Γυναικονόμοι: Η Αστυνομία των Ηθών στην αρχαία Ελλάδα

Γυναικονόμοι
Πηγή:mixanitouxronou.gr

Ιστορικές έρευνες έχουν αποδείξει, πως, στην αρχαία Ελλάδα, υπήρχαν αστυνομικές αρχές από τον 5ο αιώνα π.Χ. Μέλημα αυτών των αρχών, μεταξύ άλλων, ήταν η ευκοσμία, η καθαριότητα, η επιτήρηση των οικοδομών, η επιτήρηση των ξένων και η πρόληψη δημοσίων δυστυχημάτων. Ανάμεσα σε αυτές της Αρχές υπήρχαν και οι Γυναικονόμοι, τα καθήκοντα των οποίων μοιάζουν αρκετά περίεργα στην δική μας εποχή.

Οι Γυναικονόμοι

Οι Γυναικονόμοι ήταν οι άρχοντες οι οποίοι επόπτευαν τα ήθη των γυναικών, αργότερα, όμως, τα καθήκοντα τους επεκτάθηκαν και στην επιτήρηση των αντρών. Δεν είναι γνωστό ποιος ήταν ο αριθμός τους και ο χρόνος κατά τον οποίον εισήχθηκε αυτή η αρχή. Μερικοί υποστηρίζουν πως οι Γυναικονόμοι υπήρχαν από την εποχή του Σόλωνα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι κατεστάθηκαν από τον Δημήτριο Φαληρέα. Επίσης, ήταν άγνωστο αν ήταν αρχή αιρετή ή κληρωτή.

Τα καθήκοντα των Γυναικονόμων

  • Απαγόρευαν την συγκέντρωση περισσότερων από τριάντα ατόμων σε συμπόσιο.

Δεν επιτρεπόταν να συγκεντρώνονται πάνω από τριάντα άτομα σε γεγονότα, όπως, γιορτές, γάμους και θυσίες. Ο λόγος που επιβλήθηκε αυτός ο νόμος ήταν η αποφυγή εκτρόπων.

  • Εισέβαλαν μέσα στα σπίτια και έδιωχναν τα παραπάνω άτομα.

Ανάγκαζαν τους μάγειρες να καταγράφουν σε καταλόγους, όσους ήταν καλεσμένοι. Οι γυναικονόμοι εξέταζαν και το κρασί, το οποίο έπρεπε να πίνουν νερωμένο. Ο όρος του κεκραμένου οίνου ήταν υποχρεωτικός και όσοι έπιναν το κρασί τους χωρίς νερό θεωρούνταν παράνομοι και βάρβαροι.

Advertising

Advertisements
Ad 14
  • Επέβλεπαν την διαγωγή των γυναικών.

Οι γυναίκες με απρεπή ενδυμασία τιμωρούνταν με πρόστιμο. Απαγορευόταν να κυκλοφορούν πεζές το βράδυ. Ήταν υποχρεωμένες να κυκλοφορούν με άμαξα, που έπρεπε να έχει αναμμένο μπροστά ένα φανάρι. Όσες κυκλοφορούσαν πεζές, τις διερευνούσαν, μήπως είχαν πάρει από το σπίτι τους πάνω από τρία φορέματα ή κρατούσαν ποτά και φαγώσιμα, έτσι ώστε να τις τιμωρήσουν.

  • Επέβαλαν πρόστιμο σε αυτούς που εκδήλωναν υπέρμετρα την θλίψη τους.
  • Ήταν αρμόδιοι για την τήρηση της τάξης στα πορνεία.
  • Δίκαζαν τα εγκλήματα βιασμών και μοιχείας.

Οι «μοιχαλίδες» οδηγούνταν στους Γυναικονόμους, την στιγμή που τις έπιαναν επ’ αυτοφώρω. Η απόφαση για την «καταδίκη» τους, τις ακολουθούσε για όλη τους την ζωή, με την κατηγορία της ύβρης και προσβολής του συζύγου τους.

Για τους άνδρες, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η νομική βάση στηριζόταν στην άποψη, ότι πηγαίνοντας με τη σύζυγο κάποιου άλλου άνδρα, καταπατάς ξένη ιδιοκτησία, την σύζυγο δηλαδή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να νοθεύεται η γνησιότητα της οικογενειακής τεκνοποιίας. Σε αυτήν την περίπτωση, τα πρόστιμα και οι τιμωρίες για τους άνδρες ήταν παρόμοια με αυτά για τους κλέφτες.

