Όταν στο Σουδάν μια έφηβη καταδικάζεται σε θάνατο, διότι σκότωσε τον σύζυγο-βιαστή της

Ακόμα κι αν γνωρίζουμε πως στο Σουδάν, επιτρέπεται ο γάμος ανηλίκων πάνω από 10 χρονών, δεν είναι δύσκολο για κάποιον να φανταστεί πως τα κορίτσια, τα οποία γίνονται σύζυγοι, σε πολλές περιπτώσεις βιάζονται από τους συζύγους τους. Κάπως έτσι λοιπόν, η Νούρα Χουσέιν Χάμαντ, αφού βιάστηκε από τον σύζυγό της, έπειτα τον σκότωσε, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να αποφασίσει την καταδίκη της σε θάνατο. Και όχι, όσο κι αν αυτά τα περιστατικά μπορεί να αποτελούν καθημερινότητα για την κοινωνία του Σουδάν, δεν πρέπει να πάψουμε να προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτή τη σκληρή κατάσταση και αυτές τις αποφάσεις.

Η Νούρα Χουσέιν Χάμαντ, 19 χρονών, είναι «θύμα» και «η ποινή η οποία της επιβλήθηκε είναι ανυπόφορα απάνθρωπη», τόνισε ο Σέιφ Μαγκάνγκο, υποδιευθυντής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για την Ανατολική Αφρική, το Κέρας της Αφρικής και την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.

«Η ποινή του θανάτου είναι η πιο σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική τιμωρία. Η επιβολή της σε ένα θύμα βιασμού δεν κάνει τίποτε άλλο πέρα από το να υπογραμμίζει το ότι οι σουδανικές αρχές δεν αναγνωρίζουν τη βία την οποία υπέστη η νέα», πρόσθεσε ο Μαγκάνγκο.

Advertising

Advertisements
Ad 14

«Οι σουδανικές αρχές θα όφειλαν να ακυρώσουν αυτήν τη χονδροειδώς άδικη καταδίκη και να εγγυηθούν το δικαίωμα της Νούρα σε μια δίκαιη (επαναληπτική) δίκη, η οποία θα πάρει υπόψη τα ελαφρυντικά» στοιχεία όσον αφορά τις περιστάσεις της ανθρωποκτονίας, έκρινε η ΜΚΟ.

Τον Απρίλιο του 2017, η νεαρή αναγκάστηκε, αφού ολοκλήρωσε τη φοίτησή της στο γυμνάσιο, να μετακομίσει στο σπίτι του συζύγου της. Όταν η Νούρα Χουσέιν αρνήθηκε να εκπληρώσει τα συζυγικά της καθήκοντα, ο άνδρας κάλεσε δύο αδελφούς του κι έναν εξάδελφό του για να τον βοηθήσουν να τη βιάσει, ανέφερε η Αμνηστία.

«Τη 2α Μαΐου 2017, οι τρεις άνδρες κράταγαν τη Νούρα Χουσέιν, ενώ ο Αμπντουλραχμάν τη βίαζε. Την επομένη, προσπάθησε εκ νέου να τη βιάσει, αλλά μπόρεσε να ξεφύγει στην κουζίνα, όπου άρπαξε ένα μαχαίρι. Στην αψιμαχία που ακολούθησε, ο Αμπντουλραχμάν υπέκυψε στις μαχαιριές» που του κατάφερε, εξήγησε η ΜΚΟ.

Η Νούρα Χουσέιν πήγε κατόπιν στο σπίτι της οικογένειάς της κι ο πατέρας της την παρέδωσε στην αστυνομία. Στη δίκη της, τον Ιούλιο του 2017, το δικαστήριο την έκρινε ένοχη της κατηγορίας για «ανθρωποκτονία από πρόθεση», εφαρμόζοντας έναν παλιό νόμο στο Σουδάν που δεν αναγνωρίζει τον βιασμό εντός γάμου.

Advertising

Όταν βλέπεις, πως ακόμα και η οικογένεια της έφηβης κοπέλας, δεν τη βοήθησε, αλλά την παρέδωσε στην αστυνομία, αναντίρρητα κάτι δεν πάει καλά. Η πράξη του βιασμού στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται μάλλον σαν ένα «πτέσμα» στις αρχές του Σουδάν, μη διστάζοντας να την καταδικάσουν σε θάνατο.

Ήδη, η θανατική ποινή, είναι ένα θέμα που χρήζει τεράστιας συζήτησης και προσοχής, μα σε αυτή την περίπτωση δεν θίγεται απλά αυτό το θέμα, μα η καταδίκη ενός ατόμου που αμύνθηκε, η θανατική καταδίκη ενός ατόμου, που μέσα σε μια ακραίως συντηρητική και πατριαρχική κοινωνία του Σουδάν, αντιστάθηκε.

Αν δεν μπορέσουν οι αρμόδιοι παγκόσμιοι φορείς να καταφέρουν να ανατρέψουν την τραγική αυτή απόφαση, πολλές έφηβες στο Σουδάν δυστυχώς θα έχουν την ίδια άδικη κατάληξη.

Πληροφορίες: www.lifo.gr

Advertising

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Περισσότερα από τη στήλη: Κοινωνία

Κοινωνία

Τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργικότητα: Πρέπει να έχουν σχέση;

Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε εντυπωσιασμό ακόμη και στη γενιά Ζ που μεγάλωσε ψηφιακά…

Κοινωνία

Έλληνες χωρίς διακοπές: Η νέα καλοκαιρινή πραγματικότητα

Το ελληνικό καλοκαίρι παραδοσιακά σημαίνει ήλιο, θάλασσα και στιγμές ξεκούρασης. Για χρόνια, οι διακοπές ήταν…

Κοινωνία

Γυναικείες αδελφότητες αντίστασης

Η Παγκόσμια Ιστορία της γυναικείας αντίστασης μετρά χιλιάδες παραδείγματα, αλλά και χιλιάδες θύματα. Από τοπικούς…

Κοινωνία

Η ιστορία των διακοπών

Η ιστορία των διακοπών έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Κι όμως οι αρχαίοι Έλληνες…

Κοινωνία

Η ιστορία της σοβιετικής αρχιτεκτονικής

  Σημασία της σοβιετικής αρχιτεκτονικής  Είναι γεγονός ότι την επιστήμη της σοβιετικής αρχιτεκτονικής, πολλοί επιστήμονες…

Κοινωνία

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού ξεκίνησε  να αποτελεί πεδίο ιατρικής δράσης στην Ελλάδα τον…

Κοινωνία

HyperNormalisation (2016) – Το ντοκιμαντέρ για το πραγματικό Matrix

  Νιώθεις ότι δεν θα ιδρώσει το αυτί σου, ακόμα κι αν έρθουν οι εξωγήινοι; …