Κοινωνίες των γοριλλών: η άγνωστη πλευρά

κοινωνίες των γοριλλών
Πηγή εικόνας: www.safariswandsafari.com

Οι γορίλλες είναι τα μεγαλύτερα πρωτεύοντα θηλαστικά στη φύση. Αυτοί οι ανθρωπόμορφοι γίγαντες ίσως είναι και από τα πιο παρεξηγημένα ζώα στο ζωικό βασίλειο. Όπως και τα περισσότερα είδη έτσι και αυτοί είναι κοινωνικοί και ζουν σε ομάδες. Μελετητές έχουν αφιερώσει χρόνια έρευνας στις κοινωνίες των γοριλλών και έριξαν φως στις άγνωστες πλευρές τους.

Δομή και ιεραρχία στις κοινωνίες των γοριλλών

Οι κοινωνίες των γοριλλών ποικίλουν. Μερικές αποτελούνται από οικογένειες με ένα ασημόραχο αρσενικό και μερικά θηλυκά με τα μωρά τους. Στις περιπτώσεις αυτές οι ασημόραχοι είναι οι αρχηγοί της ομάδας, έχουν ως υποχρέωση την προστασία και την ηγεσία της και έχουν αποκλειστικά δικαιώματα αναπαραγωγής στα θηλυκά. Σε περίπτωση μη εκπλήρωσης αυτών των καθηκόντων, τα θηλυκά εγκαταλείπουν τη συγκεκριμένη ομάδα και αναζητούν άλλες προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Υπάρχουν επίσης κοινωνίες γοριλλών με περισσότερα από ένα αρσενικά στις οποίες τα νέα αρσενικά μένουν με την ομάδα μέχρι και την ενηλικίωσή τους. Οι ομάδες με πολυάριθμα αρσενικά, είναι καλύτερα προστατευμένες και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 30 μέλη. Πολλές φορές παρατηρείται και κληροδότηση της ηγεσία από τον πατέρα σε κάποιον γιό. Ακόμη και μεταξύ των θηλυκών υπάρχει ιεραρχία. Η θέση τους καθορίζεται από το πότε κατατάχθηκαν στην ομάδα. Οι πρόσφατες αφίξεις δεν λαμβάνουν τα οφέλη των θηλυκών υψηλότερου επιπέδου, όπως το να παραμείνουν κοντά στο κυρίαρχο αρσενικό για προστασία.

κοινωνίες των γοριλλών
Πηγή εικόνας: www.unsplash.com

Κοινωνική συμπεριφορά

 Οι γορίλες μοιράζονται 98% κοινό DNA με τον άνθρωπο, έτσι η ανάγκη για κοινωνικοποίηση τους είναι έντονη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι γορίλες είναι φιλικοί γίγαντες καθώς είναι φιλήσυχοι και φιλικοί προς τον άνθρωπο και στα άλλα ζώα. Βασικά στοιχεία του χαρακτήρα τους είναι η συμπόνια και η τρυφερότητα τόσο μεταξύ τους όσο και προς στους ανθρώπους. Υπάρχουν περιστατικά που το αποδεικνύουν αυτό, όπως η περίπτωση του Jambo ο οποίος προστάτευσε ένα παιδάκι που είχε πέσει στο κλουβί του το 1986. Άλλες περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν την κοινωνική φύση των γοριλών είναι και αυτή της Κoko, η οποία είχε λεξιλόγιο άνω των χίλιων λέξεων και επικοινωνούσε πλήρως με ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης  Οι πυγολαμπίδες και η Σιωπηλή Αποκάλυψη
κοινωνίες των γοριλλών
Πηγή εικόνας: www.safariswandsafari.com

Σε γενικές γραμμές οι γορίλλες συμβιώνουν ειρηνικά

Τα ασημόραχα αρσενικά ωστόσο πολλές φορές είναι επιθετικά προς τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Αυτό συμβαίνει γιατί θέλουν να διατηρήσουν την τάξη καθώς είναι υπεύθυνοι για την προστασία της ομάδας. Λαμβάνουν όλες τις ομαδικές αποφάσεις, είναι υπεύθυνο για τις περισσότερες προκλήσεις και λαμβάνουν τη μεγαλύτερη μερίδα του φαγητού. Ένα αρσενικό πρέπει να έχει δύναμη για να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε αντίπαλο πριν αποκτήσει τον δικό του στρατό. Τα περισσότερα αρσενικά είναι συνήθως μοναχικά για περίπου 4 χρόνια και γίνονται 15 πριν αποκτήσουν την δική τους ομάδα. Τα θηλυκά από την άλλη, αναλαμβάνουν την ανατροφή των μικρών και δεν συνάπτουν σχέσεις μεταξύ τους. Για τα θηλυκά η οικογένεια και η φροντίδα της είναι πολύ σημαντική, τόσο που δεν κοινωνικοποιούνται εκτός των πλαισίων της. Το ρόλο του προστάτη των μικρών αναλαμβάνουν επίσης και τα μεγαλύτερα αδέρφια που τα κουβαλάνε και παίζουν μαζί τους.

Πηγή εικόνας: www.unslash.com

Εκτός από την περιστασιακά βίαιη συμπεριφορά των αρσενικών, οι γορίλλες εκφράζουν την τρυφερότητά τους μέσω της σωματικής επαφής. Χάδια και αγκαλιές είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες μεταξύ των μητέρων και των μωρών ακόμη και μεταξύ των αρσενικών. Οι χαιρετισμοί τους ποικίλουν: νεύματα, χειρονομίες και αγκαλιές είναι μόνο λίγα από αυτά. Οι μητέρες διατηρούν ιδιαίτερα στενή επαφή με τα μικρά τους για τουλάχιστον 6 μήνες από τη γέννησή τους. Όπως τα περισσότερα ζώα έτσι και οι γορίλλες εγκαταλείπουν τις φωλιές του για να βρουν τροφή. Συγκεκριμένα, ταξιδεύουν συνήθως περίπου 0,5 έως 1 χλμ. την ημέρα . Αν και συμπονετικοί, σπάνια μοιράζονται τη τροφή τους.

Αν και φιλικοί οι γορίλες, απειλούνται και βρίσκονται υπό εξαφάνιση με λιγότερο από 2.000 να ζουν ελεύθεροι στη φύση. Η κλιματική αλλαγή και το παράνομο κυνήγι είναι η βασική αιτία εξαφάνισης τους. Ακόμη και δυνατά ζώα σαν και αυτά χρειάζονται τη βοήθειά μας!

Διαβάστε επίσης  Τα 10 πιο green Ted Talks

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Gorilla behavour, ανακτήθηκε από www.seaworld.org, τελευταία επίσκεψη 14/1/2020
  2. 5TF: Gorilla Infancy, ανακτήθηκε από www.gorillafund.org, τελευταία επίσκεψη 14/1/2020
  3. 5TF: 5 Things About Gorilla Social Groups, ανακτήθηκε από www.gorillafund.org , τελευταία επίσκεψη 14/1/2020
  4. How to make friends with wild gorillas, ανακτήθηκε από www.bbc.com, τελευταία επίσκεψη 14/1/2020
  5. Gorillas, ανακτήθηκε από en.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 14/1/2020
  6. Gorillas have developed humanlike social structure, controversial study suggests, ανακτήθηκε από www.sciencemag.com, τελευταία επίσκεψη 14/1/2020

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.