Τα πρόστιμα που επέβαλλαν

Οι Γυναικονόμοι είχαν την εξουσία να τιμωρούν όσους πολίτες είχαν ανάρμοστη συμπεριφορά σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Τα ονόματα των παραβατών, καθώς και τα πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί, αναγράφονταν σε πίνακες που τοποθετούνταν σε έναν πλάτανο στον Κεραμεικό.

Advertising

Η Αρχή των Γυναικονόμων υπήρχε στην Αθήνα, στις Συρακούσες, στην Σάμο, στη Γαμβρεία της Μικράς Ασίας, στην Ανδάνια της Μεσσηνίας και στην Χαιρώνεια της Βοιωτίας.

Οι Αρμόσυνοι της Σπάρτης

Οι Αρμόσυνοι ήταν η Αρχή που υπήρχε στην Σπάρτη και είχε παρόμοια καθήκοντα με τους Γυναικονόμους. Είχαν σαν μέλημα τους την ανατροφή των νέων και των νεανίδων, το σεβασμό προς τους μεγαλύτερους, την υποχρεωτική επιβολή του γάμου, την απαγόρευση της αγαμίας, τα μέτρα κατά την ταφή των νεκρών και τον διακανονισμό του πένθους, την απαγόρευση της αποδημίας και την ευκοσμία των γυναικών.


Πηγές:

Γυναικονόμοι. Οι αστυνομικοί της αρχαίας Ελλάδας απαγόρευαν τα συμπόσια άνω των 30 ατόμων και επέτρεπαν μόνο νερωμένο κρασί. Ανακτήθηκε από: mixanitouxronou.gr(Τελευταία πρόσβαση 25/2/2019)

Advertising

Οι γυναικονόμοι της αρχαίας Ελλάδας: Νόμοι για καταπίεση των γυναικών. Ανακτήθηκε από: oodegr.com(Τελευταία πρόσβαση 25/2/2019)

Είχαν στην Αρχαία Ελλάδα αστυνομία; Αν είχαν λέει… Αστυνομοκρατούμενες πόλεις η Αθήνα και η Σπάρτη. Ανακτήθηκε από: iefimerida.gr(Τελευταία πρόσβαση 25/2/2019)

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων ήταν ένας νομαδικός πληθυσμός που αποτελούναν από ελεύθερους αγρότες, οι…

Πολιτισμός

Η παραλία της Θεσσαλονίκης: Μια διαδρομή στο χρόνο

Η παραλία της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πιο ζωντανά και ιστορικά κομμάτια της πόλης.…

Πολιτισμός

Οι αυτόνομες κοινότητες της Νότιας Αμερικής

Αυτόνομες κοινότητες: Παρουσία και σημασία Είναι γεγονός ότι ορισμένες έρευνες μιας μειοψηφικής ακόμη μερίδας της…

Πολιτισμός

Εκθέματα που το Βρετανικό μουσείο αρνείται να επιστρέψει

Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα ή αλλιώς Ελγίνειων μαρμάρων δεν είναι τα μοναδικά εκθέματα…

Πολιτισμός

Τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργικότητα: Πρέπει να έχουν σχέση;

Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε εντυπωσιασμό ακόμη και στη γενιά Ζ που μεγάλωσε ψηφιακά…

Πολιτισμός

Οι καλύτερες εκθέσεις του φετινού καλοκαιριού που δεν πρέπει να χάσετε

Το καλοκαίρι του 2025 είναι αφιερωμένο στους λάτρεις της τέχνης, και οι καλύτερες εκθέσεις του…

Πολιτισμός

Η αρχαία αιγυπτιακή αρχιτεκτονική

Η αρχαία αιγυπτιακή αρχιτεκτονική είναι άμεσα συνδεδεμένη με την φαραωνική Αίγυπτο, ενώ χωρίζεται σε περιόδους.…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων Οι επαναλαμβανόμενες

Misericordia: Μια βόμβα κάτω από το τραπέζι

Ο Alain Guiraudie δεν είναι ένας τυχαίος σκηνοθέτης στη σύγχρονη