
«Το Παγκάκι της Φιλίας» αποτελεί μια πρωτοβουλία για να μην μένει κανένα παιδί μόνο του στο διάλειμμα. Είναι μια δράση αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό και τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται σε μερικά ελληνικά σχολεία. Είναι μια υπέροχη ιδέα με σκοπό να φέρει τα παιδιά πιο κοντά. Αποτελεί μια δράση, η οποία, συνεχώς, διαδίδεται σε όλο τον κόσμο.
Πως ξεκίνησε «Το Παγκάκι της Φιλίας»;
Όλα άρχισαν όταν η οικογένεια του 10χρονου Christian Back, που κατοικεί στις ΗΠΑ, έπρεπε να μετακομίσει στη Γερμανία. Η μητέρα του Christian του έδειχνε φωτογραφίες σχολείων ώστε να αποφασίσει σε ποιο θα ήθελε να πάει αφού φύγουν για την Ευρώπη. Του έκανε, λοιπόν, μεγάλη εντύπωση ένα παγκάκι που είδε σε μια φωτογραφία και έγραφε, «Το Παγκάκι της Φιλίας». Αποφάσισε ότι θα ήθελε να πάει σε αυτό το σχολείο.
«Το Παγκάκι της Φιλίας» βρίσκεται στο σχολείο και μπορεί να κάθεται εκεί όποιο παιδί νιώθει μόνο του. Με αυτό τον τρόπο είναι σαν να ειδοποιεί τα άλλα παιδιά να παίξουν μαζί του. «Δεν μου άρεσε να βλέπω κάποια παιδιά να είναι μόνα τους στο διάλειμμα, ενώ όλοι οι άλλοι παίζουν με τους φίλους τους», δηλώνει ο Christian.
Τελικά, δεν χρειάστηκε να μετακομίσει με την οικογένειά του στη Γερμανία. Όμως, θέλησε να εφαρμόσει την ιδέα αυτή και στο δικό του σχολείο στις ΗΠΑ. Έτσι, μαζί με τον διευθυντή του σχολείου, εγκατέστησαν το παγκάκι στο προαύλιο. Έδωσαν το παράδειγμα σε περίπου 2000 ακόμη σχολεία των ΗΠΑ να ακολουθήσουν την εξαιρετική, αυτή, ιδέα. Η ιδέα αυτή, αρχικά, ξεκίνησε από τη Γερμανία και εξαιτίας του Christian επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες. Ενέπνευσε σχολεία σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ιρλανδία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ρωσία, η Νορβηγία.

«Το Παγκάκι της Φιλίας» στα σχολεία της Ελλάδας.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα στη χώρα μας είναι αυτό του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Δούκα. Εκεί υπάρχει στην αυλή ένα ξεχωριστό παγκάκι που έχει αγκαλιαστεί θερμά από όλη τη μαθητική κοινότητα. Την ιδέα για την υλοποίηση την είχε η δασκάλα Κατερίνα Μπαλτήρα. Μαζί με την μαθητική ομάδα Doukas BTEC Foundation in Art & Design σχεδίασαν και διακόσμησαν αυτή την όμορφη γωνία.
«Το Παγκάκι της Φιλίας» είναι ένα σημείο συνάντησης για όποιο παιδί νιώθει μόνο και θα ήθελε να κάνει νέους φίλους. Για όποιο παιδί θα ήθελε να βοηθήσει ένα συμμαθητή του που δεν έχει φίλους. Για όποιο παιδί θέλει να συζητήσει με τον συμμαθητή του και να λύσουν μια διαφωνία. Για τους φίλους της Α’ και Ε’ τάξης που Πάνε Μαζί, ώστε να μπορούν να μοιράζονται τα νέα τους.
Σε μία περίοδο που ο σχολικός εκφοβισμός είναι καθημερινό φαινόμενο σε πολλά ελληνικά σχολεία, οι λέξεις «Αγαπώ», «Ακούω», «Εμπιστεύομαι», «Μοιράζομαι», «Νιώθω Ασφάλεια», «Ονειρεύομαι», «Σέβομαι», «Συγχωρώ» και «Χαίρομαι» που είναι γραμμένες με στένσιλ πάνω του, αποτελούν τα εχέγγυα για να μην νιώθει κανένας μαθητής μόνος του. Το παράδειγμα των Εκπαιδευτηρίων Δούκα ακολούθησαν και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, αλλά και 10ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης.
Πόσο όμορφα θα ήταν να υπήρχαν σε κάθε ελληνικό σχολείο, αλλά και σε όλα τα σχολεία του κόσμου, πολύχρωμα παγκάκια φιλίας που θα μας υπενθυμίζουν να λέμε «Ναι» στη Φιλία! Πόσο πιο όμορφος θα γινόταν ο κόσμος μας!
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:
Στην Ηλιούπολη τοποθετήθηκε το «παγκάκι φιλίας» ώστε να μην μένει κανένα παιδί μόνο του. Ανακτήθηκε από www.alimosonline.gr (Τελευταία τροποποίηση 05/01/2020)
Το “Παγκάκι της Φιλίας” παρουσιάστηκε στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης. Ανακτήθηκε από www.alexpolisonline.com (Τελευταία τροποποίηση 05/01/2020)
“Το Παγκάκι της Φιλίας”: Μια πρωτοβουλία για να μην μένει κανένα παιδί μόνο του στο διάλειμμα. Ανακτήθηκε από www.helpis.gr (Τελευταία τροποποίηση 05/01/2020)