Orders from the dead: Ο Ύμνος των Ελλήνων Μικρασιατών

Στις 15 Φεβρουαρίου 2010, οι Έλληνες Rotting Christ, κυκλοφορούν το δέκατο άλμπουμ τους, με τίτλο Aealo. Πρόκειται για ακόμα μια δουλειά τους, δοσμένη λυρικά με τη δυναμική συνάμα της μέταλ και το αρχαιοελληνικό στοιχείο παντρεμένο πάντα με την ιστορία της Ελλάδας. Όλα τα κομμάτια φέρουν την υπογραφή του frontman Σάκη Τόλη. Όλα εκτός από ένα, το Orders from the Dead.

Το Orders from the Dead, δεν είναι απλώς ένα τραγούδι που έγραψε η Ελληνοαμερικανή “δαιμονική σοπράνο” Diamanda Galás και ερμήνευσε για πρώτη φορά το 2004. Το Orders from the Dead είναι ένας ύμνος στους νεκρούς της Μικρασιατικής καταστροφής, μια κατάρα στους πραγματικούς αίτιους.Η Diamanda Galás, Ελληνίδα τρίτης γενιάς, με γονείς Oρθόδοξους και μικρασιατικής καταγωγής, θεώρησε χρέος της να τιμήσει τις ρίζες των προγόνων της συνθέτοντας και ερμηνεύοντας ένα τραγούδι γροθιά στο στομάχι, σχεδόν 100 χρόνια μετά το προσφυγικό ζήτημα. Με τα πενιχρά ελληνικά της και την εναλλαγή αφήγησης στα αγγλικά, φροντίζει να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνου οι νεότεροι σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Με “γλώσσα που καίει” και στοιχειώνει και περιγραφές που ζωντανεύουν τις μνήμες, στο Orders from the dead, η Galas καταθέτει ένα κομμάτι του εαυτού της και αποδεικνύει πως – όπως και κάθε σχεδόν Έλληνας που ζει στο εξωτερικό- όχι μόνο δε σκοπεύει να ξεχάσει το ελληνικό αίμα που ρέει στις φλέβες της, μα είναι εδώ για να το υπενθυμίζει όσο πιο συχνά μπορεί μέσα από τη δουλειά της.

Πηγή https://www.tovima.gr/

Τα Ματωμένα Χώματα μέσα από το Orders from the dead

Το 1962 η Διδώ Σωτηρίου εκδίδει τα Ματωμένα Χώματα. Ένα βιβλίο που αποτελεί ντοκουμέντο για την Μικρασιατική καταστροφή, την βιαιότητα που ασκήθηκε στους Έλληνες αλλά και την πολιτική προδοσία. Στο Orders from the dead η Diamanda Galas χρησιμοποιεί εδάφια και διαλόγους από τα τελευταία κεφάλαια του συγκεκριμένου βιβλίου. Η απόγνωση και ο φόβος του θανάτου παίρνουν ξανά πνοή από την θεατρικότητα και τα φωνητικά της Galas, δημιουργώντας εικόνες ικανές να προκαλέσουν τους πιο κακούς εφιάλτες. Μάνες που τους παίρνουν τα παιδιά και άνθρωποι που βαδίζουν με τα σπλάχνα τους ανά χείρας. ‘Ενα σωρό ευθύνες που τόσο η Σωτηρίου, όσο και η Galas δε χάνουν την ευκαιρία να ρίξουν στους υπεύθυνους, απευθυνόμενες στον Βρετανό Ναύαρχο που επέτρεψε να μπουν Τούρκοι μέσα στα ρυμουλκά που διέσωζαν πρόσφυγες.

Διαβάστε επίσης  VERITAS – “Say Goodbye” από το άλμπουμ “Threads of Fatality”

 

Το Orders from the dead αποτελεί ένα αριστουργηματικό εγχείρημα, με δύναμη τόσο σκοτεινή όσο και ιστορική. Η συνεργασία των Rotting Christ με την Diamanda Galas χαρακτηρίστηκε τουλάχιστον ιερή, καθώς το αποτέλεσμα και η αναγνώριση που το τραγούδι αυτό έφερε, διέδωσε ακόμη πιο μακριά στα πέρατα της Γης ένα μελανό κομμάτι όχι μόνο της ελληνοτουρκικής, αλλά και ολόκληρης της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Διαβάστε επίσης:

Βρείτε μας στο Facebook MAXMAG

αλλά και στο Ιnstagram maxmaggr

Ονομάζομαι Θεοδώρα και γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Τα φοιτητικά μου χρόνια τα πέρασα στην όμορφη πόλη των Σερρών, ενώ από το 2014 ζω στο νησί της Θάσου με τον σύζυγο και τον γιο μου. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με την αρθρογραφία και τη συγγραφή παιδικών και λογοτεχνικών βιβλίων.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

η χώρα του τσαγιού

Το βιβλίο του τσαγιού του Οκάκουρα Κακούζο και η διάδοση της ασιατικής και ιαπωνικής κουλτούρας

Το 1906, στη Βοστώνη των αρχών του αιώνα, γράφτηκε ένα

Αφιέρωμα στην συγγραφέα Ελένη Ισπόγλου

Την συγγραφέα Ελένη Ισπόγλου την γνωρίσαμε μέσα από το νέο