«Good Country Index»: Η Σουηδία ως η πιο ανθρωπιστική χώρα του κόσμου

Δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός πως οι περισσότεροι γνωρίζουμε την κατάσταση που διανύει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και το μόνο σίγουρο είναι πως θα θέλαμε να είχε μια γενική καλύτερη εικόνα. Η έκθεση «Good Country Index» (Δείκτης Καλής Χώρας) έρχεται και μας παρουσιάζει λοιπόν, ποια χώρα μπορεί και συνεισφέρει καλύτερα στην παγκόσμια κοινότητα. Μπορείτε να φανταστείτε ποιο κράτος είναι εκείνο που βοηθάει περισσότερο την ανθρωπότητα; Μάλλον, δεν είναι και τόσο δύσκολο…

σουηδία

Η συγκεκριμένη έκθεση κατέταξε 163 χώρες και στην πρώτη θέση βρίσκεται -δίχως καμία έκπληξη- η Σουηδία. Η Σουηδία, όπως και όλες οι άλλες υπόλοιπες χώρες, αξιολογήθηκαν σε 35 κατηγορίες, οι οποίες χωρίστηκαν σε 7 γενικές ενότητες: Επιστήμη & Τεχνολογία, Πολιτισμός, Διεθνής Ειρήνη & Ασφάλεια, Παγκόσμια Τάξη, Πλανήτης & Κλίμα, Ευημερία & Ισότητα και Υγεία & Ευεξία.

σουηδία

Advertising

Advertisements
Ad 14

Σχετικά με τη Σουηδία, μπορούμε να πούμε πως κατέκτησε την 1η θέση στις ενότητες Ευημερία & Ισότητα και Υγεία & Ευεξία, ενώ και στις υπόλοιπες πέντε ενότητες βρίσκεται σε πολύ καλές θέσεις. Είναι πολύ σημαντικό μέσα από τέτοιες εκθέσεις, να βλέπει ο κάθε πολίτης τι προσφέρει η χώρα του στην ανθρωπότητα και σε ποιον τομέα πρέπει να βελτιωθεί.

Μιας και μιλάμε για βελτίωση, η Ελλάδα βρίσκεται στην 32η θέση, κάτω από τη Βουλγαρία, την Ισλανδία και την Κορέα. Η καλύτερη ειδικότερη θέση που κατακτά η Ελλάδα είναι η 11η, είναι στην ενότητα Πλανήτης & Κλίμα, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, σε αντίθεση με την 133η θέση που βρισκόμαστε στην ενότητα Διεθνής Ειρήνη & Ασφάλεια, με τους λόγους εδώ να είναι κάτι περισσότερο από προφανείς.

Μάλιστα, σχετικά με την Ισλανδία, αν και βρίσκεται δύο θέσεις παραπάνω από την Ελλάδα, καταφέρνει και βρίσκεται στην πρώτη θέση στην ενότητα Πλανήτης & Κλίμα, γεγονός πολύ σημαντικό για τους πολίτες της Ισλανδίας.

Συνολικά, τις πρώτες τρεις θέσεις της έκθεσης «Good Country Index», καταλαμβάνουν (όπως είπαμε) η Σουηδία και έπειτα ακολουθούν η Δανία και η Ολλανδία. Από την άλλη πλευρά, στην τελευταία θέση βρίσκεται η Λιβύη. Κάτι που αξίζει να σημειωθεί, για τον λόγο πως η παραπάνω έκθεση μάλλον ανταποκρίνεται στην αλήθεια, είναι πως η Συρία βρίσκεται στην 157η θέση, ενώ στην ενότητα Διεθνής Ειρήνη & Ασφάλεια κατακτά την 160η θέση, σχεδόν δηλαδή την τελευταία.

Advertising

Άραγε η Ελλάδα, πόσο «good country» μπορεί να γίνει; Οι επιλογές του καθενός μας μπορούν να δώσουν την απάντηση.

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Περισσότερα από τη στήλη: Κοινωνία

Κοινωνία

Τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργικότητα: Πρέπει να έχουν σχέση;

Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε εντυπωσιασμό ακόμη και στη γενιά Ζ που μεγάλωσε ψηφιακά…

Κοινωνία

Έλληνες χωρίς διακοπές: Η νέα καλοκαιρινή πραγματικότητα

Το ελληνικό καλοκαίρι παραδοσιακά σημαίνει ήλιο, θάλασσα και στιγμές ξεκούρασης. Για χρόνια, οι διακοπές ήταν…

Κοινωνία

Γυναικείες αδελφότητες αντίστασης

Η Παγκόσμια Ιστορία της γυναικείας αντίστασης μετρά χιλιάδες παραδείγματα, αλλά και χιλιάδες θύματα. Από τοπικούς…

Κοινωνία

Η ιστορία των διακοπών

Η ιστορία των διακοπών έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Κι όμως οι αρχαίοι Έλληνες…

Κοινωνία

Η ιστορία της σοβιετικής αρχιτεκτονικής

  Σημασία της σοβιετικής αρχιτεκτονικής  Είναι γεγονός ότι την επιστήμη της σοβιετικής αρχιτεκτονικής, πολλοί επιστήμονες…

Κοινωνία

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού ξεκίνησε  να αποτελεί πεδίο ιατρικής δράσης στην Ελλάδα τον…

Κοινωνία

HyperNormalisation (2016) – Το ντοκιμαντέρ για το πραγματικό Matrix

  Νιώθεις ότι δεν θα ιδρώσει το αυτί σου, ακόμα κι αν έρθουν οι εξωγήινοι; …