https://www.surveymonkey.com/r/6GLCZTX
ΔημοσκοΠΕΣ: Επιτραπέζια παιχνίδια και ψυχαγωγία
Ζωγραφομαχίες, ντόμινο, γκρινιάρης, φιδάκι, μάντεψε ποιος, monopoly, stratego, cluedo, scrabble αποτελούν ονόματα που αντιπροσωπεύουν κάποια από τα κλασικά επιτραπέζια παιχνίδια με τα οποία καταπιανόμασταν ως παιδιά. Λέξεις με συναισθηματικό φορτίο που στο άκουσμά τους ανακαλείς αυτόματα πλήθος αναμνήσεων. Πανηγυρισμοί, διενέξεις, πείσματα, χειροκροτήματα, κλαψουρίσματα είναι ορισμένες από τις έντονες καταστάσεις στις οποίες οδηγούσε μια μόνο ζαριά, μια κίνηση από το συμπαίκτη ή τον αντίπαλό σου. Πόσα βροχερά σούρουπα, γιορτινά τραπέζια ή χριστουγεννιάτικα απογεύματα δίπλα στο τζάκι δεν αξιοποιήθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο; Τα επιτραπέζια παιχνίδια στέκονταν για εσένα η αφορμή να περάσεις λίγο παραπάνω δημιουργικό χρόνο με τους γονείς ή τους φίλους σου, γι’ αυτό και τα αγαπάς λίγο περισσότερο…
Εδώ χρειάζεται ν’ αναφερθεί πως ο συγκεκριμένος τρόπος διασκέδασης δεν αντικατοπτρίζει μόνο τη σύγχρονη πραγματικότητα, μα θεωρούνταν ως ο κατεξοχήν ήδη από την αρχαιότητα. Στην Αίγυπτο υπήρχε το Σενέτ, το πιο παλιό παιχνίδι με πιόνια σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα δέσποζαν το “Ζατρίκιον” και το “Πεντάγραμμον”. Διαχρονικά, τα επιτραπέζια αποτελούν έναν οικονομικό κι ευέλικτο τρόπο διασκέδασης.

Με αφορμή, λοιπόν, τη τάση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια μέσω του εγχειρήματος “Επιτραπαίζουμε” σε πλήθος μαγαζιών, τα οποία εκτός από ποικιλία ροφημάτων ή εδεσμάτων, προσφέρουν επίσης μενού με ποικιλία επιτραπέζιων παιχνιδιών, τίθεται το ερώτημα της σημερινής δημοσκόπησης: Συνεχίζει η εν λόγω κατηγορία παιχνιδιών να έλκει σε τόσο μεγάλο βαθμό μικρούς και μεγάλους; Μήπως δεν κατατάσσονται πια στους βασικότερους τρόπους διασκέδασης, θεωρούμενα ως ξεπερασμένα και παλιομοδίτικα; Διανύοντας τον δεύτερο εγκλεισμό του 2020, θα σκεφτόσουν ν’ αξιοποιήσεις μέρος του ελεύθερου χρόνου σου, κατ’ αυτόν τον τρόπο; Κι εν τέλει, μιας και βρισκόμαστε εν όψει της μεγαλύτερης οικογενειακής γιορτής, των Χριστουγέννων, θα ξανασυγκέντρωνες – όπως και τότε- φέτος την οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι για μια παρτίδα γκρινιάρη ή Taboo; Κι αν ναι, θα το διασκεδάζατε όπως παλαιότερα;

