Ισότητα μεταξύ των δύο φύλων…

1 Φεβρουαρίου 2017

Καλησπέρα για ακόμα μία φορά σε όλους!!

Αυτό το Editorial θα καλύψει ένα πολύ σημαντικό ζήτηα στις μέρες μας που μας αφορά όλους!

Έχει επέλθει ισότητα μεταξύ των δύο φύλων; 

Πάμε να δούμε τις απαντήσεις των αρθρογράφων μας!

Ρενάτε Τεμερίδου

Η ισότητα θα έχει επιτευχθεί μονάχα όταν δεν θα χρειάζεται να κάνουμε άλλο αυτήν την ερώτηση. Και δεν μιλάω μόνο για τα δικαιώματα των γυναικών έναντι των ανδρών αλλά και των ανδρών έναντι των γυναικών. Ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά, γάμο, σύνταξη χηρείας, ασφάλιση κ.α.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ματίνα Ιατροπούλου

Η ισότητα των δυο φύλων θα παραμείνει κάτι ουτοπικό, όσο οι άνθρωποι προσπαθούν να το πετύχουν βασιζόμενοι σε χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να εξισωθούν. Τα δυο φύλα θα έχουν πάντα διαφορές που προσθέτουν στη μοναδικότητά τους και όχι στην ανικανότητά τους να αναλάβουν ίδιες ευθύνες και αρμοδιότητες. Χωρίς σεβασμό στον άνθρωπο γενικά, δεν μπορεί να υπάρξει ισότητα ούτε μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Φωτεινή-Μαρία Μοναστιρλή

Όχι, δυστυχώς. Είναι εμφανέστατη η άνιση διαχείριση της κοινωνίας στο θέμα παιδι και σπίτι: όσα και να αναλάβει ο άνδρας, οι υπόλοιποι πάντα σχολιάζουν πως απλώς «βοηθάει». Όταν υπάρχει διαζύγιο, είναι σχεδόν ακατόρθωτη η από κοινού κηδεμονία, αν η γυναίκα δεν το θελήσει. Σε όσα αφορούν το ντύσιμο, φαγητό, διαπαιδαγώγηση η γυναίκα είναι εκείνη που θα κατηγορηθεί ή θα εκθειαστεί. Και η λίστα συνεχίζεται…

Ανδρέας Αμανατίδης

Όχι. Ούτε σε επίπεδο νόμων αλλά κυρίως σε επίπεδο κοινωνίας και κοινωνικής αποδοχής. Στο θέμα της κοινωνίας, όσοι νόμοι και να βγουν, αν δεν γαλουχηθεί η νέα γενιά στην ίση μεταχείριση των φύλων, δεν πρόκειται να εξισωθούμε πραγματικά ποτέ. Και η ανισότητα υπάρχει και για τα 2 φύλα, ο καθένας σε κάποιο άλλο τομέα. Στο θέμα της νομοθεσίας και της κρατικής μέριμνας, στην Ελλάδα αλλά ακόμη και στην ΕΕ, οι νόμοι είναι άνισοι.

Advertising

Μιγδάνη Αναστασία

Χρόνια ολόκληρα σπαταλήθηκαν από τις γυναίκες, για να κερδίσουν στον αγώνα της ισότητας των δύο φύλων. Υποθετικά, το κερδίσαμε….στην ουσία όμως αυτό που καταφέραμε, ήταν να βγούμε στην αγορά εργασίας χωρίς ίση μεταχείριση από τους εργοδότες, είτε σε επίπεδο μισθολογικό, είτε σε επίπεδο θέσης και αρμοδιοτήτων. Και φυσικά ο ρόλος της γυναίκας μέσα στο σπίτι, παραμένει ο ίδιος (μαμά, σεφ, καθαρίστρια, παιδαγωγός, ψυχολόγος, δασκάλα, σύζυγος). Με λίγα λόγια, το μόνο που κερδίσαμε ήταν να προσθέσουμε στις ζωές μας, μία δουλειά παραπάνω. Και νομίζω πως η Αφροδίτη Μάνου, τα λέει καλύτερα.

Κατερίνα Λεύκα

Ισότητα των δύο φύλων δεν θα επιτευχθεί ποτέ. Αντίθετα ισοτιμία ίσως υπάρξει κάποτε. Ο λόγος που δεν μπορεί να υπάρξει ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι απλός και οφείλεται στη φύση του κάθε φύλου, είναι διαφορετικοί άρα δεν μπορούν να είναι ίσοι. Ισότητα σημαίνει: 1) το να είναι δύο ή περισσότερα ποσά ή μεγέθη ίσα μεταξύ τους (π.χ. ισότητα δυνάμεων / μεγεθών), 2) τη μεταχείριση, την αντιμετώπιση κάποιου με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζονται και οι άλλοι (π.χ. κοινωνική / πολιτική / οικονομική). Από την άλλη μεριά ισοτιμία σημαίνει: 1) την αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων ή ίσης αξίας (π.χ. η ισοτιμία των πολιτών, η ισοτιμία των πτυχίων όλων των ευρωπαϊκών ιατρικών σχολών προς εκείνα των αμερικανικών), 2) τη μεταξύ σχέση διαφόρων νομισμάτων ώς προς την αξία τους (π.χ. η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γεν). Από τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι με την ισότητα έχουμε ποσοτικά στοιχεία ενώ με την ισοτιμία ποιοτικά. Όλα τα όντα είναι ισότιμα αλλά δεν έχουν ισότητα γιατί δεν είναι ίδια.

