Αμερικανικό όνειρο: Το ατέρμονο κυνήγι της προόδου

αμερικανικό όνειρο
Πηγή εικόνας: odyssey.antiochsb.edu

Το Αμερικανικό όνειρο, ως ένας σύνολο ιδεών και ιδανικών, αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία και τη διαμόρφωση του ανεξάρτητου αμερικανικού κράτους. Έχοντας τις ρίζες του στην Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, το Αμερικανικό όνειρο στηρίζεται στην ισότητα μεταξύ των αμερικανών πολιτών και στο ισότιμο δικαίωμά τους να απολαύσουν τα οφέλη της προόδου και της ανέλιξής τους, μέσα από την κοπιαστική τους προσπάθεια για αλλαγή και βελτίωση. Πρακτικά, λοιπόν, οι πολίτες, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Αμερικανικού ονείρου, ανεξάρτητα από την τάξη στην οποία ανήκαν, είχαν τη δυνατότητα να εξελιχθούν οικονομικά και άρα ταξικά, πάντοτε με μέσο την κοπιαστική εργασία ˙ και το κράτος οφείλει βάση διατάξεων και νόμων να καλύπτει αυτό το δικαίωμα της εξέλιξης.

Φυσικά, εάν το Αμερικανικό όνειρο αποτελούσε ένα αποτυχημένο πείραμα δεν θα είχε καμία σημασία. Αντιθέτως, διατηρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από το 1931, όταν και έγινε δημοφιλής ο όρος «Αμερικανικό όνειρο» από το Βιβλίο του James Trustlow Adams “Epic of America”.  Ωστόσο το Αμερικανικό όνειρο είχε αρχίσει ήδη να μορφοποιείται από τη δεκαετία του 1920 και γνώρισε λογοτεχνική υπόσταση μέσα από το γνωστό διήγημα του Francis Scott Fitzgerald “The Great Gatsby”. Ο ίδιος ο Γκάτσμπυ έγινε κοινωνός του ονείρου και τα πολυτελή πάρτυ που διεξήγαγε, ήταν μία απόδειξη ότι είχε καταφέρει να ανέλθει ταξικά χωρίς να χαίρει καμίας καταγωγής ή συγγενικής βοήθειας.

Το Αμερικανικό όνειρο, είναι κάτι παραπάνω από μία απατηλή φαντασίωση. Εμπεριέχει τη συνεχή βελτίωση και τον ανταγωνισμό πάνω στον οποίο χτίστηκε η αμερικανική οικονομία και μαζί και η παγκόσμια καπιταλιστική πρόοδος. Η ελευθερία των πολιτών να έχουν δικαίωμα στη ανάπτυξη, έδωσε κίνητρο για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης. Η πρωτοβουλία, η καινοτομία, η ανάληψη ευθυνών και το ρίσκο είναι χαρακτηριστικά στοιχεία του Αμερικανικού ονείρου που διαμόρφωσαν την αμερικανική κοινωνία. Όλα αυτά, ωστόσο, δεν θα ήταν τίποτα χωρίς την κοπιαστική εργασία. Η βάση για την εξέλιξη και την αλλαγή είναι η προσπάθεια. Το αύριο θα είναι ακόμα καλύτερο, αρκεί να προσπαθήσουμε προκειμένου να το αλλάξουμε.

Διαβάστε επίσης  Οι περισσότερο ομιλούμενες γλώσσες στον πλανήτη

Κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται διαφορετικά και ατομικά την ευτυχία και τα όνειρά του, τα οποία είναι προσανατολισμένα σύμφωνα με τις προσωπικές του επιδιώξεις. Έτσι και το Αμερικανικό όνειρο είναι προϊόν του πως αντιλαμβάνεται ο κάθε πολίτης την προσωπική επιτυχία και ευτυχία. Θα έλεγε κανείς, ότι βάσει αυτής της αρχής για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας υπάρχει ένα όριο για την εξέλιξη, μιας και για πολλούς η ευτυχία κρίνεται από μικρές απολαύσεις. Επιπλέον, φαίνεται ότι όσοι γεννιούνται στο λίκνο του πλούτου, ενδεχομένως να μην έχουν τόσο ισχυρό κίνητρο για εξέλιξη, γιατί κάθε εποχή έχει τους «πρώτους» ˙ οι απόγονοι των πρώτων τι δικαίωμα έχουν στο αμερικανικό όνειρο; Αν σκεφτούμε τις κοινωνικοοικονομικές μεταβολές στο χρόνο, θα αντιληφθούμε πόσο δύσκολο ήταν για κάποιους να πιάσουν το όνειρο. Τη δεκαετία του 1930, οι ανάγκες ήταν λιγότερες και υπήρχαν πολλά να επιτευχθούν για χάρη μιας πιο άνετης ζωή. Η αγοραστική δύναμη των πολιτών καθόριζε τις εκτάσεις του ονείρου, αν και το ίδιο το Αμερικανικό όνειρο συμβολίζει την αέναη πρόοδο και τη συνεχή βελτίωση της κοινωνικοοικονομικής υπόστασης. Οι κατακτήσεις της σημερινής μεσαίας τάξης δεν έχουν και πολύ μεγάλη σχέση με τότε. Σήμερα, το αμερικάνικο όνειρο είναι συνυφασμένο με την τεχνολογική επανάσταση και στηρίζεται σε αυτή.

 

Πηγή εικόνας: blog.goodaudience.com

 

Αν ρωτούσαμε τον Γκάτσμπυ τι είναι όνειρο, θα μας έλεγε, σίγουρα, ότι δεν είναι κάτι συγκεκριμένο, αφού κάθε μέρα για εκείνον ήταν ένα μικρό βήμα για το ατελείωτο προσωπικό του «άλμα», το οποίο θα έληγε με το θάνατο. Με τον ίδιο τρόπο το Αμερικανικό όνειρο, μαζί και η αμερικανική οικονομία που έμελλε να επηρεάσει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, μας διδάσκει καθημερινά την μεταβλητότητα και την ανάγκη προσαρμογής στο ταχέως αναπτυσσόμενο και αγχωτικό περιβάλλον, δίνοντάς μας για παρηγοριά το όνειρο της αλλαγής του εαυτού μας.

Διαβάστε επίσης  Κ.Π Καβάφης: Όταν τα ποιήματα του γίνονται η Ιθάκη σου

Πηγές:

What is the American Dream?. Ανακτήθηκε από https://corporatefinanceinstitute.com/resources/knowledge/other/american-dream/

What Is the American Dream? The History That Made It Possible.  Ανακτήθηκε από https://www.thebalance.com/what-is-the-american-dream-quotes-and-history-3306009

Here’s How the American Dream Has Changed over the Years. Ανακτήθηκε από  https://www.rd.com/culture/how-the-american-dream-has-changed/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.