Το Thriller του Michael Jackson γίνεται 36 ετών

30 Νοεμβρίου 2016

Σαν σήμερα, στις 30 Νοεμβρίου του 1982 κυκλοφόρησε το έκτο κατά σειρά studio album του θρυλικού Michael Jackson ονόματι Thriller και ταρακούνησε τη μουσική σκηνή. Το album μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να γίνει best seller σε ολόκληρο τον κόσμο και να διατηρήσει αυτή τη θέση μέχρι σήμερα και όχι αδίκως καθώς έχουν πωληθεί πάνω από 65 εκατομμύρια αντίτυπα.

Για όσους δεν έχουν χωνέψει ακόμη το μέγεθος της επιτυχίας, σας έχω και άλλο: το album είναι το πρώτο ever που ανακυρήχθηκε 32 φορές πλατινένιο (μη με γελούν τα μάτια μου;), ενώ κέρδισε 8 Βραβεία Grammy το 1984, ανάμεσα σε όλα και τον τίτλο του Album of the Year.

Από το Thriller γεννήθηκαν 7 singles και όλα τους κατέκτησαν την κορυφή του Billboard Hot 100 chart. Και αφού σας πέταξα την επιτυχία του Michael στη μάπα σαν κώνο της τροχαίας (είναι αληθινή ιστορία παρεπιπτόντως), σας καλώ να μάθουμε λίγα πράγματα για αυτό το album που άφησε  και θα συνεχίσει να αφήνει εποχή.

Πρίν το Thriller, ο Jackson κυκλοφόρησε το 1979 το album  Off the Wall, το οποίο δέχθηκε έντονη αναγνώρηση και εμπορική επιτυχία, όμως αυτό δεν φάνηκε να ικανοποιεί τον καλλιτέχνη, ο οποίος ήταν απογοητευμένος από το γεγονός ότι δεν κατάφερε το album να αποσπάσει τον τίτλο Album of the Year. Η απογοήτευσή του εντάθηκε από το γεγονός ότι ο ίδιος ένιωθε πως η μουσική βιομηχανία τον υποτιμούσε.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό στο οποίο το 1980 ο εκδότης του Rolling Stones αρνήθηκε να καλύψει την ιστορία του, με τον Jackson να απαντά πάνω σε αυτό “Μου έχουν πει επανειλημμένα ότι τα εξώφυλλα με μαύρους δεν πουλάνε… Απλά περιμένετε. Κάποια μέρα αυτά τα περιοδικά θα με ικετεύουν να τους δώσω μία συνέντευξη. Ίσως τους δώσω, ίσως και όχι“.

Διαβάστε επίσης  #Watershed

Με την καρδιά του ταγμένη στην επιτυχία, ο Jackson επανενώνεται με τον παραγωγό του Off the Wall, Quincy Jones για την ηχογράφηση του Thriller και δούλεψαν μαζί 30 κομμάτια, από τα οποία μόνο τα 9 κατάφεραν να συμπεριλιφθούν στο album.

Η ηχογράφηση έγινε στα Westlake Recording Studios στο Los Angeles της California και ξεκίνησε στις 14 Απριλίου 1982, ενώ ολοκληρώθηκε με τη μίξη στις 8 Νοεμβρίου της ίδια χρονιάς. Στο album συμμετείχαν σημαντικοί μουσικοί, μεταξύ άλλων ο Paul McCartney στο τραγούδι “The Girl Is Mine”, ενώ μέλη των Toto συμμετείχαν στην παραγωγή και την ηχογράφηση. Ο Jackson έγραψε 4 τραγούδια για το δίσκο: “Wanna Be Startin’ Somethin'”, “Billie Jean” “The Girl Is Mine”και το “Beat It”.

Ο Jackson ήξερε ότι ήταν γεννημένος για μεγάλα πράγματα και ήθελε να το μάθει και ο υπόλοιπος κόσμος. Είχε στο μυαλό του ένα album στο οποίο κάθε τραγούδι ξεχωριστά θα είναι διαμάντι. Μέσα στο δίσκο συνυπάρχουν διαφορετικά μουσικά είδη, όπως pop, rock, funk και disco χαρακτηριστικά. Τα dance και rock κομμάτια είναι πλέον πιο “επιθετικά” και ενθουσιώδη, ενώ τα pop τραγούδια και οι μπαλάντες ήταν πιο μελωδικά και ήρεμα. Όμως παρά τον έντονο και ίσως αισιόδοξο ήχο του, το Thriller προοικονομεί τα αντικορυόμενα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις επόμενες δουλειές του Jackson, συνδέοντάς τον θεματικά υποσυνείδητα με σκοτεινά θέματα όπως η παράνοια και η ψύχωση των θαυμαστών και των media.

