύουν συγκεκριμένες ώρες και αυτό τα αποδιοργανώνει» λέει η Zafirakou στον Guardian.

«Καθώς συζητούσα με τους μαθητές για τις ζωές τους, συνειδητοποίησα πως έπρεπε να αλλάξουν πράγματα. Αυτό με ώθησε στο να οργανώσω πρόσθετες παροχές για αυτούς κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας αλλά και μέσα στα Σαββατοκύριακα ώστε να τους βοηθήσω  να έχουν την ευκαιρία να προχωρήσουν. Είναι προτιμότερο να βρίσκονται και το απόγευμα στο σχολείο, σ΄ένα ασφαλές περιβάλλον, παρά στο δρόμο».

Advertising

Το βραβείο που είναι γνωστό ως «Νόμπελ των Εκπαιδευτικών», δημιουργήθηκε το 2015 από το ίδρυμα Varkey του Ντουμπάι, έχει χρηματικό έπαθλο 1 εκατομμυρίου που καταβάλλεται σε δόσεις και ο νικητής πρέπει να παραμείνει δάσκαλος για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

 

Πληροφορίες από doctv

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Περισσότερα από τη στήλη: Κοινωνία

Κοινωνία

Τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργικότητα: Πρέπει να έχουν σχέση;

Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε εντυπωσιασμό ακόμη και στη γενιά Ζ που μεγάλωσε ψηφιακά…

Κοινωνία

Έλληνες χωρίς διακοπές: Η νέα καλοκαιρινή πραγματικότητα

Το ελληνικό καλοκαίρι παραδοσιακά σημαίνει ήλιο, θάλασσα και στιγμές ξεκούρασης. Για χρόνια, οι διακοπές ήταν…

Κοινωνία

Γυναικείες αδελφότητες αντίστασης

Η Παγκόσμια Ιστορία της γυναικείας αντίστασης μετρά χιλιάδες παραδείγματα, αλλά και χιλιάδες θύματα. Από τοπικούς…

Κοινωνία

Η ιστορία των διακοπών

Η ιστορία των διακοπών έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Κι όμως οι αρχαίοι Έλληνες…

Κοινωνία

Η ιστορία της σοβιετικής αρχιτεκτονικής

  Σημασία της σοβιετικής αρχιτεκτονικής  Είναι γεγονός ότι την επιστήμη της σοβιετικής αρχιτεκτονικής, πολλοί επιστήμονες…

Κοινωνία

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού ξεκίνησε  να αποτελεί πεδίο ιατρικής δράσης στην Ελλάδα τον…

Κοινωνία

HyperNormalisation (2016) – Το ντοκιμαντέρ για το πραγματικό Matrix

  Νιώθεις ότι δεν θα ιδρώσει το αυτί σου, ακόμα κι αν έρθουν οι εξωγήινοι; …