Η απάντηση είναι «ΝΑΙ».
Ένα θέμα σαν εκείνο της σεξουαλικής παρενόχλησης, σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και το βασικότερο; δεν πρέπει κιόλας. Αυτό φαίνεται λοιπόν, να σκέφτηκαν και στην Πόλη του Μεξικού, όταν εγκατέστησαν ένα νέο «στιλ» καθίσματος στις θέσεις του μετρό. Αυτό το καινούριο κάθισμα προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις και ο λόγος βασίζεται στο ότι περιλαμβάνει ένα προεξέχον στήθος και πέος, με σκοπό να καταδείξει τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχονται σε καθημερινή βάση οι γυναίκες και στη συγκεκριμένη περίπτωση, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η ετικέτα που υπάρχει δίπλα στο κάθισμα αναφέρει πως απευθύνεται μονάχα σε άνδρες και αναγράφει τα παρακάτω: «Είναι δυσάρεστο να καθόμαστε εδώ, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τη σεξουαλική βία που υφίστανται οι γυναίκες στις καθημερινές μετακινήσεις τους». Όπως αναφέρει και το BBC, όλο αυτό έγινε στα πλαίσια μιας μεγαλύτερης εκστρατείας, η οποία ξεκίνησε από τον ΟΗΕ και τον δήμο της πόλης του Μεξικού. Στόχος λοιπόν της εκστρατείας, είναι να δείξει τη σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Όπως είναι απολύτως λογικό, το παραπάνω βίντεο έχει προκαλέσεις ποικίλες αντιδράσεις, καθώς από τη μια μεριά, κάποιοι επικροτούν την όλη προσπάθεια και από την άλλη, υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που πιστεύουν πως μια τέτοια καμπάνια μποεί να θεωρηθεί σεξιστική προς τους άνδρες.
Αρχικά, ας μην αγνοήσουμε το γεγονός πως η σεξουαλική παρενόχληση απέναντι στις γυναίκες συμβαίνει γύρω μας καθημερινά, σε όλους τους χώρους. Ανεπιθύμητες χειρονομίες ή και λόγια ακόμα, προσβάλλουν κάθε σύγχρονη γυναίκα. Άντρες που δεν «διδάχτηκαν» ποτέ τον σεβασμό προς το αντίθετο φύλο, νομίζουν πως μπορούν να διαχειριστούν μια γυναίκα σαν ένα «έρμαιο» των σεξουαλικών τους επιθυμιών και αναγκών.
Όλα καλά μέχρι εδώ, αλλά υπάρχει και μια δόση αλήθειας στο γεγονός πως μια τέτοια δράση μπορεί να είναι άδικη και σεξιστική απέναντι σους άνδρες. Αν θέλουμε πραγματικά να θίξουμε το θέμα του σεξισμού, ας μη γελιόμαστε, φυσικά και εμφανίζονται και ως θύματα και οι άντρες. Ναι, μπορεί τα περιστατικά απέναντι στις γυναίκες να είναι σχεδόν πάντα περισσότερα, μα μη ξεχνάμε και τον ανδρικό πληθυσμό.
Μια τέτοια κίνηση λοιπόν, σίγουρα καταδικνύει τη σεξουαλική παρενόχληση, μα παράλληλα θίγει σε μεγάλο βαθμό και όλους, όσοι από τους άντρες είναι πραγματικοί «ιππότες» -όπως μας αρέσει να λέμε κι εμείς τα κοριτσάκια. Ναι, σπουδαία δράση και πρωτοβουλία, μα άραγε πιστεύει κανείς πως οι θύτες μιας σεξουαλικής παρενόχλησης θα ευαισθητοποιηθούν και θα αλλάξουν τη χυδαία συμπεριφορά τους μετά από κάτι τέτοιο; Την απάντηση νομίζω πως τη ξέρουμε όλοι.
Ίσως να χρειάζεται να δούμε αυτό το θέμα πέρα από καμπάνιες και απλές δράσεις, περνώντας στο στάδιο της πραγματικής αντιμετώπισης του προβλήματος, όταν δηλαδή η πολιτεία θα είναι σε θέση να παρέχει στήριξη σε ανθρώπους που εμφανίζουν συμπεριφορά σεξουαλικής παρενόχλησης, είτε εκείνοι είναι άνδρες, είτε γυναίκες.
Πληροφορίες από lifo.gr