Η 13η Φεβρουαρίου είναι η «Παγκόσμια Ημέρα Ερωτευμένων με το Ραδιόφωνο»

13 Φεβρουαρίου 2017

Όλοι μας θυμόμαστε, κάποια στιγμή της ζωής, μας να παίζουμε με τα κουμπάκια ενός ραδιοφώνου.  Να αλλάζουμε συχνότητες και να ακούμε περίεργους ήχους.  Για όλους αυτούς που αναπολούν αυτές τις στιγμές, η 13η Φεβρουαρίου είναι η ιδανική ευκαιρία να αναζωπυρωθούν οι αχνές μνήμες, καθώς αυτή η ημέρα έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου.

Το ραδιόφωνο, όπως όλοι ξέρουμε, είναι ένας δέκτης ραδιοκυμάτων. Δεν ήταν πάντα στη μορφή που το έχουμε συνηθίσει.  Χρειάστηκαν δεκαετίες για να φτάσει να χωράει πλέον στην τσέπη μας.  Πατέρας του, θεωρείται  ο Γουλιέλμος Μαρκόνι ο οποίος κατάφερε το 1895 να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς διαμέσου ερτζιανών κυμάτων.

Λίγο αργότερα, ο Φρανκ Κόνραντ εξέπεμψε την πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή. Μετέδωσε αποτελέσματα αγώνων ενώ κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το ραδιόφωνο, συναγωνίζεται την έντυπη ενημέρωση υιοθετώντας έναν ενημερωτικό ρόλου.  Σήμερα το ραδιόφωνο, πλέον όντας ένα εξαιρετικά εύκολα  προσβάσιμο μέσο, έχει περισσότερο μουσικό/ψυχαγωγικό ρόλο. Αν και δεν λείπουν εκπομπές ενημερωτικού χαρακτήρα.

Λέγεται όμως, ότι το ραδιόφωνο είναι ένα ξεπερασμένο μέσο πλέον. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να ενημερώνονται από την τηλεόραση ή το ίντερνετ. Από την άλλη, θα μπορούσε κανείς να πει ότι πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στο ίντερνετ. Έτσι το ραδιόφωνο είναι το κύριο μέσο ψυχαγωγίας και ενημέρωσης.

Τιμώντας τη συνεισφορά του ραδιοφώνου στην ανθρώπινη συνέχεια, η UNESCO, θέσπισε την ημέρα του ραδιοφώνου, η οποία ορίστηκε την 13η Φεβρουαρίου, ημέρα που λειτούργησε για πρώτη φορά το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.

Ο σκοπός της ημέρας είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως μέσο μαζικής επικοινωνίας. Καθώς και η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών. Ένας ακόμα στόχος είναι η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης.

Διαβάστε επίσης  Συνδέονται οι θάνατοι των Chris Cornell και Chester Bennington;

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτού του εορτασμού, η UNESCO διοργανώνει ένα ραδιοφωνικό μαραθώνιο με συνεντεύξεις και αναμεταδώσεις διάφορων ραδιοφωνικών σταθμών ανά τον κόσμο. Από την Ελλάδα, ως ώρας, συμμετέχουν όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΤ, ο UP FM- Σταθμός του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Ρόδον FM, το Radio RENCONTRE και το Ράδιο Λιχνάρι.

Περισσότερα για την Παγκόσμια Ημέρα του Ραδιοφώνου μπορείτε να βρείτε εδώ.

Εκμεταλλευτείτε την ημέρα του ραδιοφώνου. Ανοίξτε εκείνο το παλιό ραδιοφωνάκι με τα σκονισμένα κουμπιά ή έστω το ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο.  Αυτά που θα ακούσετε θα σας εκπλήξουν.

Καλή ακρόαση σε όλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Cioran: Η ύπαρξη ως ατόπημα

“Να ζεις σημαίνει να χάνεις έδαφος.” Πόσο παράξενη και πόσο

James Dean: ο επαναστάτης ηθοποιός που άλλαξε το Hollywood

Ο James Dean είναι ο ηθοποιός- σύμβολο της επανάστασης. Είτε