Νίκησε ο φόβος τελικά;

Οι προηγούμενες ημέρες, θα έλεγε κανείς, πως αναντίρρητα αποτέλεσαν -ακόμα- ένα γερό πλήγμα στον λεγόμενο δυτικό κόσμο, καθώς για άλλη μια φορά υπήρξαν τρομοκρατικά χτυπήματα στην πόλη του Λονδίνου. Εκεί λοιπόν, επικράτησε η τρομοκρατεία, η τρέλα και αλαζονεία. Το ίδιο βράδυ, στην πόλη του Τορίνο, ο φόβος πήρε μια μεγάλη νίκη, πράγμα που μπορεί και να είναι το ίδιο σοκαριστικό, με το θλιβερό περιστατικό του Λονδίνου.

Τι έγινε λοιπόν; Περίπου 1.400 άνθρωποι τραυματίστηκαν από το χάος που προκλήθηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα στην κεντρική πλατεία Σαν Κάρλο του Τορίνο. 20.000 άνθρωποι ήταν συγκεντρωμένοι στη μεγάλη φιέστα που είχε στηθεί για να παρακολουθήσουν σε γιγαντοοθόνες τον τελικό του Champions League, Γιουβέντους-Ρεάλ Μαδρίτης. Ένα λάθος συναγερμός, ήταν αρκετός για να προκληθεί όλο αυτό πανδαιμόνιο.

Χαρακτηριστικό βίντεο δείχνει τον μεγάλο πανικό:

Advertising

Advertisements
Ad 14

Πόσο θλιβερό να βλέπεις τόσο μεγάλο τρόμο, από ένα τόσο μεγάλο πλήθος ατόμων, σε ένα μεγάλο και πολυσύχναστο μέρος; Πραγματικά σε κάνει να αναρωτιέσαι, αν το πλήγμα που έχουμε δεχθεί σαν Δύση, είναι τόσο μεγάλο. Η αντίδραση αυτών των ατόμων στο Τορίνο, φανερώνει τον φόβο για τη ζωή πια. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πως μονάχα από έναν μόνο λάθος συναγερμό, θα μπορούσε να προκληθεί ένας τέτοιος σάλος; Ας μη γελιόμαστε, αν είχαμε μια χρονομηχανή και μπορούσαμε να γυρίσουμε αυτό το περιστατικό πέντε χρόνια πίσω, δεν υπήρχε καμιά σχεδόν πιθανότητα να τρομοκρατηθούν σε τόσο μεγάλο οι πολίτες.

Μήπως τελικά η ελευθερία μας δέχεται μια πραγματική και μεγάλη επίθεση; Μιλάμε φυσικά, για εκείνη την ελευθερία που σου επιτρέπει να μη φοβάσαι για τη ζωή και τον διπλανό σου, όταν βρίσκεσαι έξω με την παρέα σου για να παρακολουθήσετε έναν αγώνα. Πώς δύναται να είσαι πραγματικά ελεύθερος, όταν επικρατεί μέσα σου ο φόβος για το απροσδόκητο κακό; Από τη στιγμή που φοβάσαι, ενώ βρίσκεσαι σε μια κεντρική πλατεία της πόλης σου, κάτι μέσα σου έχει «ραγίσει» και αυτό το «ράγισμα» παρουσιάζεται και σε όλη την κοινωνία.

Δε ξέρουμε αν πραγματικά, κάποια στιγμή η Δύση θα μπορέσει να ξεπεράσει για πάντα αυτόν τον φόβο, που -δυστυχώς- είναι δικαιολογημένος, μα την Κυριακή υπήρξε ένα πολύ καλό δείγμα ελπίδας, θάρρους και τόλμης. Μιλάμε για το «One Love Manchester», τη μεγάλη συναυλία που διοργανώθηκε στο Μάντσεστερ, από την Αριάνα Γκράντε, ενώ συμμετείχαν και άλλοι ακόμα πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες, όπως οι Φάρελ Ουίλιαμς, Τζάστιν Μπίμπερ, Κέιτι Πέρι, Coldplay και άλλοι. Μόλις μια μέρα μετά τη νέα επίθεση στο Λονδίνο, 50.000 άτομα είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν τη συναυλία. Χωρίς φόβο αυτή τη φορά.

Advertising

Άραγε, νίκησε ο φόβος τελικά;

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Περισσότερα από τη στήλη: Κοινωνία

Κοινωνία

Τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργικότητα: Πρέπει να έχουν σχέση;

Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε εντυπωσιασμό ακόμη και στη γενιά Ζ που μεγάλωσε ψηφιακά…

Κοινωνία

Έλληνες χωρίς διακοπές: Η νέα καλοκαιρινή πραγματικότητα

Το ελληνικό καλοκαίρι παραδοσιακά σημαίνει ήλιο, θάλασσα και στιγμές ξεκούρασης. Για χρόνια, οι διακοπές ήταν…

Κοινωνία

Γυναικείες αδελφότητες αντίστασης

Η Παγκόσμια Ιστορία της γυναικείας αντίστασης μετρά χιλιάδες παραδείγματα, αλλά και χιλιάδες θύματα. Από τοπικούς…

Κοινωνία

Η ιστορία των διακοπών

Η ιστορία των διακοπών έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Κι όμως οι αρχαίοι Έλληνες…

Κοινωνία

Η ιστορία της σοβιετικής αρχιτεκτονικής

  Σημασία της σοβιετικής αρχιτεκτονικής  Είναι γεγονός ότι την επιστήμη της σοβιετικής αρχιτεκτονικής, πολλοί επιστήμονες…

Κοινωνία

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού ξεκίνησε  να αποτελεί πεδίο ιατρικής δράσης στην Ελλάδα τον…

Κοινωνία

HyperNormalisation (2016) – Το ντοκιμαντέρ για το πραγματικό Matrix

  Νιώθεις ότι δεν θα ιδρώσει το αυτί σου, ακόμα κι αν έρθουν οι εξωγήινοι; …