Παγκόσμια Ημέρα Γονέων: 6+1 εγχειρίδια για νέους γονείς

Η Παγκόσμια Ημέρα Γονέων γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ του 2012, ως φόρος τιμής στους γονείς όλου του κόσμου. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στο σχετικό ψήφισμά του επισημαίνει ότι η οικογένεια έχει την πρωταρχική ευθύνη για την ανατροφή και την προστασία των παιδιών, όπως και την πλήρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Τα παιδιά θα πρέπει να μεγαλώνουν σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου κυριαρχεί η ευτυχία, η αγάπη και η κατανόηση.

Καλεί λοιπόν όλα τα κράτη – μέλη να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Γονέων (World Day of Parents) σε πλήρη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και με τη συμμετοχή των νέων και των παιδιών. Παρακάτω θα βρείτε μερικά χρήσιμα εγχειρίδια είτε είστε νέοι γονείς, είτε θελήσετε να κάνετε ως δώρο ένα βιβλίο σε μελλοντικούς γονείς του περιβάλλοντος σας.

Μεγαλώνοντας κορίτσια που αγαπούν τον εαυτό τους

Πηγή εικόνας: dioptra.gr

Ένα κορίτσι που αγαπάει τον εαυτό του:
Έχει φιλοδοξίες και στόχους, γιατί πιστεύει στις δυνάμεις του.
Φροντίζει την ψυχική και τη σωματική του υγεία, γιατί είναι φυσικό να προσέχεις αυτόν που αγαπάς.
Αποζητά υγιείς σχέσεις, γιατί πιστεύει ότι αυτό ακριβώς αξίζει.
Είναι χαρούμενο και νιώθει ασφάλεια, γιατί ξέρει πως ο πιο σταθερός φίλος και ικανός σύμμαχος είναι ο εαυτός του.

Advertisements
Ad 14

Βασισμένοι σε επιστημονική έρευνα, αλλά και στην προσωπική εμπειρία που έχουν ως γονείς, οι συγγραφείς του βιβλίου αυτού παρουσιάζουν με απλότητα και σαφήνεια 7 βασικά σημεία που θα μας βοηθήσουν να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα κορίτσια σ’ έναν κόσμο όπου δεν είναι πάντα εύκολο και μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο, να είσαι κορίτσι.

Διαβάστε επίσης  Κατερίνα Χρυσανθοπούλου: Το kineziko δωμάτιο - Ένα αποκαλυπτικό ταξίδι στη ζωή στο διαδίκτυο

Βρείτε το βιβλίο στις εκδόσεις Διόπτρα.

Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου

Πηγή εικόνας: dioptra.gr

Σε αυτό το best seller των Sunday Times η κορυφαία ψυχοθεραπεύτρια Philippa Perry αποκαλύπτει τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι για να δημιουργήσουμε καλύτερες σχέσεις. Είτε σας ενδιαφέρει να καταλάβετε πώς σας διαμόρφωσε η ανατροφή σας, είτε αναζητάτε τρόπο για να διαχειριστείτε τα συναισθήματα του παιδιού σας, είτε θέλετε να στηρίξετε τον σύντροφό σας, σε αυτές τις σελίδες θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, καθώς και ρεαλιστικές συμβουλές.

Οι συνετές και σοφές συμβουλές της συγγραφέως, που δεν έχουν ίχνος επίκρισης, συνθέτουν ένα βασικό βοήθημα για το πώς να πετύχετε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τους ανθρώπους που κατέχουν τη σημαντικότερη θέση στη ζωή σας.

Βρείτε το βιβλίο στις εκδόσεις Διόπτρα.

Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο

Πηγή εικόνας: dioptra.gr

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί εστιάζουν σε πράγματα όπως η κοινωνικοποίηση, η αυτονομία, η συντροφικότητα, η δημοκρατική στάση και η αυτοεκτίμηση. Θέλουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα και να αναπτύξουν μια ισχυρή εσωτερική πυξίδα που θα τα καθοδηγεί στη ζωή τους.

Σ’ αυτό το βιβλίο παρουσιάζονται οι θεμελιώδεις αρχές που συνδέονται με τον δανέζικο τρόπο ανατροφής των παιδιών που είναι: το παιχνίδι, η αυθεντικότητα, η αναπλαισίωση των γεγονότων, η ενσυναίσθηση, η συντροφικότητα κ.ά.

Γνωρίστε τα μυστικά της δανέζικης ανατροφής από τους πιο ευτυχισμένους γονείς στον κόσμο από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν

Πηγή εικόνας: dioptra.gr

Μπορώ να πειθαρχήσω το παιδί μου χωρίς τιμωρία; Δεν χρειάζεται να «κακομάθετε» ή να καταπιέσετε τα παιδιά σας, αλλά να κατανοήσετε τους λόγους που δεν συμπεριφέρονται σωστά και να τους αντιμετωπίσετε εκπαιδεύοντάς τα ρεαλιστικά και δραστικά.

Η διακεκριμένη ψυχολόγος και συγγραφέας Sarah Ockwell-Smith δείχνει πώς να μεγαλώσουμε κάθε παιδί με σεβασμό και αγάπη, δουλεύοντας μαζί του και όχι εναντίον του και καταρρίπτοντας τη θεωρία της τιμωρίας αλλά και της επιβράβευσης. Πρόκειται για ένα βιβλίο που καλύπτει όλο το ηλικιακό φάσμα του παιδιού από το προνηπιακό στάδιο έως την εφηβεία.

Διαβάστε επίσης  Χρυσούλα Πετρίδου: "Το παραμύθι απαιτεί προσοχή"

Με απλές και πρακτικές συμβουλές, το βιβλίο από τις εκδόσεις Διόπτρα θα βοηθήσει όλους τους γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους.

