Οι περισσότερο ομιλούμενες γλώσσες στον πλανήτη

Ο καθαρισμός μια γλώσσας ως περισσότερο ομιλούμενη δεν είναι εύκολος, καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, οι οποίοι μεταβάλλονται συνεχώς. Παρ’ όλα αυτά έχει πραγματοποιηθεί μια σχετική διάκριση. Σίγουρα αρκετοί περιμένετε να δείτε την Αγγλική ως κυρίαρχη, αφού χρησιμοποιείται σήμερα ως lingua franca στη διεθνή διπλωματία, όμως κάτι τέτοιο έχει ανατραπεί.

Οι πιο ομιλούμενες γλώσσες στον κόσμο είναι με την σειρά:

1. Κινέζικα 

Advertisements
Ad 14

Οι αριθμοί ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Επιστήμονες  εκτιμούν ότι ο αριθμός των φυσικών ομιλητών φτάνει σχεδόν τους 1,2 δισεκατομμύρια φυσικούς ομιλητές, περίπου ένα δισεκατομμύριο από τους οποίους μιλούν Μανδραρινικά, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την προέλευση τους. Τα κινέζικα είναι μια γλώσσα που μιλάει ένας στους έξι ανθρώπους στον κόσμο.

2.Ισπανικά 

Τα ισπανικά μιλιούνται περίπου από 400 εκατομμύρια ανθρώπους. Αν θέλετε να μάθετε μια γλώσσα που σε κάθε ήπειρο μιλιέται από πληθυσμούς αυτή είναι , τα ισπανικά. Είναι η κύρια γλώσσα των περισσότερων Νότια και Κεντρική Αμερική, την Ισπανία, και μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ.

3.Αγγλικά

Αγγλικά μιλούν περίπου 360 εκατομμύρια άνθρωποι  (γηγενείς ομιλητές της αγγλικής) και  μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι τη μιλούν ως δεύτερη γλώσσα. Αυτό δείχνει τη μεγάλη επιτυχία της αγγλικής ως lingua franca των επιχειρήσεων, των ταξιδιών και των διεθνών σχέσεων. Η σχετική ευκολία με την οποία αγγλικά μπορεί να μάθει κάποιος (ειδικά σε σύγκριση με άλλες γλώσσες, όπως πχ κινέζικα) και η διάχυτη δύναμη της κουλτούρας των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι τα αγγλικά θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στην παγκόσμια σκηνή. Για μερικούς, τα αγγλικά είναι ακόμα συνώνυμα με την ευκαιρία για καλύτερη ποιότητα επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής.

Διαβάστε επίσης  Η Ιστορία που μας λέει η Καμάρα (Αψίδα του Γαλέριου)

4.Χίντι 

Η Ινδία έχει 23 επίσημες γλώσσες, με επικεφαλής τη Χίντι / Ουρντού. Είτε είναι μια γλώσσα, ή πολλές διάλεκτοι, εξακολουθεί να είναι πολύ ανταγωνιστική. Ομιλείται κυρίως στη βόρεια Ινδία και μέρη του Πακιστάν. Η συζήτηση για το ρόλο της στην ινδική εκπαίδευση και την κοινωνία έχει γίνει θέμα: Η κυβέρνηση επιδιώκει τα Χίντι να εκτοπίσουν τα Αγγλικά στις νότιες πολιτείες της Ινδίας ως η επίσημη γλώσσα, μια στρατηγική που έχει συναντήσει αντίσταση.

5.Αραβικά 

Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι τα αραβικά έχουν περίπου 250 εκατομμύρια φυσικούς ομιλητές. Αλλά αυτό είναι μια άλλη περίπτωση καθώς οι αριθμοί δεν αποκαλύπτουν την σαφή εικόνα: Τα αραβικά, όπως και τα κινέζικα, είναι τόσο πολύ διαφορετικά στις αντίστοιχες διαλέκτους τους αλλά ομαδοποιούνται ως μία για λόγους ευκολίας.

6.Πορτογαλικά

Αυτή είναι μια άλλη γλώσσα η οποία οφείλει πολλά στο αποικιακό παρελθόν της. Ξεκινώντας από τον 15ο αιώνα, οι  Πορτογάλοι έμποροι και κατακτητές έφεραν τη γλώσσα τους στην Αφρική, την Ασία και την Αμερική. Η διάδοση της πορτογαλικής μπορεί αρχικά να είναι  συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή αποικιοκρατία, αλλά μετέπειτα οι  χώρες ανέπτυξαν το δικό τους ζωντανό πολιτισμό γεγονός  που μεταμόρφωσε τη γλώσσα τελείως. Σήμερα, η πορτογαλική ομιλείται από 215 εκατομμύρια φυσικούς ομιλητές σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Γκόα, η Αγκόλα, η Μοζαμβίκη, το Πράσινο Ακρωτήριο, τη Γουινέα-Bisseau, το Σάο Τομέ και το Μακάο.

γλώσσες

7.Μπενγκάλι ή Βεγγαλική Γλώσσα 

Τα Μπένγκαλι μιλιούνται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Βεγγάλης, που αποτελείται από την χώρα της Βεγγάλης, την Τρίπουρα, τις επαρχίες της Δυτικής Βεγγάης και του νοτίου Ασσάμ της Ινδίας. Υπολογίζεται ότι μέχρι τον επόμενο αιώνα ο πληθυσμός που θα την μιλά θα διπλασιαστεί, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να χαθεί το 15% του εδάφους της περιοχής λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε επίσης  Τονικές γλώσσες: η μουσικότητα στην ομιλία

 

Φοιτήτρια Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Λατρεύει τα ταξίδια, τη μουσική και τη φωτογραφία. Διαβάζει πεζά και ποιητικά κείμενα, καθώς και της αρέσει να εκφράζεται με τον γραπτό λόγο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

10+2 ταινίες για να δεις στο Ertflix

Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι επιλογές για διασκέδαση είναι
L.A. Confidential

L.A. Confidential: Μια αψεγάδιστη noir ταινία

Το L.A. Confidential είναι μία νέο-νουαρ ταινία μυστηρίου του 1997,