(Και) τα ζώα στην Υεμένη λιμοκτονούν καθημερινά εξαιτίας του Εμφυλίου!

ζώα

Ενώ ο Εμφύλιος στην Ανατολή καλά κρατεί, τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά, η βρετανική «Independent» έρχεται να αναδείξει το γεγονός πως δεν υποφέρουν μόνο οι άνθρωποι εξαιτίας του πολέμου, αλλά και τα ζώα. Και ναι, δεν αποτελεί δικαιολογία να ισχυριστεί κανείς πως η σπουδαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης είναι μεγαλύτερης σημασίας από εκείνης των ζώων, καθώς το ένα δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση το άλλο.

Αναφέρεται λοιπόν, πως τα ζώα του ζωολογικού κήπου της Υεμένης πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας της πείνας, καθώς η κυβέρνηση λόγω του Εμφυλίου, αδυνατεί να παρέχει τα απαραίτητα εφόδια για την συντήρηση των ζώων. Έτσι, πολλές οργανώσεις ζητούν την μετακίνηση των ζώων σε ζωολογικό κήπο στη Τιάζ, μετά από τον θάνατο από μεγάλη λιμοκτονία, 11 λιονταριών και 6 αραβικών λεοπαρδάλων. Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση της χώρας μέχρι στιγμής ισχυρίζεται πως δεν είναι σε θέση να πληρώσει, για αυτό και τα ζώα βρίσκονται σε ένα πλήρες έλεος.

Υπεύθυνη για την προστασία των ζώων τώρα, είναι η οργάνωση «SOS Zoo and Bear Rescue». Το άσχημο όμως, είναι πως η συγκεκριμένη οργάνωση ισχυρίζεται πως έχει συγκεντρώσει $130,000 από δωρεές, ενώ η καθημερινή συντήρηση των ζώων κοστίζει περίπου $4,000 την εβδομάδα, γεγονός που δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Όσο ο καιρός περνάει και ο πόλεμος συνεχίζεται, όλο και περισσότερα ζώα έχουν αδυναμίες και λιμοκτονούν. Η Σουηδέζα Chantal Jonkergouw, αναφέρει στην «Independent»: «όσο τα ζώα συνεχίζουν να πεινάνε, τα πιο δυνατά θα επιτίθενται στα πιο αδύναμα. Έτσι, τα περισσότερα θα πεθάνουν». Έτσι, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει -επιτέλους- στη μετεγκατάσταση των ζώων, καθώς η λιμοκτονία όλο και παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Αυτήν τη στιγμή, ακόμα δύο οργανώσεις επιθυμούν τη μετακίνηση των ζώων. Αυτές είναι η «Princess Alia Foundation» της Ιορδανίας και η «Breeding Centre for Endangered Arabian Wildlife» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η όλη κατάσταση είναι φυσικά τραγική. Ο κόσμος ωστόσο, είναι αγανακτισμένος με το γεγονός πως πολλές οργανώσεις ασχολούνται τόσο πολύ με το πρόβλημα της λιμοκτονίας των ζώων, από τη στιγμή που τόσοι άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας του πολέμου. Κάτι τέτοιο όμως, δεν αποτελεί σίγουρα δείγμα ευαισθησίας. Ναι, όταν υφίσταται ένας πόλεμος και σκοτώνονται χιλιάδες άνθρωποι, μπορεί να μην δείξεις την ίδια προσοχή για το γεγονός πως σκοτώνονται και ζώα, μα δεν είναι και λύση να αδιαφορείς. Και τα δύο γενονότα, είναι τραγικά αποτελέσματα του πολέμου και είναι υψίστης σημασίας πως ακόμα και τα ζώα είναι θύματα του Εμφυλίου, ειδικά όταν η κυβέρνηση δεν κάνει σχεδόν τίποτα, προκειμένου να βοηθήσει.

Advertising

Θα πει τώρα κανείς, πώς γίνεται μια κυβέρνηση μέσα σε όλη τη φρενίτιδα του Εμφυλίου να ενδιαφερθεί για τα ζώα; Κι όμως, είναι κάτι τόσο απλό αυτό που μπορεί να κάνει, καθώς μια μετακίνηση των ζώων σε ασφαλέστερο περιβάλλον δεν απαιτεί πολλές κινήσεις. Ακόμα και μέσα στη δύνη του πολέμου, ας μπορέσουμε να δούμε τι μπορούμε να λύσουμε και τι όχι. Η βοήθεια που μπορεί κανείς να προσφέρει για ένα συγκεκριμένο θέμα είναι ανεξάρτητη από το μέγεθος των προβλημάτων ενός ολόκληρου λαού.

Πηγή: «Independent»

 

 

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Περισσότερα από τη στήλη: Κοινωνία

Κοινωνία

Τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργικότητα: Πρέπει να έχουν σχέση;

Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε εντυπωσιασμό ακόμη και στη γενιά Ζ που μεγάλωσε ψηφιακά…

Κοινωνία

Έλληνες χωρίς διακοπές: Η νέα καλοκαιρινή πραγματικότητα

Το ελληνικό καλοκαίρι παραδοσιακά σημαίνει ήλιο, θάλασσα και στιγμές ξεκούρασης. Για χρόνια, οι διακοπές ήταν…

Κοινωνία

Γυναικείες αδελφότητες αντίστασης

Η Παγκόσμια Ιστορία της γυναικείας αντίστασης μετρά χιλιάδες παραδείγματα, αλλά και χιλιάδες θύματα. Από τοπικούς…

Κοινωνία

Η ιστορία των διακοπών

Η ιστορία των διακοπών έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Κι όμως οι αρχαίοι Έλληνες…

Κοινωνία

Η ιστορία της σοβιετικής αρχιτεκτονικής

  Σημασία της σοβιετικής αρχιτεκτονικής  Είναι γεγονός ότι την επιστήμη της σοβιετικής αρχιτεκτονικής, πολλοί επιστήμονες…

Κοινωνία

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού ξεκίνησε  να αποτελεί πεδίο ιατρικής δράσης στην Ελλάδα τον…

Κοινωνία

HyperNormalisation (2016) – Το ντοκιμαντέρ για το πραγματικό Matrix

  Νιώθεις ότι δεν θα ιδρώσει το αυτί σου, ακόμα κι αν έρθουν οι εξωγήινοι; …