Υποχρεωτική LGBTI+ εκπαίδευση στα σχολεία της Αγγλίας

LGBTI+ εκπαίδευση
Πηγή εικόνας: avmag.gr

Πρόσφατα η Βουλή του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε την υποχρεωτική εισαγωγή της συμπεριληπτικότητας LGBTI+ ζητημάτων. Στην υποχρεωτική LGBTI+ εκπαίδευση στα αγγλικά σχολεία προστέθηκαν, ακόμη, και μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Τον προηγούμενο μήνα, ψηφίστηκε το σχέδιο για την LGBΤI+ εκπαίδευση μέσω της Βουλής των Κοινοτήτων. Το σχέδιο πήρε 538 ψήφους υπέρ και μόνο 21 κατά. Το ανώτατο όργανο έδωσε την έγκρισή του για τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης.

Ως μέρος των νέων κατευθυντήριων γραμμών για το πρόγραμμα σπουδών, που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, τα σχολεία θα ακολουθούν ειδικά μαθήματα. Μαθήματα που αφορούν τις σχέσεις, την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τους κινδύνους του sexting και την ψυχική υγεία. Η LGBTI+ εκπαίδευση θα περιλαμβάνει μαθήματα σχέσεων στο δημοτικό σχολείο. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα περιλαμβάνει μαθήματα σχέσεων και σεξουαλικής εκπαίδευσης. Θα περιληφθούν, ακόμη, και μαθήματα υγείας για όλες τις ηλικίες. Το νέο πρόγραμμα σπουδών της LGBTI+ εκπαίδευσης θα εισαχθεί στην Αγγλία από το 2020.

Ο υπουργός Παιδείας, Λόρδος Agnew του Oulton, δήλωσε από τη μεριά του,

«δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη διδάσκουμε τα παιδιά για την ποικιλόμορφη κοινωνία στην οποία ζούμε. Για τους διαφορετικούς τύπους συντροφικών σχέσεων, με τρόπο που να σέβεται όλα τα άτομα. Τα σχολεία πρέπει να διασφαλίσουν, ότι οι ανάγκες όλων των μαθητών ικανοποιούνται κατάλληλα. ‘Ολες/οι οι μαθήτριες/τές να κατανοούν τη σημασία της ισότητας και του σεβασμού, ιδίως του σεβασμού των διαφορών».

Advertising

Advertisements
Ad 14

Συμπλήρωσε ακόμη ότι «η νέα οδηγία είναι ξεκάθαρη για τη διδασκαλία σχετικά με τις σχέσεις των LGBTI+ ατόμων, που αναμένεται να διδάσκονται στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ενθαρρύνεται και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία των διευθυντών να ανταποκριθούν στις ανάγκες των σχολείων τους».

 

LGBTI+ εκπαίδευση
Πηγή εικόνας: anoixtoparathyro.gr

 

Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις σχολικής συμπερίληψης των LGBTI+ μαθητών.

Την αδυναμία των ελληνικών αρχών να προασπίσουν τα δικαιώματα της LGBTI+ κοινότητας στο χώρο της εκπαίδευσης επιβεβαιώνει η πανευρωπαϊκή συγκριτική έρευνα της IGLYO. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η Ελλάδα μαζί με το Λιχνεστάιν συγκεντρώνουν μόλις 5 βαθμούς, κερδίζοντας μια θέση προς στο τέλος του πίνακα.

Ως κριτήρια τέθηκαν η ύπαρξη νομικού πλαισίου κατά των διακρίσεων εφαρμοσμένου στην εκπαίδευση. Η γενικότερη ύπαρξη τέτοιων πολιτικών και στρατηγικών. Η ύπαρξη ενός συμπεριληπτικού εθνικού προγράμματος σπουδών. Ακόμη, λήφθηκε υπόψη η υποχρεωτική μετεκπαίδευση εκπαιδευτικών ως προς LGBTI+ ζητήματα. Η αναγνώριση φύλου από τις εκπαιδευτικές δομές. Η λειτουργία συστήματος συλλογής δεδομένων ως προς το σχολικό εκφοβισμό. Τέλος, κριτήριο υπήρξε η συνεργασία της κυβέρνησης με τις σχετικές ΜΚΟ και η διεθνής δέσμευση της χώρας.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δεν εκπλήσσουν την κοινότητα Colour Youth. Σημειώνουν ότι η προάσπιση των LGBTI+ δικαιωμάτων στην εκπαίδευση είναι «ανεπαρκέστατη, αν όχι ανύπαρκτη, με τη χώρα να αποτυγχάνει να πληρεί όλα τα πρακτικά κριτήρια. Για άλλη μια φορά τονίζουμε την ανάγκη λήψης των κατάλληλων μέτρων προς την εκπλήρωση του σκοπού αυτού, ενώ η αναδυόμενη προβληματική κλείνει τα στόματα όσων βαυκαλίζουν τις συνειδήσεις τους υποστηρίζοντας την ανεπάρκεια αυτών»

Advertising


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις σχολικής συμπερίληψης των ΛΟΑΤΚΙ μαθητών. Ανακτήθηκε από www.tovima.gr (Τελευταία πρόσβαση 12/01/2020)

Υποχρεωτική η LGBTI+ εκπαίδευση στα σχολεία της Αγγλίας από το ’20. Ανακτήθηκε από avmag.gr (Τελευταία πρόσβαση 12/01/2020)

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

Η αρχαία αιγυπτιακή αρχιτεκτονική

Η αρχαία αιγυπτιακή αρχιτεκτονική είναι άμεσα συνδεδεμένη με την φαραωνική Αίγυπτο, ενώ χωρίζεται σε περιόδους.…

Πολιτισμός

Συνοικία Ουζιέλ: η «Πλάκα» της Θεσσαλονίκης

  Λίγο πιο πέρα από την οδό Σοφούλη στην ανατολική Θεσσαλονίκη, βρίσκεται η συνοικία Ουζιέλ.…

Πολιτισμός

Το κίνημα της Beat Generation

Ιστορικό συγκείμενο της Beat Generation Ένα από τα πιο εκρηκτικά κινήματα που σημάδεψαν την μεταπολεμική…

Πολιτισμός

Το άγνωστο πορτρέτο της βασίλισσας Τίγιε

Αίγυπτος, Κοιλάδα των Βασιλιάδων 1898. Ο Γάλλος αρχαιολόγος Βίκτορ Λορέτ πραγματοποιεί ανασκαφές στον τάφο KV35…

Πολιτισμός

Μουσεία σε μικρά ελληνικά νησιά

Τα ελληνικά νησιά (όπως και ολόκληρη η χώρα) είναι γεμάτα από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.…

Πολιτισμός

Σέρτζαντ Ρέκλες: Το Άλογο του Πολέμου

Στην ιστορία των πολέμων, η ηρωικότητα δεν ανήκει μόνο σε ανθρώπους. Ένα μικρό, ταπεινό άλογο…

Πολιτισμός

Έλληνες χωρίς διακοπές: Η νέα καλοκαιρινή πραγματικότητα

Το ελληνικό καλοκαίρι παραδοσιακά σημαίνει ήλιο, θάλασσα και στιγμές ξεκούρασης. Για χρόνια, οι διακοπές ήταν…