Όλα γύρω σου αλλάζουν, ή εσύ αλλάζεις τα γύρω σου;

Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει. Συνεχώς. Ιδέες, θεωρίες, συμπεριφορές και νόρμες μεταβάλλονται καθημερινά, με εμάς να προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις των «καιρών». Νιώθουμε σαν όλη αυτή η κατάσταση να μας «κυνηγάει» συνεχώς. Κακές και ευχάριστες αλλαγές, που -θέλουμε, δε θέλουμε- επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τους ρυθμούς της ζωής μας. Έχουμε αναρωτηθεί όμως ποτέ, αν η εκδήλωση νέων καταστάσεων είναι εκείνη που μας αλλάζει; Ή μήπως μονάχα εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι για τις αλλαγές γύρω μας; «Η κότα έκανε το αβγό, ή το αβγό την κότα»; Ιδού η απορία!

Για έναν, όχι και τόσο παράξενο λόγο, αφού πλέον η χειραγώγηση της κοινής γνώμης είναι «παιχνιδάκι», οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν πως οι συνεχόμενες αλλαγές των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών θεωριών και ιδεών, είναι εκείνες που προκαλούν την αρχή και την υιοθέτηση νέων αξιών και προτύπων. Έτσι, πολύ απλά, ο μέσος άνθρωπος απλά θα συμβιβαστεί και στη συνέχεια θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Τι γίνεται όμως με την ατομική δύναμη του ανθρώπου;

Αυτή η ατομική δύναμη υπάρχει και καλό θα ήταν να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε, πως αν τη χρησιμοποιήσουμε, τα αποτελέσματα θα είναι υπέρ μας. Ευτυχώς, όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τις αλλαγές που γίνονται γύρω μας, όσο και αν ορισμένοι επιθυμούν να συνεχίζουμε να πιστεύουμε το αντίθετο (και πολλές φορές το καταφέρνουν). Ο πολίτης δεν είναι -τουλάχιστον δε θα έπρεπε να είναι- ένα παθητικό ον, που δέχεται απλόχερα και ευγενικά ό,τι του πλασάρουν. Εμείς οι ίδιοι φέρνουμε την καταστροφή, εμείς οι ίδιοι την ανάπτυξη.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ο χαρακτήρας και η ιδεολογία ενός ανθρώπου, δεν περιμένουν τις κοινωνικές εξελίξεις για να διαμορφωθούν, σε καμία περίπτωση. Για παράδειγμα, η πλέον συνηθισμένη δικαιολογία ενός ξενοφοβικού σήμερα, είναι το γεγονός πως για να αντιμετωπίσει την έλευση μεταναστών στη χώρα του, αφού φοβάται(;) ότι θα του «κλέψει» τις δουλειές, «αναγκάζεται» να μη τους θέλει δίπλα του, «αναγκάζεται» να γίνει ο κακός της υπόθεσης.

Θα ήταν πολύ βολικό κάτι τέτοιο για κάποιους, αλλά -ευτυχώς- δεν είναι έτσι τα πράγματα. Κανένα κοινωνικό θέμα δεν μπορεί να αλλάξει την ιδεολογία σου. Η κοινωνία ονομάζεται έτσι, γιατί αποτελείται από ένα σύνολο ανθρώπων, οι οποίοι είναι απόλυτα υπεύθυνοι για την εξέλιξή της. Συμβάλλουμε όλοι μαζί σε κάθε αλλαγή. Ξέρω, δεν είναι και τόσο εύκολο, τελικά. Η ευθύνη και στη συνέχεια η υπευθυνότητα είναι δύο χαρακτηριστικά που μας τρομάζουν, μα μόνο με αυτά θα μπορέσουμε να αλλάξουμε κάτι.

Δεν είμαστε «δέντρα», αγαπητοί. Αν κουνηθούμε, θα δούμε πως θα κουνηθεί και όλο το σύστημα γύρω μας. Αν πάλι συνεχίζουμε απαθέστατοι να αφομοιώνουμε ιδέες και απόψεις μερικών «εξυπνότερων», νομίζοντας πως είμαστε ανίσχυροι, καλά να πάθουμε.

Advertising

Κάνε ένα βήμα αλλαγής προς το καλύτερο και που ξέρεις, μπορεί ύστερα, να κοιτάξεις δίπλα σου και ο κόσμος να αρχίζει να αλλάζει. Ουτοπικό; Όχι. Αν θες, μπορείς να φτιάξεις μέχρι και μια ολόκληρη «Ουτοπία». Μπορείς;

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Περισσότερα από τη στήλη: Κοινωνία

Κοινωνία

Τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργικότητα: Πρέπει να έχουν σχέση;

Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε εντυπωσιασμό ακόμη και στη γενιά Ζ που μεγάλωσε ψηφιακά…

Κοινωνία

Έλληνες χωρίς διακοπές: Η νέα καλοκαιρινή πραγματικότητα

Το ελληνικό καλοκαίρι παραδοσιακά σημαίνει ήλιο, θάλασσα και στιγμές ξεκούρασης. Για χρόνια, οι διακοπές ήταν…

Κοινωνία

Γυναικείες αδελφότητες αντίστασης

Η Παγκόσμια Ιστορία της γυναικείας αντίστασης μετρά χιλιάδες παραδείγματα, αλλά και χιλιάδες θύματα. Από τοπικούς…

Κοινωνία

Η ιστορία των διακοπών

Η ιστορία των διακοπών έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Κι όμως οι αρχαίοι Έλληνες…

Κοινωνία

Η ιστορία της σοβιετικής αρχιτεκτονικής

  Σημασία της σοβιετικής αρχιτεκτονικής  Είναι γεγονός ότι την επιστήμη της σοβιετικής αρχιτεκτονικής, πολλοί επιστήμονες…

Κοινωνία

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού ξεκίνησε  να αποτελεί πεδίο ιατρικής δράσης στην Ελλάδα τον…

Κοινωνία

HyperNormalisation (2016) – Το ντοκιμαντέρ για το πραγματικό Matrix

  Νιώθεις ότι δεν θα ιδρώσει το αυτί σου, ακόμα κι αν έρθουν οι εξωγήινοι; …