Η καλύτερη δασκάλα του κόσμου είναι η Ελληνοκύπρια, Άντρια Ζαφειράκου

Η Ελληνοκύπρια, Άντρια Ζαφειράκου, ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη δασκάλα του κόσμου, κερδίζοντας, μάλιστα, 1 εκατομμύριο δολάρια. Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Ντουμπάι, για λογαριασμό του «Global Teacher Prize».

Η Άντρια Ζαφειράκου, είναι μια δασκάλα καλλιτεχνικών και υφασμάτων, στο σχολείο Alperton, στο βορειοδυτικό Λονδίνο. Επίσης, είναι η πρώτη Αγγλίδα δασκάλα που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο, με την Άντρια, να δηλώνει πως δεν πιστεύει πως είναι η ίδια η νικήτρια, κάτι που φαίνεται απολύτως λογικό, καθώς κέρδισε ανάμεσα σε τριάντα χιλιάδες υποψήφιους σε όλον τον κόσμο.

Υποστηρίζοντας τον κλάδο της, αναφέρει πως θα ήταν καλό να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στη «δύναμη της Τέχνης», καθώς κατά την ίδια, τα παιδιά μπορούν να εξελιχθούν μέσω της καλλιτεχνικής ενασχόλησης. Αξίζει να σημειωθεί, πως το συγκεκριμένο σχολείο, κατά το οποίο διδάσκει η Άντρια, ανήκει σε μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας, ενώ οι μαθητές προέρχονται από πολλές χώρες του κόσμου, γεγονός που αποδεικνύει τη μεγάλη αξία που έχει η εκπαιδευτική εργασία της Άντρια.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Βλέποντας τη διαφορετικότητα ως μοναδικότητα, η συγκεκριμένη δασκάλα κατάφερε να ασχοληθεί με τη διαφορετική ομιλούντα γλώσσα κάθε μαθητή, με την κάθε μοναδική του κουλτούρα.

Μάλιστα, η Άντρια ασχολήθηκε με την εκπαίδευση των μαθητών της και εκτός του σχολικού ωραρίου, οργανώνοντας επιπλέον μαθήματα στο σχολείο, κατά τα οποία τα παιδιά θα μπορούσαν να διαβάζουν τα μαθήματά τους, καθώς πολλά από αυτά δυσκολεύονται να βρουν ένα ήρεμο χώρο για να διαβάζουν στο σπίτι τους.

Είναι αξιοθαύμαστη η ενασχόληση αυτής της γυναίκας με την εκπαίδευση και ειδικότερα ο τρόπος με τον οποίο, η ίδια, αντιμετωπίζει την παιδεία. Η μεγαλύτερη παρουσία δασκάλων σαν την Άντρια, θα ήταν ένα τεράστιο όφελος για όλους μας. Η μαθητική ηλικία χαρακτηρίζεται ως η πιο ευαίσθητη του ανθρώπου, αφού κατά την περίοδο αυτή, τα πάντα «υπογραμμίζονται» στο πνεύμα πιο εύκολα από κάθε άλλη ηλικία.

Advertising

Χρειαζόμαστε γυναίκες σαν την Άντρια, χρειαζόμαστε δασκάλες που γνωρίζουν να παράγουν εκπαιδευτικό έργο, κυρίως μέσω της διαφορετικότητας και όχι μόνο μέσω της ομοιογένειας. Άλλωστε, δεν υπάρχει κακοί μαθητές, αλλά δάσκαλοι που δεν επικεντρώνονται στη μοναδικότητα κάθε παιδιού.

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Περισσότερα από τη στήλη: Κοινωνία

Κοινωνία

Τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργικότητα: Πρέπει να έχουν σχέση;

Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε εντυπωσιασμό ακόμη και στη γενιά Ζ που μεγάλωσε ψηφιακά…

Κοινωνία

Έλληνες χωρίς διακοπές: Η νέα καλοκαιρινή πραγματικότητα

Το ελληνικό καλοκαίρι παραδοσιακά σημαίνει ήλιο, θάλασσα και στιγμές ξεκούρασης. Για χρόνια, οι διακοπές ήταν…

Κοινωνία

Γυναικείες αδελφότητες αντίστασης

Η Παγκόσμια Ιστορία της γυναικείας αντίστασης μετρά χιλιάδες παραδείγματα, αλλά και χιλιάδες θύματα. Από τοπικούς…

Κοινωνία

Η ιστορία των διακοπών

Η ιστορία των διακοπών έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Κι όμως οι αρχαίοι Έλληνες…

Κοινωνία

Η ιστορία της σοβιετικής αρχιτεκτονικής

  Σημασία της σοβιετικής αρχιτεκτονικής  Είναι γεγονός ότι την επιστήμη της σοβιετικής αρχιτεκτονικής, πολλοί επιστήμονες…

Κοινωνία

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού ξεκίνησε  να αποτελεί πεδίο ιατρικής δράσης στην Ελλάδα τον…

Κοινωνία

HyperNormalisation (2016) – Το ντοκιμαντέρ για το πραγματικό Matrix

  Νιώθεις ότι δεν θα ιδρώσει το αυτί σου, ακόμα κι αν έρθουν οι εξωγήινοι; …