Δείκτης Ισότητας Φύλων 2022: τελευταία η Ελλάδα

Δείκτης Ισότητας Φύλων
πηγή: www.the pressproject.gr

Ο Δείκτης Ισότητας Φύλων είναι ένα εργαλείο μέτρησης της έμφυλης ανισότητας. Και για το 2022 η χώρα μας φιγουράρει στην τελευταία θέση της λίστας.

Δείκτης Ισότητας Φύλων: τι είναι;

Ο Δείκτης Ισότητας Φύλων είναι ένα εργαλείο που σκοπό έχει να καταγράψει την πρόοδο σε ζητήματα σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων στις χώρες της ΕΕ. Αναπτύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), το οποίο μετράει ήδη πάνω από μία δεκαετία ζωής. Το Ινστιτούτο συλλέγει και αναλύει στοιχεία που αφορούν την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Σκοπός του είναι να παρέχει πρακτική πληροφόρηση, βασισμένη σε στοιχεία προκειμένου να υποστηρίζει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ευελπιστώντας να φέρουν την Ευρώπη πιο κοντά σε μια πραγματική ισότητα των φύλων.

Τα δεδομένα που συλλέγονται αφορούν τους τομείς της εργασίας, των αμοιβών, των γνώσεων, του ελεύθερου χρόνου, της εξουσίας και της υγείας. Για κάθε ένα από αυτά η κάθε χώρα λαμβάνει έναν βαθμό. Ο μέσος όρος των βαθμολογιών που συγκεντρώνει δίνει το Δείκτη Ισότητας Φύλων.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η βαθμολογία 100 αποτελεί το άριστα. Η συγκέντρωση 100 βαθμών από μια χώρα δείχνει ότι έχουν εξαλειφθεί οι έμφυλες ανισότητες.

Δείκτης Ισότητας Φύλων 2022

Ο Δείκτης Ισότητας Φύλων 2022 εστιάζει στην περίοδο της πανδημικής κρίσης COVID-19. Για  το λόγο αυτό μεταξύ άλλων διερευνάται η κατανομή της φροντίδας των παιδιών, η μακροχρόνια φροντίδα και οι οικιακές εργασίες.

Διαβάστε επίσης  Η μάσκα στο αρχαίο θέατρο

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν μέσω Διαδικτύου και πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2021. Το δείγμα αφορούσε γυναίκες ηλικίας 20 έως 64 ετών. Η έρευνα σχεδιάστηκε για να αποτυπώσει το αντίκτυπο που είχε η πανδημία και ο εγκλεισμός στην ισότητα μεταξύ των φύλων.

Advertising

Πανδημία και αντίκτυπο στις γυναίκες

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί παρέμειναν κλειστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τη φροντίδα των παιδιών επωμίστηκαν σχεδόν μόνες οι γυναίκες. 52 % των γυναικών έναντι 23 % των ανδρών δήλωσε πως φρόντιζε εξ’ ολοκλήρου τα παιδιά.

Μα και οι οικιακές εργασίες φάνηκε να επιβαρύνουν δυσανάλογα τις γυναίκες από τους άντρες. Το 66 % των γυναικών και μετά βίας το 20 % των ανδρών δήλωσε πως ασχολούνται με τις οικιακές εργασίες εξ’ ολοκλήρου μόνες. Το 20 & των γυναικών έναντι 12 % των ανδρών δήλωσε πως δαπανούν πάνω από 4 ώρες ημερησίως για τις οικιακές εργασίες.

Οι πρωταθλητές της κατάταξης και η θέση της Ελλάδας

Advertising

Τις πρώτες θέσεις της λίστας καταλαμβάνουν 4 χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά: Σουηδία (83,9), Δανία (77,8), Ολλανδία (77,3), Φινλανδία (75,). Την πρώτη πεντάδα κλείνει η Γαλλία με βαθμολογία 75,1.

Η Ελλάδα συγκέντρωσε βαθμολογία 53,4. Πάνω από τη “βάση” και ελαφρώς καλύτερη επίδοση από πέρσι (52,5). Αλλά βρίσκεται για ακόμη χρονιά στην τελευταία θέση, κάτω από τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.

