Sexting, one night stand, nudes, περιστασιακές σχέσεις…και όλα καλά! Το hookup culture φαίνεται να έχει εδραιωθεί για τα καλά στην νοοτροπία μας, πόσο μάλλον στις σχέσεις των νέων. Είναι το dating-φλερτ σήμερα και προτιμάται από τις πιο σταθερές σχέσεις των ανθρώπων.
Εμείς, οι νέοι κυρίως, φαίνεται να προτιμάμε το γρήγορο κι απλό από το μακροχρόνιο και σταθερό (όμως, όχι όλοι). Το “hookup” αφορά κατά κύριο λόγο, τους φοιτητές και γενικότερα τους πιο νέους ανθρώπους, οι οποίοι προτιμούν να μην αναλώνονται τόσο συναισθηματικά, αλλά να κάνουν το κέφι τους…
Όμως, στην πραγματικότητα το hookup culture είναι κάτι καινούριο; Αφορά όντως κάποια κουλτούρα της εποχής ή είναι μόνο σεξ;
Το hookup παρ’ ότι, ως όρος επικράτησε στην εποχή μας υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια με τη μόνη διαφορά ότι πλέον τα πάντα γίνονται φανερά χωρίς δήθεν σεμνοτυφίες, ενώ παλαιότερα αποκρύπτονταν λόγω του έντονου κοινωνικού στιγματισμού, που επικρατούσε. Σήμερα χάρη στην σεξουαλική απελευθέρωση δεν ντρεπόμαστε να βιώσουμε νέες ερωτικές περιπέτειες, αντίθετα το επιδιώκουμε, όμως δεν ίσχυε το ίδιο πριν μερικά χρόνια. Μπορεί και τότε να συνέβαινε το hookup, αλλά πάντα διατηρούταν μυστικό.
Το hookup λοιπόν, αφορά στις σχέσεις σεξ και επηρεάζει τον τρόπο που δρούμε και σκεφτόμαστε ως νέα άτομα χωρίς όμως, να σχετίζεται με τον πολιτισμό. Ουσιαστικά, είναι η κουλτούρα του hookup, δηλαδή του σεξ και της περιστασιακής “καλοπέρασης” με κάποιο άλλο άτομο. Απλά, επειδή συμβαίνει από εποχή σε εποχή (παλιότερα κρυφά, πλέον όμως φανερά), μπορούμε να πούμε ότι είναι η κουλτούρα των νέων.
Το hookup σκοτώνει τον έρωτα; Γυρίζουν τα πάντα μόνο γύρω απ’ το σεξ;
Προφανώς ο έρωτας (ή ο ρομαντισμός) δεν πέθανε, αλλά κάθε εποχή έχει τις δικές τις συνήθειες και η νεολαία τη δική της μόδα. Ο ρομαντισμός άλλωστε, είναι πολλές φορές διαφορετικά αντιληπτός για τον καθένα, καθώς του προσδίδουμε διαφορετική χροιά σύμφωνα με τις εσωτερικές ανάγκες, που έχουμε.
Επίσης, το σεξ για τους νέους μπορούμε να πούμε ότι είναι κι ένας τρόπος εκδήλωσης της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας. Για παράδειγμα, οι φοιτητές, που φεύγουν από τους γονείς τους για πρώτη φορά και μετακομίζουν μόνοι σε έναν εντελώς δικό τους χώρο, βγάζουν απωθημένα, που δεν μπορούσαν στο αυστηρό (όχι πάντα) περιβάλλον, που μεγάλωσαν.
Εκτός των άλλων, για να φτάσουμε στο σημείο να απεγκλωβιστεί το σεξ από τα στερεότυπα και να μην θεωρείται ταμπού, όπως παλαιότερα (προγαμιαίες σχέσεις, ομόφυλο σεξ, κλπ) χρειάστηκαν πολλά χρόνια και αλλαγή νοοτροπίας. Με τη σεξουαλική απελευθέρωση το hookup είναι μία συνήθης δραστηριότητα χωρίς στιγματισμούς και περιθωριοποιήσεις. Για τους νέους το hookup είναι κάτι φυσιολογικό και δεν εκλαμβάνεται αρνητικά.
Ο ρομαντισμός θέλει τα πάντα πιο συναισθηματικά και δεν σχετίζεται με το hookup, αλλά για τους νέους προτεραιότητα έχει το δεύτερο και σε άλλη φάση και μεγαλύτερη ηλικία ο συναισθηματισμός και η σταθερότητα.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι πλέον υπάρχουν τα dating apps, οι σελίδες ενηλίκων και η λογική του “Δε με νοιάζει!”. Ας τα πιάσουμε ένα- ένα… Κατ’ αρχάς, τα dating apps, παραδείγματος χάρη το tinder, πλέον ενισχύουν και βοηθούν στο hookup culture, καθώς ο στόχος κατά κύριο λόγο των dates είναι σεξουαλικός και περιστασιακός. Οι σελίδες ενηλίκων επίσης, υπήρχαν και χρησιμοποιούνται από όλους, ενώ πλέον κυριαρχεί πολύ το onlyfans.
Όσον αφορά όμως, τη λογική του “Δε με νοιάζει!”, αυτό ίσως είναι πιο “ανησυχητικό” . Τείνουμε να κρύβουμε (όχι μόνο οι νέοι) πιο συχνά τα συναισθήματά μας με μία ψεύτικη αδιαφορία, για να δείξουμε δυνατοί. Αυτό, ίσως μας απομακρύνει από το ρομαντισμό και μας σκληραίνει ή μας φθείρει.
