Θα μπορούσε άραγε να μηδενίσει το χρονόμετρο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή; Μια πρωτοποριακή μέθοδο για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ξανά σε στερεό άνθρακα, βρήκαν επιστήμονες στην Αυστραλία σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”. Οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου RMIT της Μελβούρνης χρησιμοποίησαν υγρά μέταλλα ως καταλύτες για να μετατρέψουν το αέριο διοξείδιο σε στερεά σωματίδια άνθρακα. Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Τόρμπεν Ντένεκε, η μετατροπή του διοξειδίου σε στερεό και όχι σε υγρό μπορεί να αποδειχθεί καλύτερη μέθοδος από κάθε άποψη. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Μολονότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο, η μετατροπή του διοξειδίου ξανά σε στερεό άνθρακα και η ταφή του ξανά στο έδαφος είναι λιγάκι σαν να τρέχουν ανάποδα οι δείκτες του ρολογιού των εκπομπών του διοξειδίου».
Το αέριο διοξείδιο του άνθρακα έχει μετατραπεί και άλλες φορές σε στερεά μορφή άνθρακα μέσω στερεών μεταλλικών καταλυτών. Η διαφορά είναι ότι, μέχρι σήμερα, η διαδικασία της μετατροπής ήταν εφικτή μόνο σε συνθήκες ακραία υψηλών θερμοκρασιών (άνω των 600 βαθμών Κελσίου), κάτι που καθιστούσε την εφαρμογή της μεθόδου δύσκολη και δαπανηρή. Όμως, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από υγρά μέταλλα ως καταλύτες, οι ερευνητές κατάφεραν να κάνουν για πρώτη φορά κάτι ανάλογο σε συνθήκες θερμοκρασίας δωματίου και με τη χρήση ελάχιστης ηλεκτρικής ενέργειας, συνεπώς ευκολότερα και φθηνότερα. Όπως τόνισε ο Ντένεκε «αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, είναι ένα ζωτικό πρώτο βήμα για να πετύχουμε την αποθήκευση του άνθρακα σε στερεά μορφή».

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να αποδειχθεί στην πράξη, εκ μέρους των ερευνητών, ότι η νέα τεχνική μπορεί πράγματι να εφαρμοστεί σε μαζική κλίμακα. Το 2017 οι ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου στην ατμόσφαιρα έφθασαν τα 32 δισεκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας. Γεγονός είναι πάντως πώς, η μετατροπή ακόμη περισσότερου αερίου διοξειδίου που συσσωρεύεται για χρόνια στην ατμόσφαιρα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αφού αυτό πρακτικά συνεπάγεται τη δημιουργία «βουνών» από άνθρακα.
Ένα βασικό πλεονέκτημα που προκύπτει από την καινούρια διαδικασία, κατά τους ειδικούς, είναι η παραγωγή συνθετικών καυσίμων ως υποπροϊόντα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία. Ακόμη, ο στερεοποιημένος άνθρακας έχει ηλεκτρικό φορτίο, πράγμα που τον καθιστά υπερ-πυκνωτή, συνεπώς θα μπορούσε να χρησιμοποιείται και για τη λειτουργία οχημάτων.