Διαχωρισμός Εκκλησίας – κράτους: μια «ουτοπία» για την Ελλάδα;

Η αδυναμία της ελληνικής κοινωνίας -στην πλειοψηφία της- να ενταχθεί σωστά στις νέες καταστάσεις και  να καταφέρει -επιτέλους- να γίνει πραγματικά πολιτισμικά και ηθικά σύγχρονη, είναι γνωστή. Αυτό που ίσως πολλοί εκεί έξω μπορεί να μην έχουν αντιληφθεί, είναι το γεγονός πως ένα από τα σημαντικότερα θέματα που συμβάλλουν στην οπισθοδρόμηση της ελληνικής πολιτείας, είναι η σχέση Εκκλησίας-κράτους και κυρίως, το ότι αυτή η σχέση είναι αρκετά «στενή».

Αρχικά, για να μη γίνουν παρεξηγήσεις -γιατί πολλοί είναι εκείνοι που ψάχνουν αφορμή να «κράξουν» ανώνυμα χωρίς καν να έχουν αντιληφθεί τα επιχειρήματα ενός άρθρου- δε μιλάμε εδώ για θρησκεία και πίστη, καθώς είναι αυτονόητο πως είτε είσαι άθεος, είτε υποστηρικτής μιας άλλης θρησκείας πέραν του Χριστιανισμού, οφείλεις να δείχνεις σεβασμό προς τα «πιστεύω» του άλλου. Εδώ λοιπόν, μιλάμε για Εκκλησία και πιστέψτε με, με μεγάλη μου λύπη προς όλους, όσοι εκεί έξω είναι αρκετά πιστοί, το «καθεστώς» της ελληνικής -τουλάχιστον- Εκκλησίας έχει απομακρυνθεί πολύ από το λόγο του Ιησού.

Ήξερες ότι στη χώρα υπάρχουν 8.000 γιατροί και 10.000 ιερείς; Μάλλον όχι, γνωρίζεις πολύ καλά όμως -και το γνωρίζει ακόμα καλύτερα η «τσέπη» σου- πως αυτός ο μεγάλος αριθμός ιερών πληρώνεται και από τους φόρους, που δίνει κάθε Έλληνας πολίτης. Το παράλογο; Δεν έχει καμιά σημασία το γεγονός πως μπορεί να είσαι υποστηρικτής μιας άλλης θρησκείας πέραν του Χριστιανισμού. Θα πληρώσεις, κύριέ μου!

Advertisements
Ad 14

Και εκεί που περιμένεις η Εκκλησία να είναι το «πρόσωπο» της αγάπης και της αδελφότητας, ένα μεγάλο μερίδιο των εκπροσώπων της -ευτυχώς υπάρχουν και ορισμένοι ιερείς με αληθινή αγάπη προς τον συνάνθρωπο- εκφράζονται συνεχώς με λόγια μίσους και απέχθειας προς οτιδήποτε διαφορετικό από εκείνους και την ιδεολογία της θρησκείας τους.

Διαβάστε επίσης  Opening: Η Abstract έκθεση του Tagprojectspace

Μπορεί η σημερινή κυβέρνηση της Αριστεράς(;) να μας έχεις απογοητεύσει πλήρως, αλλά αν έπρεπε για ένα πράγμα να πούμε «μπράβο», θα ήταν για τη σκέψη του πρώην Υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη, όπου εξέφρασε ξανά, προσφάτως, την άποψη πως πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός Εκκλησίας-κράτους. Θα έλεγε κανείς, πως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως ένας αριστερός(;) -ναι, ερωτηματικό ξανά- πολιτικός επιθυμεί τον συγκεκριμένο διαχωρισμό. Ωστόσο, γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί; Για ποιο λόγο, βλέπουμε τώρα τελευταία τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να φέρεται πιο διπλωματικά στις σχέσεις του με την Εκκλησία; Όχι, μην περιμένετε απάντηση γι’αυτό. Την απάντηση θα τη βρείτε στη μεγάλη «κατρακύλα» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, η οποία αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Αναμφίβολα, η πίστη, είτε είσαι λάτρης των θρησκειών, είτε όχι, αποτελεί ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι της ζωής του ατόμου. Πώς όμως, γίνεται η θρησκεία να καθορίζει και να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία ενός κράτους; Ναι, η Ελλάδα είναι ένα από τα πιστά, στην Ορθόδοξη Εκκλησία, έθνη, μα κάτι τέτοιο δεν περιορίζει πολύ τις κινήσεις ενός κράτους; Βέβαια, θα πει κανείς, αν υπήρχε μια πραγματικά ικανή κυβέρνηση, θα μπορούσε να κάνει αυτή την αλλαγή, ακόμα και αν ήξερε πως θα χάσει αρκετές ψήφους στις επόμενες εκλογές. Τώρα, όμως, οι σημερινοί κυβερνώντες -δυστυχώς- έχουν αποδείξει το αντίθετο.

Τελικώς, πρέπει να καταλάβουμε, πως αν και η έννοια του διαχωρισμού είναι συνήθως αρνητική, κάποιες φορές, ωστόσο, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία. Και ίσως να μη γίνεται λόγος μονάχα για τον διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους, μα και για εκείνον μεταξύ θρησκείας και Εκκλησίας.

Διαβάστε επίσης  Η Συνθήκη της Γάνδης

Πληροφορίες από tvxs.gr

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γουατεμάλα

Γουατεμάλα: Απόδραση στην εξωτική γη των Μάγιας

Γουατεμάλα, το λίκνο του θαυμαστού πολιτισμού των Μάγιας, η γη
Η αποστολή Φράνκλιν

Η καταστροφή της αποστολής Φράνκλιν

Το 1845 δύο βρετανικά πλοία ξεκίνησαν τον απόπλου με προορισμό