Εκπαίδευση σκύλων: κακός σκύλος ή κακός εκπαιδευτής

Εκπαίδευση σκύλων
Πηγή εικόνας: www.woofland.gr

Η εκπαίδευση ενός σκύλου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη σχέση του με τον άνθρωπο.

Όταν μιλάμε για εκπαίδευση δεν αναφερόμαστε στα κόλπα που πολύ εύκολα μπορεί να μάθει ένας σκύλος να κάνει. Αυτά έχουν σκοπό τον εντυπωσιασμό. Όταν αναφερόμαστε σε εκπαίδευση, μιλάμε για την κατανόηση απλών εντολών αλλά και την υιοθέτηση σωστών συμπεριφορών. Κάθε σκύλος πρέπει να εκπαιδεύεται, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η αρμονική συνύπαρξη δύο εντελώς διαφορετικών ειδών, του ανθρώπου και του σκύλου. Η σωστή εκπαίδευση βοηθάει επίσης στο να αποφεύγονται επιθετικές συμπεριφορές.

Ένα μη κοινωνικοποιημένο σκυλί, θα γίνει αναπόφευκτα επιθετικό. Το ίδιο ισχύει, αν το καλοσκεφτούμε, και με έναν άνθρωπο.

Ένα ζώο που ζει όλη του τη ζωή δεμένο, κλεισμένο σε ένα μπαλκόνι ή παραμελημένο, δεν ξέρει πώς να συμπεριφερθεί σε διαφορετικές καταστάσεις. Η συμπεριφορά ενός σκύλου, είναι καθρέπτης του πώς έχει ανατραφεί. Τα λάθη που γίνονται από τον ιδιοκτήτη πολλές φορές γίνονται άθελα του και απορρέουν από το ότι δεν μπορεί πολλές φορές να καταλάβει ότι ο σκύλος δεν αντιλαμβάνεται τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο όπως αυτός.

Παραδείγματος χάριν, όλα τα κουτάβια δαγκώνουν. Πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν ότι “για να μάθει το σκυλί να μην δαγκώνει” πρέπει να το χτυπήσουν όταν το κάνει, να του φωνάξουν και να το βάλουν τιμωρία. Αυτά είναι λάθη που μπορεί να αποβούν μοιραία. Για αυτό το λόγο, πρέπει, πριν προχωρήσουμε στην εκπαίδευση του σκύλου, να εκπαιδευτούμε εμείς οι ίδιοι. Συνεχίζοντας στο ίδιο παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης πρέπει να καταλάβει γιατί το κουτάβι έχει αυτή τη συμπεριφορά. Ο άνθρωπος για να νιώσει και να καταλάβει τα αντικείμενα, χρησιμοποιεί τα χέρια του. Ο σκύλος, χρησιμοποιεί τα δόντια του. Επιπλέον, στο συγκεκριμένη ηλικία μαθαίνει τον τρόπο (δηλαδή τη δύναμη που πρέπει να ασκεί ) και το πότε πρέπει να δαγκώνει. Ένα κουτάβι που δεν του επιτρέπουν να το κάνει αυτό, μεγαλώνοντας είναι πολύ πιθανό να επιτεθεί χωρίς λόγο. Αυτό θα συμβεί γιατί το σκυλί δεν έχει λάβει ποτέ την αντίστοιχη εκπαίδευση. Πώς μαθαίνει το σκυλί να μην δαγκώνει; Όπως θα του μάθαινε και η μαμά του. Απλά κάνεις ότι πονάς πολύ όταν δαγκώνει, ακόμα και αν τα μικρά νεογιλά του δόντια δεν προκαλούν κανένα πόνο.

Διαβάστε επίσης  Τα κατοικίδια μας κάνουν καλύτερους (;)
σκύλοι
Πηγή εικόνας: www.alphadogs.gr

Όλα τα κατοικίδια έχουν ανάγκη την σωστή κοινωνικοποίηση, ανεξάρτητα από την ράτσα ή το μέγεθος τους.

Οι σκύλοι συντροφιάς, που υιοθετούμε στο σπίτι μας, είναι πολύ βασικό να μπορούν να συνυπάρχουν με άλλους ανθρώπους, ζώα, αντικείμενα και καταστάσεις (π.χ. ήχους, ένα μεγάλο όχημα, μια αντανάκλαση στην βιτρίνα καταστήματος, κλπ). Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο με την σωστή κοινωνικοποίηση από την πρώτη κιόλας ημέρα.

Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού, ξεκινάει από τα πρώτα στάδια της ζωής του, με τη μητέρα του, στο περιβάλλον που μεγαλώνει και συνεχίζεται όταν ο μικρός μας φίλος υιοθετηθεί σε οικογένεια. Είναι το πρώτο, αλλά και ένα από τα ποιο ουσιαστικά κομμάτια της εκπαίδευσης του σκύλου σας.

