Το Cabaret και η μουσική του μέσα στον χρόνο

Μια διαχρονικότητα που δε θα χαθεί στον βωμό της τέχνης, αλλά και η πρώτη επαφή με κάτι μακριά από στερεότυπα και σεμνοτυφίες, είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του πανσίγνωστου Cabaret. Μια μορφή θεατρικής παράστασης που οι ρίζες της είναι απλωμένες βαθιά στο χρόνο, άλλαξαν όχι μόνο τον τρόπο διασκέδασης από τον 12ο κιόλας αιώνα, μα εδραίωσαν ένα ξεχωριστό -κι ακόμη και σήμερα αγαπητό- είδος μουσικής.

Το Cabaret τους περασμένους αιώνες

Η ετυμολογία του Cabaret, προέρχεται από την διάλεκτο Picard και τις λέξεις camberete ή cambret, που σήμαιναν μικρή κάμαρα. Αργότερα στη σημασία των λέξεων αυτών, προστέθηκαν τα φθηνά ξενοδοχεία και τα κακόφημα εστιατόρια, τύπου ταβέρνες. Κι όντως τα cabarets, ειδικά στην αρχή τους, δεν ήταν τίποτα άλλο από μικρούς αρτιστικούς χώρους που προσέφεραν θέαμα, φαγητό και άφθονο ποτό στο κοινό. Στη Γαλλία του 18ου αιώνα τα cabarets, υπήρξαν για πολλά χρόνια στέκι των διανοούμενων, της Αυλής και γενικότερα της υψηλής κοινωνίας. Μεγάλοι συγγραφείς και ποιητές μάλιστα, δε δίσταζαν να παρουσιάζουν τα έργα τους σε μέρη σαν κι αυτά. Τραγουδιστές του δρόμου, μουσικοί δίχως αποδοχή, περιθωριακοί και μη από τα πέρατα του κόσμου, εκεί, βρήκαν την αναγνώριση που αναζητούσαν.

Πηγή https://teatrwielki.pl/

Το Cabaret για να φτάσει στη σύγχρονη μορφή και στην όλη ιδεολογία που το περιστοιχίζει, άλλαξε αρκετές μορφές και συστάσεις. Αρχικά, το θέαμα που προσέφερε συνηθιζόταν ως δράμα ή κωμωδία, με στόχο τον καυτηριασμό προβλημάτων που μάστιζαν την τότε κοινωνία, τον έρωτα και οτιδήποτε απασχολούσε την τότε καθημερινότητα, πλαισιωμένα από χορό και τραγούδι. Στη συνέχεια, τα πράγματα άλλαξαν άρδην, όταν άνοιξε το πρώτο σύγχρονο Cabaret στην Μονμάρτρη, το 1881. Το πελατολόγιο έμεινε στους πνευματώδης και στους εύπορους, ωστόσο η αναδόμηση των Shows ασχολήθηκε κυρίως με πολιτική, χλευάζοντας ανοιχτά τις εθνικές συνελεύσεις και τους βουλευτές της Γαλλίας. Όπως ήταν λογικό, η μουσική είχε χαρακτήρα οξύ και… σκανδαλώδη, αφού το Le Chat Noir ήταν το πρώτο Cabaret που παρουσίασε νούμερα με πόρνες και μοντέλα που αναζητούσαν μια καριέρα είτε στον χώρο της υποκριτικής, είτε στο χώρο της μουσικής. Εξωτικά κορίτσια με ελάχιστα ρούχα, γεγονός που σόκαρε την εποχή, χόρευαν προκλητικά στους ρυθμούς μιας μουσικής σκοτεινής και σίγουρα…όχι σοβαρής.

Διαβάστε επίσης  «Γυάλινος Κόσμος»: Ο νέος δίσκος της Γιάννας Βασιλείου

Το Cabaret πέρα από την Γαλλία

Το είδος της μουσικής των Cabaret από τις αρχές του 1900 εξαπλώθηκε ραγδαία και σε άλλες χώρες, φτάνοντας ως την Αμερική γύρω στο 1911. Η σάτιρα σε συνδυασμό με αισθησιακούς χορούς, θεωρήθηκε ως ο τρόπος διασκέδασης των πλουσίων ξοδεύοντας περιουσίες για τα ακριβά και φινετσάτα γούστα τους. Στα πλαίσια θεατρικών παραστάσεων ουκ ολίγες φορές έλαβαν χώρα ερωτικές σκηνές, ενώ η φρασεολογία των τραγουδιών που γραφόταν αποκλειστικά για τις παραστάσεις, έφτανε να γίνει χυδαία και άκοσμη, με αποτέλεσμα τα Cabaret να αποτελούν αποκλειστικά διασκέδαση ενηλίκων, ενώ ανά περιόδους η φήμη τους έπεφτε.