Το Thriller όμως πέρα από εμπορική επιτυχία, άσκησε και θετική επιρροή στον τρόπο που η μουσική σκηνή και η τηλεόραση τους έγχρωμους καλλιτέχνες. Σε αυτή την καθοριστική νίκη έπαιξε σημαντικό ρόλο ο πρόεδρος της CBS Records,  Walter Yetnikoff ο οποίος στην ουσία απείλησε το MTV ότι θα λήξει τη συνεργασία τους, επειδή αρχικά δεν δεχόταν να μεταδόσει το υλικό του Jackson.

Διαβάστε επίσης  Ένα μικρό αφιέρωμα στους Warlord

Έπειτα από το συμβιβασμό, μεταδόθηκαν τα video clip των Billie Jean και Beat It και αυτή η κίνηση όχι μόνο προώθησε το Thriller, αλλά άνοιξε το δρόμο της αξιοκρατικής αναγνώρισης και για άλλους έγχρωμους καλλιτέχνες στην mainstream μουσική βιομηχανία.

Fun facts για το Thriller:

  • Το album παραλίγο να ονομαστεί Midnight Man. Ο Rod Temperton είχε σκεφτεί κοντά στους 300 πιθανούς τίτλους που θα ταίριαζαν στο δίσκο και σχεδόν κατέληξε στο Midnight Man, όμως το επόμενο πρωί ξεπήδηξε στο μυαλό του το Thriller, με τον ίδιο να αναφέρει ότι μπορούσε ήδη να φανταστεί τον τίτλο να φιγουράρει στην κορυφή των charts.
  • Παρομοίως, το τραγούδι Thriller κανονικά ονομαζόταν “Starlight”, καθώς η λέξη εντοπίζεται πολλές φορές μέσα στους στίχους. Παρ’όλα αυτά ο Jones ζήτησε από τον Temperton κάτι που να θυμίζει τον Edgar Allan Poe και έτσι εύλογα το τραγούδι μετονομάστηκε σε Thriller.
  • Το τραγούδι “Wanna Be Startin’ Something” ήταν αφορμή για μία δικαστική διαμάζη ανάμεσα στον Jackson και τον τραγουδιστή από το Καμερούν Manu Dibango. Ο τελευταίος ισχυριζόταν ότι ο Jackson αντέγραψε στίχους από το τραγούδι του “Soul Makossa”. Τελικά έγινε διακανονισμός για αποζωμίωση και εξωδικαστικό συμβιβασμό.
  • Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι το Billie Jean  μιλάει για μια κοπέλα που ισχυριζόταν ότι γέννησε το παιδί του Michael Jackson. Αυτό που δεν περιμένατε να μάθετε εδώ ομως είναι ότι η συγκεκριμένη γυναίκα σκαρφάλωσε στον τοίχο του και επέμενε ότι ήταν ο πατέρας του ενός από τα δύο δίδυμα παιδιά της! Επίσης ο τίτλος ήταν και πάλι υπό αμφισβήτηση και υπήρξε η σκέψη να τον αντικαταστήσουν με το “Not my lover”, προς αποφυγή σύνδεσης με τον τεννίστα Billie Jean King.
  • Το Billie Jean παραλίγο να γίνει κυριολεκτικά killer song. Όπως ανέφερε ο Jackson στην αυτοβιογραφία του, οδηγόντας κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος από την ηχογράφηση, ήταν τόσο απορροφημένος στις σκέψεις του για το τραγούδι, που σχεδόν δεν πρόσεξε ότι το αμάξι του είχε αρπάξει φωτιά και τον προειδοποίησε ένας διερχόμενος μοτοσυκλετιστής.
  • Το Beat It είναι εμπνευσμένο από το “My Sharona” των The Knack. Επίσης το solo στην κιθάρα ανέλαβε να παίξει ο Eddie Van Hallen και σκόπευε να το κρατήσει μυστικό από την υπόλοιπη μπάντα.
  • Οι τεχνικές ηχογράφησης δεν ήταν και πολύ συνηθισμένες. Το εφέ που ακούγεται στον στίχο “Don’t think twice!” που ακούγεται στο Billie Jean είναι η φωνή του Jackson μέσα από έναν χαρτονένιο σωλήνα 1,5 μέτρου.
Διαβάστε επίσης  Tα τραγούδια της καραντίνας μου: Ημέρα δεύτερη

 

https://www.youtube.com/watch?v=ngpGsQkB_mU

Φοιτήτρια του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενη, εθισμένη στη μουσική, το καλό φαγητό, τη γυμναστική και τις μεταμεσονύχτιες συζητήσεις. Ένθερμη οπαδός της άποψης ότι η ευτυχία κρύβεται στις μικρές στιγμές, ένα παιδί με όνειρα που θέλει να φέρει το μέλλον στα δικά του μέτρα. Δεν περιγράφω άλλο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα: εταίρες και παλλακίδες

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα
Plein Soleil

Plein Soleil: Ένας εμβληματικός Delon

Μετά την τραγική έιδηση της απώλειας του τεράστιου και αμενόητου