Hookup: Friends with benefits- Sex bodies- Open Relationship
Ναι, καλά άκουσες! Αυτοί είναι οι όροι που περιγράφουν το hookup culture και αφορούν στο σεξ, αλλά ο κάθε όρος διαφέρει ως έναν βαθμό απ’ τον άλλο. Πρέπει να πούμε ότι αυτοί οι όροι σαφώς είναι κάτι καινούριο, αλλά υπονοούνταν εξ’ αρχής.
Για παράδειγμα, ο όρος “Friends with benefits”, αφορά φίλους, που απολαμβάνουν και τις ερωτικές συνευρέσεις μεταξύ τους χωρίς να διαλύουν τη φιλία τους. Ο όρος “Sex bodies” αφορά τη συνάντηση των ατόμων αποκλειστικά για σεξ και τίποτα άλλο. Και τέλος, το “Open Relationship” αναφέρεται στην επισύναψη μίας σχέσης, χωρίς όμως περιορισμούς. Δηλαδή, το ζευγάρι παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε σχέση μπορεί να “βγαίνει” και με άλλα άτομα.
Έχεις σκεφτεί αν σε περιθωριοποιεί η ίδια η κουλτούρα της σεξουαλικής απελευθέρωσης;
Σε μπέρδεψα; Καλώς ή κακώς μπορεί το hookup να προέκυψε έπειτα από την σεξουαλική απελευθέρωση, τις διαδηλώσεις και την απόρριψη των στερεοτύπων, όμως ακόμη (όχι πάντα) απονέμονται “ταμπέλες” στα άτομα. Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι μία κοπέλα που συνηθίζει το hookuping up ίσως την αποκαλέσουν slut, whore-hoe, ενώ το αγόρι μάγκα (ή player). Αυτό όμως, δεν καταλύει την έμφυλη ισότητα; Δεν επιστρέφουμε πάλι στο παρελθόν; Δηλαδή τι, hookuping up υπό όρους; Αν το κάνεις 1-2 φορές είναι φυσιολογικό, ενώ αν το συνηθίζεις δεν είναι;
Μπορεί από τη μία πλευρά να έχει εγκαθιδρυθεί στη νοοτροπία πολλών, αλλά ορισμένοι αναμασάν τον πιο παρωχημένο τρόπο σκέψης και βρίσκονται σε μία διφορούμενη κατάσταση. Έτσι, από τη μία έχουμε το hookup και από την άλλη, την περιθωριοποίηση από κάποια άτομα.
Το αν η hookup culture μας κάνει καλό ή όχι είναι υποκειμενικό, διότι αυτό σαφώς εξαρτάται από τις επιθυμίες του κάθε ατόμου. Αν δηλαδή, βλέπεις ότι οι περιστασιακές καταστάσεις δεν είναι του τύπου σου απλά μην το κάνεις για να είσαι “εντός” της εποχής. Σήμερα, οι περισσότεροι στοχεύουμε στην γρήγορη ευχαρίστηση που προκύπτει από το hookup, που φυσικά δεν είναι άλλη από τον οργασμό.
Για αρκετά άτομα όμως, αυτό δεν αρκεί και θέλουν να εμβαθύνουν με συναισθήματα και περισσότερη οικειότητα και να μην κάνουν απλώς σεξ! Όπως και να έχει, το hookup culture έχει παγιωθεί στην καθημερινότητά μας και είναι κάτι που όλοι έχουν δοκιμάσει μία-δύο φορές. Εάν δεν σε καλύπτει, ζήσε με το δικό σου flow χωρίς να επηρεάζεσαι από το τι κάνουν οι άλλοι και τι συνηθίζεται σήμερα.
Hookup culture: Κουλτούρα ή απλό σεξ; Αυτό που σίγουρα πρέπει να ξέρουμε είναι ότι επηρεάζει την κουλτούρα της σκέψης και της συμπεριφοράς μας μέσω του σεξ και της αλλαγής συντρόφων. Άρα, τελικά μας κάνει καλό;
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:
- Hookup culture. https://encyclopedia.pub/entry/32143 (τελευταία πρόσβαση 14/8/23)
- Alexandra Solomon. Inside Hookup Culture. https://www.psychotherapynetworker.org/article/inside-hookup-culture (τελευταία πρόσβαση 14/8/23)
- The problem with hooking up. https://www.bu.edu/articles/2007/the-problem-with-hooking-up/ (τελευταία πρόσβαση 14/8/23)
- Anna Trupiano. The dark side of hookup culture. https://www.michigandaily.com/opinion/the-dark-side-of-hookup-culture-for-women/ (τελευταία πρόσβαση 14/8/23)
- Elysee Barakett. ‘It’s college. Everyone is hooking up’: Truths and misconceptions about hookup culture at Brown. https://www.browndailyherald.com/article/2022/11/its-college-everyone-is-hooking-up-truths-and-misconceptions-about-hookup-culture-at-brown (τελευταία πρόσβαση 14/8/23)
- Are We Really Getting Sick of Hook-up Culture? https://www.thecut.com/2022/02/hook-up-culture-celibacy-tiktok.html (τελευταία πρόσβαση 14/8/23)