Πηγή http://my-magazine-gr.blogspot.com/

Με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου πολέμου το παγκοσμίως πλέον γνωστό Cabaret κάνει μια μικρή στροφή. Σε μια σακατεμένη κοινωνία, τόσο οικονομικά, όσο και ηθικά, τα shows χαρακτηρίζονται από πεσιμισμό και τροφή για σκέψη. Η Belle Époque ατμόσφαιρα εγκαταλείπει εντελώς το συγκεκριμένο είδος μουσικής και τη θέση της παίρνουν μεγαλύτεροι χώροι και θέατρα, που δίνουν πιο σοβαρό ύφος στα σύγχρονα Carabet. To παλιό, παραδοσιακό Cabaret είχε ήδη αρχίσει να σβήνει…

Μερικά από τα πιο διάσημα…

Πηγή https://abcnews.go.com/ To πρώτο Show στο Moulin Rouge

To πιο γνωστό Cabaret του Παρισιού ήταν, είναι και θα είναι το Moulin Rouge. Τις πόρτες του άνοιξε για πρώτη φορά στις 6 Οκτωβρίου 1889 και σκοπός ήταν να προσφέρει στο ανδρικό κοινό τα πιο συναρπαστικά χορευτικά και μουσικά νούμερα, από κορίτσια που ήταν ικανά να προσφέρουν κάτι παραπάνω από χορό. Στον αρτιστικό χώρο του Moulin Rouge, τραγούδησαν κατά περιόδους διάσημοι τραγουδιστές και ηθοποιοί όπως η Εντίθ Πιάφ, ο Υβ Μοντάν, ο Μωρίς Σεβαλιέ, η Ζοζεφίνα κ.α.

Πηγή https://www.bravoyourcity.com/ Παράσταση από το Le Lido

 

Το Le Lido, εγκαινιάστηκε το 1946. Μέχρι και σήμερα, είναι γνωστό για τις εξωτικές του χορεύτριες και τα μεγάλα ονόματα μουσικών που φιλοξένησε. Οι Edith Piaf, Ray Vasquez, Renee Victor, Maurice Chevalier, Marlene Dietrich, Eartha Kitt, Kessler Twins, Elton John, Dalida είναι μόνο μερικοί από αυτούς.

Διαβάστε επίσης  HARMONIZE – album “Warrior in the night”
Πηγή http://caramellitsa.blogspot.com/

 

Σήμερα, η μουσική του Cabaret έχει πλέον δική της ταυτότητα. Στον απόηχο του ξεπερασμένου, ο αισθησιακός χορός Burlesque και η μουσική που τον συνοδεύει δεν θυμίζει σε τίποτα τα πρώτα εκείνα μουσικοθεατρικά shows που τα είχαν βάλει με την κοινωνία και την πολιτική. Στολισμένη με dark, Baroque, gothic, strip και άλλα στοιχεία το σύγχρονο cabaret χωρίζεται σε κατηγορίες, ενώ ελάχιστοι αυθεντικοί τέτοιοι χώροι έχουν μείνει πλέον ζωντανοί, όχι μόνο στη Γαλλία από όπου και ξεκίνησε η έννοια του Cabaret, αλλά και σε διάφορα άλλα σημεία του κόσμου.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

  • https://el.wikipedia.org/
  • http://www.musicheaven.gr/ (Η μουσική του cabaret, Τελευταία επίσκεψη 09/01/2021)

Διαβάστε επίσης :

Βρείτε μας στο Facebook  MAXMAG

…αλλά και στο Instagram maxmaggr

Ονομάζομαι Θεοδώρα και γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Τα φοιτητικά μου χρόνια τα πέρασα στην όμορφη πόλη των Σερρών, ενώ από το 2014 ζω στο νησί της Θάσου με τον σύζυγο και τον γιο μου. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με την αρθρογραφία και τη συγγραφή παιδικών και λογοτεχνικών βιβλίων.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The keeper of stories

The keeper of stories, ένα βιβλίο με πολλές ιστορίες

Σας ενδιαφέρουν τα βιβλία που εμπεριέχουν διάφορες ιστορίες; εάν ναι,
catcalling

Catcalling: όχι, δεν είναι κοπλιμέντο!

Το catcalling ή αλλιώς street harassment πρόκειται για λεκτική παρενόχληση