Αποτελεσματική διαπαιδαγώγηση

γονέων
Πηγή εικόνας: dioptra.gr

Πόσο δύσκολο είναι για τους γονείς να είναι ταυτόχρονα καλοί και να παραμένουν σταθεροί στις θέσεις τους; Η δρ Jane Nelsen, διακεκριμένη ψυχολόγος, παιδαγωγός και μητέρα 7 παιδιών, διδάσκει σε γονείς και εκπαιδευτικούς ότι το κλειδί της αποτελεσματικής διαπαιδαγώγησης δεν είναι η τιμωρία αλλά ο αμοιβαίος σεβασμός.

Με φόντο τις τυπικές οικογένειες αλλά και με αναφορές στις μονογονεϊκές και σε οικογένειες με θετούς γονείς, η συγγραφέας μας δείχνει με ρεαλιστικά παραδείγματα πώς ένα 3χρονο παιδί ή ένας επαναστατημένος έφηβος μπορούν να μάθουν να λειτουργούν με αυτοπειθαρχία και συνεργασία, χωρίς να χάνουν την ταυτότητά τους.

Η “Αποτελεσματική Διαπαιδαγώγηση” απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους στο ταξίδι της ζωής, αλλά και να αλλάξουν ως γονείς. Αν θέλετε πραγματικά να αναπτύξετε τη σχέση με το παιδί σας, τότε αυτό το βιβλίο από τις εκδόσεις Διόπτρα είναι για εσάς.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του

γονέων
Πηγή εικόνας: patakis.gr

Σε αυτό το πρωτοποριακό βιβλίο, ο νευροψυχίατρος Ντάνιελ Τζ. Σίγκελ και η ειδικός στη συμβουλευτική γονέων Τίνα Πέυν Μπράυσον παρουσιάζουν μια επαναστατική προσέγγιση για την ανατροφή των παιδιών μέσα από 12 στρατηγικές-κλειδιά που προάγουν την υγιή ανάπτυξη ταυ εγκεφάλου και την ηρεμία και την ευτυχία των παιδιών.

Οι συγγραφείς εξηγούν και καθιστούν προσιτή τη νέα επιστημονική γνώση για το πώς “καλωδιώνεται” ο εγκέφαλος των παιδιών και το πώς ωριμάζει. Ο “πάνω” εγκέφαλος, που παίρνει αποφάσεις και εξισορροπεί συναισθήματα, βρίσκεται υπό κατασκευή μέχρι την ηλικία των 25 ετών. Ιδιαίτερα στα μικρότερα παιδιά, ο δεξιός εγκέφαλος και τα συναισθήματά του τείνουν να κυριαρχούν επί της λογικής του αριστερού εγκεφάλου. Καθόλου περίεργο που τα παιδιά έχουν ξεσπάσματα θυμού, τσακώνονται ή βυθίζονται στη σιωπή.

Διαβάστε επίσης  Η βιβλιοθήκη ως μαρτυρία πολιτισμού

Εφαρμόζοντας αυτές τις ανακαλύψεις στην καθημερινή άσκηση του γονεϊκού ρόλου, μπορείτε να μετατρέψετε κάθε ξέσπασμα, διαφωνία ή φόβο σε μια ευκαιρία απαρτίωσης του εγκεφάλου του παιδιού σας προάγοντας την ανάπτυξή του. Με τον όρο “εγκεφαλική απαρτίωση” οι συγγραφείς περιγράφουν το πώς επιτυγχάνεται η ολοκληρωμένη, ισορροπημένη συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών μέσα από τη σύνδεση των διαφορετικών τμημάτων του εγκεφάλου.

Το “Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό του” των εκδόσεων Πατάκη βοηθά στην καλλιέργεια μιας υγιούς συναισθηματικής και νοητικής ανάπτυξης, έτσι ώστε τα παιδιά σας να μπορέσουν να ζήσουν μια ισορροπημένη, γεμάτη νόημα και ουσιαστικές σχέσεις ζωή.

Πώς να μιλάτε στα παιδιά ώστε να σας ακούν & πώς να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν

γονέων
Πηγή εικόνας: patakis.gr

Το βιβλίο αυτό έχει βοηθήσει εκατομμύρια γονείς να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί στην επικοινωνία με τα παιδιά τους και μαζί, λιγότερο σκληροί με τον εαυτό τους. Η προσέγγιση των βραβευμένων συγγραφέων Αντέλ Φέιμπερ και Ιλέιν Μάζλις βασίζεται από τη μια στον ρεαλισμό και από την άλλη στον αμοιβαίο σεβασμό, εξασφαλίζοντας μια ποιοτικότερη και λιγότερο αγχωτική επικοινωνία μεταξύ γονιού και παιδιού.

Οι μέθοδοι επικοινωνίας επεξηγούνται μέσα από διαλόγους που απεικονίζονται με κόμικς. Έτσι, ο αναγνώστης διδάσκεται νέες επικοινωνιακές δεξιότητες και παράλληλα τις βλέπει να εφαρμόζονται στην πράξη. Μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου από τις εκδόσεις  Πατάκη μπορείτε κι εσείς να ανακαλύψετε νέους αποτελεσματικούς τρόπους για την επίλυση συνηθισμένων προβλημάτων, όπως τα αρνητικά συναισθήματα, τα όρια, οι συγκρούσεις, η συνεργασία κ.ά.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γουατεμάλα

Γουατεμάλα: Απόδραση στην εξωτική γη των Μάγιας

Γουατεμάλα, το λίκνο του θαυμαστού πολιτισμού των Μάγιας, η γη
Η αποστολή Φράνκλιν

Η καταστροφή της αποστολής Φράνκλιν

Το 1845 δύο βρετανικά πλοία ξεκίνησαν τον απόπλου με προορισμό