HuffPost LOS ANGELES – JULY 16: Singer Diana Ross poses for a portrait session on July Πηγή:img.huffingtonpost.com
Τα “άφρο” μαλλιά ήταν ένα από τα πιο απόλυτα και iconic trend της δεκαετίας του ’70. Όμως, τα άφρο μαλλιά, πέρα από ένα διαδεδομένο τρεντ ομορφιάς, κρύβουν και μία ολόκληρη ιστορία.
Μετά από ένα σωρό πολέμους τόσο τους παγκόσμιους, όσο και στις αποικίες των Ευρωπαίων, καθώς και την σκλαβιά των Αφροαμερικανών, η δεκαετία του 1970 έρχεται για να επαναστατήσει και για να φέρει πολλές ριζοσπαστικές και επαναστατικές αλλαγές. Από την δεκαετία του ’60, βλέπουμε την νέα γενιά να επαναστατεί στις αντιλήψεις της προηγούμενης και να ξεκινά μία προσπάθεια απελευθέρωσης από διάφορες συντηρητικές και ρατσιστικές αντιλήψεις. Το 1960, επίσης, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ξεκινά έναν αγώνα αποκατάστασης των ίσων δικαιωμάτων των έγχρωμων ανθρώπων με τους λευκούς. Και οι χίπηδες, ακόμη, με τον δικό τους τρόπο ζωής πέρασαν τα δικά τους μηνύματα για την αγάπη, την ελευθερία και την ειρήνη στους ανθρώπους.

Η δεκαετία του ’60 άλλαξε μία για πάντα τον κόσμο και επηρέασε σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες και γενιές. Και η δεκαετία του ’70 συνεχίζει δυναμικά το έργο της προηγούμενης. Φτάνοντας στο ’70, παρατηρούμε και την εξάπλωση του afro style. Γυναίκες και άνδρες υιοθετούν χτενίσματα με περισσότερο όγκο και ελευθερία. Το άφρο μαλλί, πριν όμως γίνει ένα απόλυτο τρεντ ομορφιάς και μόδας, αποτέλεσε τον τρόπο διαμαρτυρίας των έγχρωμων ανθρώπων για τα δικαιώματα τους, για την πολιτισμική τους κληρονομιά, για την ελευθερία τους έναντι των ρατσιστικών πιέσεων των λευκών.

Το ’70, το φυσικό ογκώδες μαλλί τους αποτέλεσε το ένδοξο σύμβολο της υπερηφάνειας των μαύρων ανθρώπων. Όταν, οι έγχρωμοι έφταναν στην Αμερική ως σκλάβοι, κατά τον 15ο αιώνα, οι λευκοί τους ξύριζαν τα κεφάλια προσπαθώντας να τους αφαιρέσουν το αίσθημα της πολιτισμικής ταυτότητας. Δυστυχώς, αυτή η ρατσιστική αντίληψη συνεχίστηκε έως και τα μέσα του 20ου αιώνα, όπου τα πρότυπα ομορφιάς ήταν αυτά των λευκών με τα ίσια ή σπαστά μαλλιά. Τα μαλλιά των μαύρων θεωρούνταν ενοχλητικά και εξανάγκαζαν τις έγχρωμες γυναίκες να ισιώνουν τα μαλλιά τους, ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν στην κοινωνία. Σε μία κοινωνία με φυλετικές διακρίσεις, το κίνημα “Black is beatiful” ήρθε την δεκαετία του ’60 για να αναδείξει την αξία και την ομορφιά των φυσικών χαρακτηριστικών των μαύρων ανθρώπων. Αυτό το κίνημα υπερηφάνειας των μαύρων ανθρώπων έναντι στις καταπιέσεις των λευκών, που κράτησαν αιώνες, προσπάθησε να υπενθυμίσει πως τα φυσικά χαρακτηριστικά των μαύρων δεν είναι άσχημα και ούτε είναι ντροπή να είναι κανείς μαύρος.

Ήταν επώδυνο για τους άντρες και τις γυναίκες, που έπρεπε καθημερινά να απαρνούνται την ταυτότητά τους και να “καταστρέφουν” τα ογκώδη φυσικά μαλλιά τους. Οι μεγάλες ντίβες και σταρ της μουσικής και της υποκριτικής συνέβαλαν σημαντικά και άλλαξαν μία για πάντα την νοοτροπία αυτή. Διάσημοι, όπως η Ντιάνα Ρος, η Ντόνα Σάμερ, ο Μάικλ Τζάκσον και ακόμα και η λευκή Σερ “φόρεσαν” τα άφρο μαλλιά τους, υποστηρίζοντας των αγώνα και τα δικαιώματα των μαύρων! Έτσι, λοιπόν, το άφρο μαλλί, που σήμερα για εμάς είναι ένα τρεντ ομορφιάς, για τους μαύρους ανθρώπους ήταν το σύμβολο της διαμαρτυρίας τους και της επανάστασής τους, ενός αγώνα για επιστροφή στις ρίζες τους, στην κληρονομική υπερηφάνεια και στην ελευθερία τους.