Η εκπαίδευση σκύλων αρχίζει από την στιγμή που η σκύλα-μαμά γέννα τα κουτάβια της και τελειώνει με το θάνατο του σκύλου στα γεράματα!

Δεν είναι απαραίτητο να αρχίσετε την εκπαίδευση του σκύλου σας με την αγορά του κουταβιού (αν και θα έπρεπε), αλλά πρέπει να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας για να μάθετε πώς τα σκυλιά σκέφτονται και πως οι σκέψεις αυτές συνδέονται με τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Αυτό θα συμβεί όταν αποφασίσετε να σχετίζεστε με το σκύλο σας με κατανόηση σεβασμό και αγάπη, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει μια ουσιαστική σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, την επικοινωνία και τον έλεγχο.

Επιπλέον, χρειάζεται να γνωρίζουμε τη γενετική κατασκευή του σκύλου μας.

Όπως οι λύκοι, έτσι και οι σκύλοι συναισθάνονται την ιεραρχία. Έχουν ενστικτωδώς την τάση να ζουν σε αγέλες κάτω από έναν αρχηγό. Ο σκύλος  θεωρεί την οικογένειά αγέλη του και πρέπει να καταλάβει ότι ο ιδιοκτήτης είναι  ο αρχηγός.

Διαβάστε επίσης  Ο Πρετεντέρης και ο Αμβρόσιος δεν κάνουν "bullying";
Πηγή εικόνας: www.petlover.gr

Σε μια αγέλη λύκων, ο αρχηγός διαλέγει το πιο ζεστό και το πιο υπερυψωμένο σημείο για να κοιμάται. Επίσης, τρώει πριν από τους άλλους. Αν, λοιπόν, επιτρέπετε στο σκύλο σας να κοιμάται στο κρεβάτι σας ή να ανεβαίνει στα έπιπλα, ίσως συμπεράνει ότι εκείνος είναι ο αρχηγός. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν τον ταΐζετε μεζέδες όταν γευματίζετε στο τραπέζι.

Ακόμη και όταν είναι κουταβάκι, ο σκύλος σας μπορεί να μάθει ότι υπόκειται σε εσάς.

Πώς; Προσπαθήστε να τον κοιτάτε επίμονα στα μάτια μέχρι να πάρει εκείνος το βλέμμα του από πάνω σας. Επίσης, το να του τρίβετε την κοιλιά όταν είναι ξαπλωμένος ανάσκελα είναι ένα καλό μάθημα, επειδή αυτό τον βάζει σε θέση υποταγής. Αν ο σκύλος σας είναι ενοχλητικός και δεν σταματάει όταν λέτε «Όχι», προσπαθήστε να τον αγνοήσετε ή να φύγετε από το δωμάτιο.

Όταν ο σκύλος σας ανταποκρίνεται στις εντολές σας, αναγνωρίζει ότι εσείς είστε το αφεντικό.

Αν εσείς, ως ιδιοκτήτης, δεν εδραιωθείτε στη θέση του αρχηγού, το κατοικίδιό σας ίσως συμπεράνει ότι είναι ίσο με εσάς ή ανώτερό σας, και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του.

Κανένας σκύλος δεν γεννήθηκε κακός και επιθετικός. Ο σκύλος συντροφεύει τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια και έχει αποδεχτεί απολύτως πιστός. Πρέπει όμως να καταλαβαίνουμε το σκύλο μας, και να εκπαιδευόμαστε εμείς οι ίδιοι πριν προσπαθήσουμε να τον εκπαιδεύσουμε.  Η συμπεριφορά μας, πολλές φορές άθελα μας, μπορεί να αποβεί καταστροφική για τον χαρακτήρα του σκύλου μας, και να τον οδηγήσει στο να παίρνει λάθος αποφάσεις. Όχι επειδή είναι κακός, αλλά επειδή έτσι έμαθε.

Διαβάστε επίσης  Save a Greek Stray: "Η υιοθεσία είναι μια σοβαρή απόφαση και πρέπει να λαμβάνεται έπειτα από ώριμη σκέψη για το τι σημαίνει υπεύθυνος κηδεμόνας ζώου."

Πηγές :

Tρόποι εκπαίδευσης σκύλου ανακτήθηκε από alphadogs.gr

Πώς να Εκπαιδεύσετε το Σκύλο Σας ανακτήθηκε από wol.jw.org

 

 

Ονομάζομαι Κομνηνού Ελεάννα και ειμαι φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αγαπώ την ιστορία, την πολιτική και τις τέχνες!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Mostbet Türkiye Çevrimiçi Kumarhane Mostbet Casin Reyhan Online Sipari

Mostbet Türkiye Çevrimiçi Kumarhane Mostbet Casin Reyhan Online Sipariş Sayfa

Η ιστορία του αγάλματος του Χριστού Λυτρωτή του Ρίο

Το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή (Cristo Redentor στα πορτογαλικά),