
Με αφορμή την επανεμφάνιση του θέματος σχετικά με την απαγόρευση αμβλώσεων στις ΗΠΑ, γεννάται το ερώτημα εάν ζούμε όντως στο έτος 2022 ή στον μεσαίωνα. Παρ’ όλα αυτά, δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη και σήμερα χώρες οι οποίες ψηφίζουν υπέρ του νόμου αυτού.
Το θέμα των αμβλώσεων αποτελεί ένα ζήτημα που όσες φορές κι αν συζητηθεί προκαλεί κύματα ακραίων αντιδράσεων. Ωστόσο, δεν το χωράει ανθρώπινος νους πως τη σημερινή εποχή αποφασίζουν κατά κύριο λόγο άνδρες για το πώς θα χρησιμοποιήσει μια γυναίκα το σώμα της. Η πρόσβαση στην άμβλωση έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια σε περισσότερες από δώδεκα πολιτείες.
Χώρες που απαγορεύεται η άμβλωση πλήρως.
Σύμφωνα με το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα, έναν παγκόσμιο οργανισμό νομικής υπεράσπισης, υπάρχουν 24 χώρες στον κόσμο όπου η άμβλωση απαγορεύεται πλήρως. Αυτές περιλαμβάνουν την Ανδόρα και τη Μάλτα στην Ευρώπη, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα στην Κεντρική Αμερική, τη Σενεγάλη και την Αίγυπτο στην Αφρική και τις Φιλιππίνες και το Λάος στην Ασία. Περίπου 90 εκατομμύρια (5%) γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ζουν σε χώρες που απαγορεύουν εντελώς την άμβλωση. Ακόμα, η ολική απαγόρευση των αμβλώσεων επικρατεί και στις παρακάτω χώρες:
- Άγιος Μαρίνος
- Αμπχαζία
- Αϊτή
- Αγκόλα
- Βατικανό
- Γκαμπόν
- Δομινικανή Δημοκρατία
- Ιράκ
- Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
- Μαδαγασκάρη
- Μαυριτανία
- Νήσοι Μάρσαλ
- Νικαράγουα
- Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας
- Παλάου
- Σάο Τόμε
- Σουρινάμ
- Τόνγκα
Χώρες που επιτρέπουν τις εκτρώσεις υπό προϋποθέσεις
Υπάρχουν χώρες που επιτρέπουν τις αμβλώσεις υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, κάποιες από αυτές είναι η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες επιτρέπουν την άμβλωση όμως θέτουν όρια στον χρόνο κύησης— το πιο συνηθισμένο είναι οι 12 εβδομάδες. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει όριο 24 εβδομάδων για την άμβλωση, αλλά εάν το έμβρυο έχει κάποια αναπηρία όπως το σύνδρομο Down, η εγκυμοσύνη μπορεί να διακοπεί μέχρι τη γέννηση. Το Τέξας, για παράδειγμα, ψήφισε νόμο το 2021 που επιτρέπει στους κατοίκους να μηνύσουν κλινικές και γιατρούς επειδή πραγματοποιούσαν αμβλώσεις μετά από έξι εβδομάδες κύησης. Επίσης, στο Μισισιπή – την πολιτεία που αποτελεί το επίκεντρο της υπόθεσης του Ανώτατου Δικαστηρίου – οι περισσότερες αμβλώσεις απαγορεύονται μετά από 15 εβδομάδες κύησης

Σε πολλές χώρες, βέβαια, η άμβλωση πραγματοποιείται σε εξαιρετικά αυστηρούς περιορισμούς, όπως μόνο σε περίπτωση κινδύνου για την ζωή της μητέρας, σε περίπτωση εγκυμοσύνης ως αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας ή υπάρχει κίνδυνος για την επιβίωση του εμβρύου. Από την άλλη, στην Ελλάδα, η άμβλωση είναι πλέον νόμιμη και αναγνωρίζεται ως ελεύθερη επιλογή, δικαίωμα και ατομική υπόθεση της γυναίκας, η οποία μπορεί να επιλέξει εάν θα συνεχίσει την εγκυμοσύνη ή θα την διακόψει.
Τελικά οι νόμοι που απαγορεύουν τις αμβλώσεις εμποδίζουν την πραγματοποίησή τους;
Με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ η νομική απαγόρευση της άμβλωσης δεν επηρεάζει την πραγματοποίησή της. Ο περιορισμός της πρόσβασης σε εξειδικευμένες κλινικές για διαδικασίες άμβλωσης αναγκάζει τις γυναίκες να καταφύγουν σε παράνομες, μη ασφαλείς πρακτικές. Ως αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών που χρησιμοποιούν οι γυναίκες μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο. Οι μη ασφαλείς αμβλώσεις αποτελούν την τρίτη κύρια αιτία μητρικών θανάτων. Το ότι οι νόμοι προωθούν την απαγόρευση αμβλώσεων δεν σημαίνει πως οι γυναίκες παύουν να τις έχουν ανάγκη.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι πως μολονότι έχουμε 2022, ωστόσο κάποιες χώρες εξακολουθούν να ζουν στο μεσαίωνα. Πότε επιτέλους θα γίνει κατανοητό από μερικούς πως το σώμα του κάθε ανθρώπου του ανήκει και ο ίδιος μονάχα μπορεί να αποφασίζει γι’ αυτό; Πότε θα γίνει κατανοητό ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα παύουν να έχουν αξία όσο υπάρχουν νόμοι που προωθούν «την ευκαιρία στη ζωή» με τρόπους που εν τέλει οδηγούν στο θάνατο;
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο
Σε ποιες χώρες είναι παράνομη η άμβλωση ακόμα; Ανακτήθηκε από https://ipop.gr/news/echoyme-2021-alla-s-aytes-tis-chores-i-amvlos/