Θάνος Μπάμπης

Θέμα που δεν απαντάται σε 10 σειρές, ούτε 10 σελίδες θα λεγα. Ισότητα των δύο φύλων ονομάζουμε την εξάλειψη κάθε είδους διάκρισης ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα, ώστε νομικά και ουσιαστικά να έχουν τα ίδια δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις. Γιατί όμως όλοι τείνουμε στα δικαιώματα μόνο;

Advertising

Εκ φύσεως δεν γίνεται να υπάρχει ισότητα, η γυναίκα τείνει να είναι το αδύναμο φύλο και από την έναρξη του ανθρώπινου είδους έτεινε να ζευγαρώνει με το δυνατότερο φύλο με κριτήρια την προστασία την επιβίωση και την βιολογική αναπαραγωγή της.

Στη σύγχρονη κοινωνία η γυναίκα εξελίχθηκε, παρ’ όλα αυτά παραμένει το ανίσχυρο φίλο. Θεσμικά μπορούμε να πούμε ότι σε αρκετούς τομείς οι γυναίκες έχουν εξισωθεί με τους άντρες. Παρ’ όλα αυτά ποτέ δεν θα γίνει εξ ολοκλήρου. Είναι αδύνατον! Όχι μόνο για την ισότητα γυναικών-ανδρών αλλά και κοινωνικών, θρησκευτικών, και φυλετικών τάξεων.

Η επίτευξη της ισότητας καθορίζεται από τον καθένα μας ξεχωριστά. Ο κάθε άνθρωπος, άντρας, γυναίκα οφείλει να αντιμετωπίζει τους άλλους όπως απαιτεί να αντιμετωπίζουν και τον ίδιο. Όλα ξεκινάνε απο εμάς, ο καθένας ξεχωριστά καθορίζει και το σύνολο. Έτσι επιτυγχάνεται ισότητα σε όλους τους τομείς.

Ράνια Γκαγκαστάθη

Είναι θλιβερό εν έτει 2017 το θεματικό πρόβλημα περί ισότητας ανάμεσα σε δύο ανθρώπινα είδη να συνεχίζει να αποτελεί αιτία κατανάλωσης της πολύτιμης φαίας ουσίας μας. Πιστεύω ότι υπάρχει ισότητα και αυτό για τον λόγο ότι αν εμείς οι ίδιοι δεν πιστεύουμε σε κάτι, τότε οι πράξεις μας σχεδόν αυτόματα και υποσυνείδητα ενεργούν προς απόδειξη αυτού (του αντίθετου άρα από το επιθυμητό). Αν πραγματικά θεωρούμε την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα (κι όχι μόνο) αναγκαία και επιθυμητή, τότε το μόνο που μένει είναι να την ενστερνιστούμε και να δρούμε με δεδομένο την ισχύ της. Η καθημερινή στάση μας απέναντι σε στερεότυπα και η αναπαραγωγή ιδεολογικών αξιών βασισμένων στα θεμέλια του ανθρωπισμού ενέχει τον ρόλο του υπερασπιστή της ισότητας. Αρκεί, λοιπόν, να αναρωτηθούμε αν είμαστε αρκετά ανθρωπιστές. Είμαστε; Εδώ οι περισσότεροι θα πουν ρεαλιστικά μεν, ντροπιαστικά δε πως δεν είμαστε. Οι ίσες ευκαιρίες ή οι συνθήκες, δυστυχώς, δεν είναι πάντα στο χέρι μας να τις καθορίσουμε και εκεί πάω πάσο. Αλλά όταν συγκρίνουμε φύσεις, οντότητες, υπάρξεις; Όχι, εκεί δεν υπάρχουν περιθώρια να χαρακτηρίσεις κάποιον λιγότερο ίσο με σένα. Συνοψίζοντας, υπάρχει ισότητα γιατί είναι ανθρώπινο να υπάρχει. Οι δυσκολίες έγκεινται στο να διατηρηθεί. Δεν δύναμαι να προφέρω τις λέξεις «δεν υπάρχει ισότητα». Να παραδεχτώ μια ήττα από τις πιο απάνθρωπες της ιστορίας; Συγνώμη, όχι.

Advertising

Δημήτρης Βότσος

Προβοκατόρικη ερώτηση εκ φύσεως, που πιθανόν να θέλει και ανάλογη απάντηση….  Καταφέρατε να με βάλετε στο τριπάκι να συμφωνώ πότε με τον έναν, πότε με τον άλλον. Μόνο που τίθεται μια τέτοια ερώτηση, σημαίνει πως δεν αισθανόμαστε ίσοι όλοι μεταξύ μας. Αίσθηση που είναι κατασκευασμένη διαχρονικά, από ανόητες και λανθασμένες ενέργειες. Η ισότητα ενυπάρχει, αλλά την κατακερματίζουμε κάθε μέρα κι από λίγο. Εδώ λοιπόν είναι η υποχρέωση να προστατέψουμε το αγαθό της ισότητας και να αποτινάξουμε (στο μεγαλύτερο βαθμό -ολοκληρωτικά δεν γίνεται) τα ζωώδη ένστικτα μας. Να θωρακίσουμε το αυτονόητο.

