Ψηφιακές επιθέσεις: Η καθημερινότητα της σύγχρονης γυναίκας

επιθέσεις
Πηγή εικόνας: cipe.org

 

Καθόσον βρισκόμαστε στην αρχή του δεύτερου lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα μας, ο περισσευούμενος ελεύθερος χρόνος μας επιτρέπει να ανησυχούμε για πράγματα πέρα από της υγείας μας. Θέματα τα οποία έχουν αφεθεί στα χέρια της πολιτείας και των αρμόδιων εταιρειών. Η ολοένα αυξανόμενη επιθετικότητα και βία κατά των γυναικών σε ψηφιακό επίπεδο δεν είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αγνοούμε. Ιδίως τώρα, η ζωή των ανθρώπων γίνεται περισσότερο ψηφιακή και οι επιθέσεις εκδηλώνονται ηλεκτρονικά. Πριν αντιδράσουμε δυναμικά ζητώντας από τις επιχειρήσεις – social media να αναλάβουν τις ευθύνες τους, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε το πρόβλημα σε αριθμούς. Οι ψηφιακές επιθέσεις στις γυναίκες είναι ένα διογκούμενο ζήτημα.

Σύμφωνα με την Kaamil Ahmed και το άρθρο της για την Guardian, οι ηλεκτρονικές επιθέσεις κατά των γυναικών έχουν ποικίλες μορφές. Πέρα από το body shaming, πολλές γυναίκες πέφτουν θύματα Cyberstalking, δηλαδή υφίστανται μία ψηφιακή «καταδίωξη», όταν χρήστες παρακολουθούν όλα τα «διαδικτυακά» τους βήματα και απαγγέλουν ψεύτικες κατηγορίες, με σκοπό να τις  βλάψουν, να τις δυσφημίσουν ή να τις ελέγξουν. Το πιο γνωστό είδος επίθεσης δεν είναι άλλο από την αποστολή άσεμνου περιεχομένου. Τελικά, η επίδραση, που έχουν όλα αυτά τα χτυπήματα, είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική.

Σύμφωνα με την «ΜΚΟ Plan International» και την έρευνα που  διεξήγαγε η εταιρεία παίρνοντας συνεντεύξεις σε 14.000 χιλιάδες γυναίκες, οι μισές από τις συνεντευξιαζόμενες  (ηλικίας 15-25) είχαν δεχτεί μηνύματα ή εικόνες ακατάλληλου περιεχομένου. Οι επιθέσεις αυτές, οι οποίες πολλές φορές έχουν απειλητικό και εκφοβιστικό περιεχόμενο οδηγούν τις γυναίκες στο να περιορίσουν (12% των συμμετεχουσών) τη δραστηριότητά τους στα social media ή και να την τερματίσουν (20% των συμμετεχουσών). Κατά συνέπεια, η αυτοδιάθεση τη γυναίκας για να εκφράζεται ελεύθερα και να παίρνει αυτόβουλες αποφάσεις κατακερματίζεται.

Ακόμη, η έρευνα κατέδειξε ότι το 1/3 των γυναικών που δέχτηκαν τις επιθέσεις ανήκε σε εθνικές μειονότητες, ενώ το 56% στην LGBTQ+ κοινότητα. Η φεμινίστρια και ακτιβίστρια Nadiuska, 19 ετών από τη Νικαράγουα, αναφέρει ότι μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε κρίθηκε αναγκαίο να ακολουθήσει φαρμακευτική αγωγή, προκειμένου να διασώσει την ψυχική της υγεία και να παραμείνει ψύχραιμη. Υβριστικά σχόλια και σεξουαλικές απειλές οδήγησαν το ¼ των θυμάτων στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Όσο η γυναικεία προσωπικότητα δεν γίνεται σεβαστή από όλους ανεξαιρέτως, σε κοινωνικό επίπεδο, τόσο πιο ευάλωτη γίνεται η θέση της γυναίκας στα social media. Οι ίδιοι άνθρωποι που υποσκελίζουν τη γυναίκα στον εργασιακό χώρο, στο δρόμο, στο σούπερ μάρκετ, εξαπολύουν την αρρωστημένη τους υπεροχή και ψηφιακά. Η ανελευθερία της γυναίκας να εκφραστεί το 2020  μας υπενθυμίζει ότι η μάχη για ισότητα δεν έχει ακόμη κερδηθεί.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

«Most girls and young women have experienced abuse online, report finds». Ανακτήθηκε από: https://www.theguardian.com/global-development/2020/oct/05/most-girls-and-young-women-have-experienced-abuse-online-report-finds?fbclid=IwAR2s62CtQH8YGZheTZ39KeQfYLgcVOyyC3r9QYdL0c7inROcRrYHdDyDMDU

Περισσότερα από τη στήλη: Κοινωνία

Κοινωνία

Τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργικότητα: Πρέπει να έχουν σχέση;

Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε εντυπωσιασμό ακόμη και στη γενιά Ζ που μεγάλωσε ψηφιακά…

Κοινωνία

Έλληνες χωρίς διακοπές: Η νέα καλοκαιρινή πραγματικότητα

Το ελληνικό καλοκαίρι παραδοσιακά σημαίνει ήλιο, θάλασσα και στιγμές ξεκούρασης. Για χρόνια, οι διακοπές ήταν…

Κοινωνία

Γυναικείες αδελφότητες αντίστασης

Η Παγκόσμια Ιστορία της γυναικείας αντίστασης μετρά χιλιάδες παραδείγματα, αλλά και χιλιάδες θύματα. Από τοπικούς…

Κοινωνία

Η ιστορία των διακοπών

Η ιστορία των διακοπών έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Κι όμως οι αρχαίοι Έλληνες…

Κοινωνία

Η ιστορία της σοβιετικής αρχιτεκτονικής

  Σημασία της σοβιετικής αρχιτεκτονικής  Είναι γεγονός ότι την επιστήμη της σοβιετικής αρχιτεκτονικής, πολλοί επιστήμονες…

Κοινωνία

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού ξεκίνησε  να αποτελεί πεδίο ιατρικής δράσης στην Ελλάδα τον…

Κοινωνία

HyperNormalisation (2016) – Το ντοκιμαντέρ για το πραγματικό Matrix

  Νιώθεις ότι δεν θα ιδρώσει το αυτί σου, ακόμα κι αν έρθουν οι εξωγήινοι; …