1)Ηλικία
Το συγκεκριμένο ερώτημα, σχετικά με την ηλικία, συνδέεται με το αμέσως επόμενο και στοχεύει στο ν’ ανακαλυφθεί πώς μεταφράζει η κάθε ηλικιακή ομάδα τη διασκέδαση.
2) Τρόποι ψυχαγωγίας
Πώς συνηθίζεις να περνάς τα σαββατόβραδά σου, τις ώρες εκτός δουλειάς, τις αργίες και τις σχόλες σου; Τί σε γεμίζει; Τί σου προσφέρει- δημιουργική- εκτόνωση; Πού διοχετεύεις την περίσσεια ενέργειά σου συνήθως; Μήπως η απάντηση βρίσκεται στην παρακολούθηση μιας ποιοτικής θεατρικής παράστασης ή μιας παλιάς ταινίας στο σπίτι με φίλους ή ακόμη μιας νεοφερμένης στη μεγάλη οθόνη; Μήπως η έξοδος για φαγητό, χορό ή ποτό μιλά περισσότερο στην καρδιά σου μιας κι αισθάνεσαι αιώνιος έφηβος; Ή ακόμη και τώρα νιώθεις την ανάγκη του να ξαναβιώνεις εκείνες τις αξέχαστες στιγμές διασκέδασης στο σπίτι ή σε κάποιον ειδικά διαμορφωμένο χώρο με λίγους, καλούς φίλους και πολλά επιτραπέζια παιχνίδια;
3) Επιτραπέζια παιχνίδια: διαχρονικά ή ξεπερασμένα;
Εισερχόμαστε, τώρα, στο κυρίως θέμα του Poll, το οποίο κι αφορά στην άποψή σου για τα επιτραπέζια παιχνίδια ως σύγχρονο τρόπο διασκέδασης. Ορισμένοι ίσως ν’ απαιτούν περισσότερη δράση στη ζωή τους, επομένως ομόφωνα θα απαντήσουν πως τα θεωρούν μονότονα, παλαιομοδίτικα κι ανιαρά. Μερίδα αναγνωστών ίσως να τα χαρακτηρίσει διασκεδαστικά, σκεπτόμενοι όλα εκείνα τα συναισθήματα που είναι ικανά να τους προκαλέσουν, όπως αγωνία, θυμό, κέφι, ικανοποίηση, ευθυμία κι επομένως αυξημένη αδρεναλίνη. Κάποιοι θα τα ταυτίσουν με τις παιδικές τους αναμνήσεις, θεωρώντας τα ως τρόπο επαναφοράς τους στο παρελθόν. Άλλοι, τέλος, θα τα ορίσουν ως ωφέλιμη, δημιουργική ψυχαγωγία, διότι κατ’ αυτούς ακονίζουν το μυαλό, προεκτείνοντας τη σκέψη και τη φαντασία, εμπλουτίζουν τις γνώσεις και καλλιεργούν δεξιότητες όπως η διαχείριση καταστάσεων, η συνεργασία κι η αλληλεπίδραση.

4) Ηλεκτρονικά παιχνίδια VS επιτραπέζια
Το τελευταίο ερώτημα αφορά σε όλους- μικρούς και μεγάλους- κι έχει να κάνει με τη σύγκριση, άρα και τη δημοφιλία των μεν επί των δε. Ίσως οι μικρότεροι ηλικιακά να πάρουν θέση υπέρ των ηλεκτρονικών, διότι πιθανότατα δεν έχουν βιώσει την εμπειρία του επιτραπέζιου παιχνιδιού. Ίσως, ωστόσο, να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση κι οι μεγαλύτεροι πιστεύοντας ότι ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι δύναται να σου προσφέρει περισσότερη αδρεναλίνη, συνδυάζοντας τη δράση με τη στρατηγική. Άλλωστε, ένα επιτραπέζιο γίνεται να υφίσταται και σε ηλεκτρονική μορφή.

Από την άλλη πλευρά, κάποιοι θα υποστηρίξουν πως σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αντικατασταθεί ένα επιτραπέζιο από ένα ηλεκτρονικό παίγνιο, διότι το δεύτερο δε θα σου παράσχει τη δυνατότητα να βιώσεις στο μέγιστο την ικανοποίηση της νίκης μέσω της ουσιαστικής συνεργασίας. Ακόμη, εφόσον όλα υφίστανται εικονικά, δε θα είσαι σε θέση ποτέ να αισθανθείς τη χαρά της αφής του πιονιού ή του ζαριού, ούτε να εξωτερικεύσεις απέναντι στον αντίπαλο το θυμό σου, σε περίπτωση που αισθανθείς αδικία ή απογοήτευση. Σύμφωνα με αυτή την τελευταία ομάδα αναγνωστών, τα ηλεκτρονικά παίγνια οδηγούν στην απομόνωση και το χάσμα τις ανθρώπινες σχέσεις. Υπάρχουν, βέβαια, κι εκείνοι που- όντας ουδέτεροι, κριτικά σκεπτόμενοι- θα διαχωρίσουν τις δύο κατηγορίες με βάση τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, ως ξεχωριστές και συνεπώς ασύγκριτες εμπειρίες.
Πηγές άρθρου:
- Η εξελικτική ιστορία των επιτραπέζιων παιχνιδιών. (2019). Ανακτήθηκε από https://steamtoys.gr/index.php?route=journal2/blog/post&journal_blog_post_id=57 (τελευταία πρόσβαση 2.12.2020).
- Ο Παλαμήδης και το Ζατρίκιον. (2015). Ανακτήθηκε από https://ellinondiktyo.blogspot.com/2015/05/blog-post_23.html (τελευταία πρόσβαση 1.12.2020).