«Το 2014 η απασχόληση των γυναικών άγγιξε το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ (64%), ενώ η απασχόληση των ανδρών (75%) δεν έχει ανακτήσει ακόμη το ποσοστό που παρουσίαζε πριν από την κρίση. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των οικογενειών που εξαρτώνται οικονομικά από την εργασία των γυναικών αυξάνεται διαρκώς. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά εξακολουθούν να υπερεκπροσωπούνται σε τομείς σπουδών που συνδέονται με παραδοσιακούς γυναικείους ρόλους, όπως οι κλάδοι που σχετίζονται με τις υπηρεσίες φροντίδας, και υποεκπροσωπούνται στις επιστήμες, στα μαθηματικά, στις ΤΠ, στην μηχανική και στις αντίστοιχες σταδιοδρομίες. Ως εκ τούτου, η ανισότητα στην απασχόληση δεν μειώνεται αλλά λαμβάνει πλέον νέες μορφές και, παρά το γεγονός ότι οι νέες γυναίκες επενδύουν στην εκπαίδευση, εξακολουθούν να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν οικονομικά ανενεργές σε σύγκριση με τους άνδρες. Οι γυναίκες αποτελούν επίσης τη μεγαλύτερη αναξιοποίητη πηγή επιχειρηματικών δυνατοτήτων, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύουν μόλις το 29% των επιχειρηματιών. Η βία λόγω φύλου εξακολουθεί να αποτελεί ευρύτατα διαδεδομένο φαινόμενο και μπορεί να λάβει πολλές μορφές: μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, το 5% των γυναικών έχει πέσει θύμα βιασμού από την ηλικία των 15 ετών και το 20% έχει υποστεί διαδικτυακή παρενόχληση. 23 Αυτά τα φαινόμενα βίας παρατηρούνται παντού –στο σπίτι, στον χώρο εργασίας, στο σχολείο, στον δρόμο ή στο διαδίκτυο– ανεξαρτήτως κοινωνικού υποβάθρου. Η βία λόγω φύλου και τα αρνητικά στερεότυπα, για παράδειγμα, στον αθλητισμό αποτελούν ευρύτατα διαδεδομένο φαινόμενο. Η βλάβη που προκαλείται στα θύματα δεν αφορά μόνο την υγεία και την ευημερία τους, αλλά και την επαγγελματική τους ζωή, και ως εκ τούτου την οικονομική ανεξαρτησία τους και την οικονομία γενικότερα. Εκτιμάται ότι 500 000 γυναίκες και κορίτσια στην ΕΕ διατρέχουν τον κίνδυνο ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων. Επιπλέον, οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν την πλειονότητα των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων (68% γυναίκες, 17% άνδρες, 12% κορίτσια και 3% αγόρια).»

Νομικά στην Ελλάδα έχει κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα η ισότητα των φύλων με το άρθρο 4 παρ. 2 Σ. Επισυνάπτω επίσης το εξής: http://www.ccre.org/docs/charte_egalite_el.pdf!

Advertising

Θα μπορούσα άλλα τόσα, το ζητούμενο όμως είναι να απαντηθεί επί της ουσίας και επί του πρακτέου: υπάρχει ανισότητα στα φύλα; Υπάρχει ανισότητα στη φύση; και πώς θα καταπολεμηθεί η διαστρεβλωτική αντίληψη της διαφορετικότητας ως καθαρτήριο για άνισες αντιμετωπίσεις στην κοινωνία μας; Φευ, θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια, συνεχούς εκπαιδευτικής δράσης και αποτελεσματικής ενδοσκόπησης με τον εαυτό μας για να αποτινάξουμε τα κακώς κείμενα. Όμως επειδή ως ένα βαθμό κάπου κάτι καταφέραμε, μην μας γεμίζετε με τόσες τύψεις ρε κορίτσια. Θα πεταχτεί πάλι κάνα βαρύ αρσενικό και θα πει, ότι οι άντρες είναι ευνουχισμένοι σήμερον ημέρα και έχει 600 δις! Και θα βρεθεί καμιά γατούλα και θα δηλώσει «τον άντρα τον θέλω αρσενικό!!»

Διαβάστε επίσης  Υπέρ ή κατά της θανατικής ποινής;

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ορθογραφικές παρεμβάσεις στη δυσλεξία

Το παρόν άρθρο Δυσλεξία και ορθογραφικές δυσκολίες Το παρόν άρθρο

Η ταινία «Listen» ταξιδεύει πάλι!

«Listen – Άκουσέ με», μια ταινία που παρουσιάστηκε πρώτη φορά