Επιρροή των ηφαιστείων στο περιβάλλον
Τα ηφαίστεια, οι γεωλογικοί αυτοί σχηματισμοί, δύνανται να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τα τοπικά οικοσυστήματα αλλά και την καθημερινότητα ζώων και ανθρώπων, όταν είναι ενεργά. Είναι γεγονός ότι τα ηφαίστεια απασχόλησαν και απασχολούν πλήθος επιστημόνων από διαφορετικές ειδικότητες μιας και η επιρροή στο περιβάλλον και τον άνθρωπο είναι μεγάλη.
Συνέπειες
Η χειρότερη συνέπεια των εκρήξεων των ηφαιστείων είναι η απώλεια ζωντανών οργανισμών. Βέβαια, και σε περίπτωση αποφυγής αυτής, υπάρχει πολλές άλλες σοβαρές συνέπειες για τους ζωντανούς οργανισμούς και τα οικοσυστήματα που τους φιλοξενούν.
Η υδρόβια ζωή επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την οξύτητα η οποία προκαλείται από τις εκρήξεις, ενώ η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας και η θολότητα που παρατηρούνται από τη δραστηριότητα των ηφαιστείων συμβάλλουν επίσης στην ανατάραξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Ένα ακόμη αποτέλεσμα της έκρηξης των ηφαιστείων είναι η αναγκαστική μετανάστευση των πτηνών, καθώς επηρεάζεται δραματικά η ικανότητα σίτισής τους και πτήσης. Είναι αξιοσημείωτο ότι στα έντομα η ηφαιστειακή τέφρα προκαλεί βλάβη στα φτερά με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην πτήση.
Σε ό,τι αφορά τα φυτά είναι χαρακτηριστικό ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες σε αυτά είναι σχετικά μικρές. Λαμβάνοντας υπόψιν και ότι σπουδαίο ρόλο διαδραματίζει η ποσότητα της βροχής που θα πέσει στην περιοχή η οποία δρα ανακουφιστικά γι’ αυτά.
Φυσικά μια ενδεχόμενη έκρηξη ηφαιστείων επηρεάζει στο μέγιστο τις υποδομές τοπικών κοινοτήτων όσον αφορά την παροχή νερού, την επεξεργασία λυμάτων, τις εγκαταστάσεις επικοινωνίας και τις υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Εύλογα λοιπόν τόσο τα οικοσυστήματα όσο και η ανθρωπότητα μπορούν να τεθούν υπό απειλή από μια ενδεχόμενη έκρηξη η οποία συνεπάγεται την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα και φθορίου στην ατμόσφαιρα τα οποία είναι άκρως τοξικά.
Η ηφαιστειακή τέφρα
Η ηφαιστειακή τέφρα, η οποία ευθύνεται για τις παραπάνω συνέπειες, αποτελείται από μικροσκοπικά θραύσματα οδοντωτού βράχου. Σε αντίθεση με την τέφρα που προκαλείται από την καύση ξύλου, η ηφαιστειακή είναι μαλακή και δεν διαλύεται στο νερό. Μάλιστα, συνοδευόμενη από τον αέρα δύναται να φτάσει έως τη στρατόσφαιρα με αποτέλεσμα να αντανακλάται η εισερχόμενη ακτινοβολία και να απορροφάται η εξερχόμενη της Γης μεταβάλλοντας άρδην τις καιρικές συνθήκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ιστορική έκρηξη του όρους Tambora (στην IΙνδονησία το 1815) που οδήγησε σε μείωση της θερμοκρασίας της Γης κατά 3 μονάδες.
Η σημασία των ηφαιστείων
Στον αντίποδα, τα ηφαίστεια αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα δίχως τον οποίον το μεγαλύτερο μέρος του νερού της Γης θα ήταν παγιδευμένο στον φλοιό της. Είναι αξιοσημείωτο ακόμη ότι τα ηφαίστεια μπορούν να οδηγήσουν σε επέκταση της υπάρχουσας γης όπως συνέβη το 1963, που πρωτοεμφανίστηκε το νησί Surtsey κοντά στην Ισλανδία ως αποτέλεσμα ηφαιστειακής έκρηξης.
Επίσης, η ηφαιστειακή σκόνη και τέφρα έχουν τη δυνατότητα, κατά την αποσύνθεση, να συγκρατούν θρεπτικές ουσίες και νερό καθιστώντας τα εδάφη ιδιαίτερα γόνιμα.
Τέλος τα ηφαίστεια κάνουν το κλίμα πιο ζεστό γεγονός που ευνοεί την άγρια ζωή.
Ολοκληρώνοντας λοιπόν, καταλήγουμε στο οξύμωρο συμπέρασμα ότι τυχόν μοιραίες συνέπειες που έπονται μιας ηφαιστειακής έκρηξης εξισορροπούνται από ορισμένα ευεργετικά για το περιβάλλον και την άγρια ζωή αποτελέσματα.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο
- How do volcanoes affect plants and animals?, ανακτήθηκε από www.volcano.oregonstate.edu, τελευταία επίσκεψη 12/8/2020
- Human and enviromental impacts of volcanic ash, ανακτήθηκε από www.nationalgeograpic.org, τελευταία επίσκεψη 12/8/2020
- What is the importance of Volcanoes to Life on Earth?, ανακτήθηκε από www.sciencing.com, τελευταία επίσκεψη 12/8/2020