Κινέζικο τσίρκο έδεσε τίγρη για να κάθονται πάνω της οι θεατές και να φωτογραφίζονται!

τίγρη

Ο σοφός λαός λέει πως το ήθος μιας κοινωνίας φαίνεται από τον τρόπο που εκείνη αντιμετωπίζει τα παιδιά και τα ζώα της. Πόσο σοφός άραγε, μπορεί να είναι ένας λαός που δείχνει μηδενικό σεβασμό απέναντι στα ζώα; Σίγουρα, κάποιοι άνθρωποι στη μικρή επαρχιακή πόλη της Κίνας, Χουνάν, μόνο σοφοί δεν είναι.

Τι έγινε λοιπόν; Το θλιβερό γεγονός έλαβε χώρα σε ένα τσίρκο της πόλης, όπου οι εκπαιδευτές του ακινητοποίησαν μια τίγρη δένοντάς την, με σκοπό(!) να μπορούν οι επισκέπτες να κάθονται πάνω της ώστε να βγάζουν φωτογραφίες. Ναι, κι όμως, κάτι τέτοιο συνέβη εν έτει 2017. Όπως ήταν φυσικό, προκλήθηκε σάλος με το γεγονός, καθώς κάποιος τυχαίος επισκέπτης μάλλον τράβηξε ένα ερασιτεχνικό βίντεο την όλη απαράδεκτη σκηνή, το οποίο στη συνέχεια κυκλοφόρησε στην κινεζική πλατφόρμα iQiyi. Μάλιστα, στο βίντεο φαίνεται πως υπήρχαν πολλά μικρά παιδιά, τα οποία οι μαμάδες τους τα προέτρεπαν να πάνε να κάτσουν πάνω στο άτυχο ζώο, ενώ εκείνα την ίδια στιγμή ένιωθαν μεγάλο φόβο. Τι να πει κανείς για αυτούς τους γονείς; Πώς είναι δυνατόν άραγε, να προτρέπεις το παιδί σου σε τέτοιες συμπεριφορές;

Το ακόμα πιο παράξενο, είναι πως όλο αυτό έγινε και για έναν άλλο λόγο: σύμφωνα με μια κινεζική παράδοση, το να κάθεται κανείς πάνω σε μια τίγρη, συνδέεται πολύ με τον Θεό του Πλούτου της Κίνας. Μάλιστα. Άνθρωποι εγκεφαλικά «εγκλωβισμένοι» σε προκαταλήψεις, πιστεύουν πως θα γίνουν πιο τυχεροί και πλούσιοι αν κάτσουν πάνω σε ένα ζώο. Σε τι σημείο έχουμε φτάσει πια;

Advertising

Advertisements
Ad 14

Πληροφοριακά, στο βίντεο φαίνεται πως πρόκειται για μια τίγρη Σιβηρίας, όπου το είδος της απειλείται με εξαφάνιση, καθώς έχουν μείνει μόλις 450 τίγρεις τέτοιου είδους  σε όλο την πλανήτη.

https://www.youtube.com/watch?v=qbY-iwpQAZY

Ένα είναι σίγουρο, πως κάτι τέτοια περιστατικά -δυστυχώς δεν είναι το μόνο- κάνουν τον καθένα να αναρωτιέται πόσο άσπλαχνος μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος. Βλέπετε, υπάρχουν ορισμένοι που θεωρούν πως ο άνθρωπος είναι ο «μονάρχης» αυτού του πλανήτη, πως όλα του ανήκουν και μπορεί να εκμεταλευτεί τα πάντα. Σιγά, θα πει ο «ευαίσθητος», τι πειράζει να κάτσω πάνω σε μια τίγρη για να βγάλω μια «ωραία» φωτογραφία; Μόνο που ίσως τέτοιου είδος άνθρωποι -που προς μεγάλη μου λύπη αυτό το «είδος» δεν τείνει προς εξαφάνιση σε αντίθεση με τις τίγρεις Σιβηρίας- δεν έχουν σκεφτεί πως θα ήταν κάποιος πλεονέκτης να ανέβαινε πάνω τους, ώστε να καλοπεράσει βγάζοντας φωτογραφίες!

Μιλώντας για ευαισθησία λοιπόν, δεν υπάρχει αντίρρηση πως όταν κάποιος είναι αναίσθητος και άκαρδος απέναντι στα ζώα, είναι αναίσθητος παντού. Όχι, δεν είναι καθόλου επιφανειακό τελικά να χαρακτηρίσεις τον συνολικό χαρακτήρα ενός ανθρώπου, ο οποίος συμπεριφέρεται άσχημα στα ζώα. Ακόμα και αν δεν έχουμε να κάνουμε με ακραία περιστατικά, όπως για παράδειγμα η χρήση βίας, κάτι τέτοιο που συνέβη στην Κίνα, συνεχίζει βεβαίως να αποτελεί κάτι εντελώς απαράδεκτο. Ο άνθρωπος απομακρύνεται όλο και πιο πολύ από τη φύση του την ίδια, αδιαφορεί για τα ζώα, τον πλανήτη, το περιβάλλον. Ναι, αυτό το ξέρουμε ήδη.

Advertising

Αυτό που ίσως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει είναι πως όλη αυτή η συμπεριφορά ορισμένων ανθρώπων, φανερώνει την «ποιότητα» του είδους μας, ένας είδος απόλυτα εγωκεντρικό, που αρέσκεται στο να εκμεταλλεύεται οτιδήποτε κατώτερό του. Και ναι, αυτό είναι μια τεράστια αδυναμία, καθώς η επίδειξη δύναμης σε κάτι «κατώτερο» -που τα ζώα μόνο κατώτερα δεν είναι- δείχνει σίγουρα το κατά πόσο ο άνθρωπος χρησιμοποιεί αυτήν την καλοκουρδισμένη «μηχανή» που λέγεται εγκέφαλος. Ναι, πολλές φορές αυτή η «μηχανή» είναι εκτός λειτουργίας!

Πληροφορίες από Daily Mirror

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Περισσότερα από τη στήλη: Κοινωνία

Κοινωνία

Τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργικότητα: Πρέπει να έχουν σχέση;

Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε εντυπωσιασμό ακόμη και στη γενιά Ζ που μεγάλωσε ψηφιακά…

Κοινωνία

Έλληνες χωρίς διακοπές: Η νέα καλοκαιρινή πραγματικότητα

Το ελληνικό καλοκαίρι παραδοσιακά σημαίνει ήλιο, θάλασσα και στιγμές ξεκούρασης. Για χρόνια, οι διακοπές ήταν…

Κοινωνία

Γυναικείες αδελφότητες αντίστασης

Η Παγκόσμια Ιστορία της γυναικείας αντίστασης μετρά χιλιάδες παραδείγματα, αλλά και χιλιάδες θύματα. Από τοπικούς…

Κοινωνία

Η ιστορία των διακοπών

Η ιστορία των διακοπών έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Κι όμως οι αρχαίοι Έλληνες…

Κοινωνία

Η ιστορία της σοβιετικής αρχιτεκτονικής

  Σημασία της σοβιετικής αρχιτεκτονικής  Είναι γεγονός ότι την επιστήμη της σοβιετικής αρχιτεκτονικής, πολλοί επιστήμονες…

Κοινωνία

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού ξεκίνησε  να αποτελεί πεδίο ιατρικής δράσης στην Ελλάδα τον…

Κοινωνία

HyperNormalisation (2016) – Το ντοκιμαντέρ για το πραγματικό Matrix

  Νιώθεις ότι δεν θα ιδρώσει το αυτί σου, ακόμα κι αν έρθουν οι εξωγήινοι; …