Δείκτης Ισότητας Φύλων: η βαθμολογία της Ελλάδας

Στη χώρα μας οι έμφυλες ανισότητες στον εργασιακό τομέα μπορεί να έχουν ελαφρώς αμβλυνθεί από το 2010, αλλά παραμένουν. Το ποσοστό των εργαζόμενων γυναικών εξακολουθεί να είναι μικρότερο από αυτό των ανδρών. Επιπλέον, οι γυναίκες φαίνεται πως είναι πιθανότερο να εργάζονται με μερική απασχόληση ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η Ελλάδα, στον τομέα αυτόν συγκέντρωσε 65,6 καταλαμβάνοντας την προτελευταία θέση, πριν την Ιταλία.

Διαβάστε επίσης  Η "Έναστρη Νύχτα" και τα σημεία της
Advertising

Δεύτερη από το τέλος  είναι η Ελλάδα στην κατανομή των οικιακών εργασιών. Με βαθμολογία 44,7 και 45 μονάδες διαφορά από την πρώτη χώρα της ΕΕ, τη Σουηδία, φαίνεται η χώρα μας να οπισθοδρομεί. Η πανδημική κρίση και ο υποχρεωτικός εγκλεισμός οδήγησε σε αύξηση της απλήρωτης οικιακής εργασίας, δυσχεραίνοντας συχνά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Βία και γυναικοκτονίες

Η πανδημία οδήγησε σε μια αύξηση τόσο του αριθμού των περιστατικών έμφυλης βίας, όσο και της σοβαρότητας. Περίπου οι μισές γυναίκες στην ΕΕ (44%) δηλώνουν ότι έχουν υποστεί ψυχολογική βία από τον σύντροφό τους.

Σχετικά με τις γυναικοκτονίες η χώρα μας για το 2020 καταλαμβάνει την τελευταία θέση, δηλαδή έγιναν λιγότερες γυναικοκτονίες από άλλες χώρες. Ωστόσο, στο γράφημα σημειώνεται με μαύρο χρώμα, μια και σε πολλές περιπτώσεις δεν σημειώνεται το προφίλ του δράστη αν δηλαδή ήταν κάποιο συγγενικό πρόσωπο, σύζυγος ή σύντροφος.

Advertising

Δείκτης Ισότητας Φύλων 2022 και προβληματισμοί

Συνοψίζοντας, ο Δείκτης Ισότητας Φύλων σκιαγραφεί την εξαιρετικά αργή πρόοδο στην ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Ακόμη και σε χώρες με υψηλές επιδόσεις, η ισότητα απέχει ακόμη αρκετά από το να αποτελεί πραγματικότητα για όλες και όλους.

Η έρευνα ολόκληρη εδώ.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Advertising

Δείκτης Ισότητας Φύλων, ανακτήθηκε από: https://socialpolicy.gr (τελευταία πρόσβαση: 7/11/22)

Σχετικά με το EIGE, ανακτήθηκε από: https://eige.europa.eu (τελευταία πρόσβαση: 6/11/2022)

Διαβάστε επίσης  Πάφος: Οι εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2017

Gender Inequality Index: The COVID-19 pandemic and care, ανακτήθηκε από: https://eige.europa.eu/publications/gender-equality-index-2022-covid-19-pandemic-and-care (τελευταία πρόσβαση: 6/11/2022)

Δείκτης Ισότητας 2022: τελευταία η Ελλάδα στην ΕΕ, ανακτήθηκε από: https://www.tovima.gr (τελευταία πρόσβαση: 6/11/2022)

Advertising

Δείκτης Ισότητας Φύλων 2022: Στην τελευταία θέση η Ελλάδα, ανακτήθηκε από: https://ampa.lifo.gr (τελευταία πρόσβαση: 7/11/2022)

Γέννημα θρέμμα –μα όχι πάππου προς πάππου- Σαλονικιά συνεχίζω να περπατώ στους δρόμους της. Πτυχιούχος Ιστορικού-Αρχαιολογικού, πήρα μια στροφή που με έφερε στη νοσηλευτική, για να βγω και πάλι στον αγαπημένο δρόμο της εκπαίδευσης, αυτή τη φορά από την προσχολική αγωγή. Όψιμη αγάπη η συγγραφή, νηπιακά βήματα στην αρθρογραφία για θέματα που κεντρίζουν την περιέργειά μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Πρόωρος τοκετός και γνωστική ανάπτυξη παιδιών

Πρόωρος τοκετός και γνωστική ανάπτυξη παιδιών Το παρόν άρθρο, με

Κουβέρτες βαρύτητας: Βοηθούν τον ύπνο στη ΔΕΠΥ;

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο, με τίτλο Κουβέρτες βαρύτητας: