Ελλάδα 2017: Όλα τα παιδιά είναι ίσα, όλοι οι μαθητές επιβάλλεται να έχουν ίσες ευκαιρίες και προοπτικές. Ας κρατήσουμε λοιπόν, τη προαναφερόμενη λέξη «ευκαιρία», ως λέξη-«κλειδί». Τις τελευταίες ημέρες, οι περισσότεροι συζητούν -διαμάχονται θα λέγαμε καλύτερα- αναφορικά με το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο πλέον οι σημαιοφόροι των δημοτικών σχολείων θα ορίζονται μετά από κλήρωση και όχι έπειτα από τις επιδόσεις τους.
Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, τονίζει σε ανακοίνωσή του πως «για εμάς η σημαία δεν πρέπει να είναι βαθμολογικό έπαθλο» και απαντά σε Νέα Δημοκρατία και Χρυσή Αυγή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν διαβάσει κανείς τις ανακοινώσεις αυτών των δύο κομμάτων είναι σαν να είναι γραμμένες από τον ίδιο συντάκτη».
Αναλυτικά αναφέρει:
«Σήμερα ψηφίστηκε ένας ριζοσπαστικός νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ανοίγει νέους ορίζοντες σε πολλά επίπεδα για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Σήμερα, επίσης, έχει γίνει κάτι εξίσου σημαντικό. Δημοσιεύθηκε το ΠΔ που ρυθμίζει και εκσυγχρονίζει την καθημερινότητα στα Δημοτικά σχολεία, καταργώντας αυτό που ίσχυε από το 1989, δηλαδή εδώ και περίπου 20 χρόνια.
Αντί να χαιρετιστούν αυτά τα σημαντικά βήματα, ως βήματα που πάνε την εκπαίδευση μπροστά, έχουμε πάλι μία μίζερη αντιμετώπιση.
Η Νέα Δημοκρατία μαζί με τη Χρυσή Αυγή αυτή την φορά μας κάνουν κριτική για το θέμα της επιλογής του σημαιοφόρου. Αν διαβάσει κανείς τις ανακοινώσεις αυτών των δύο κομμάτων είναι σαν να είναι γραμμένες από τον ίδιο συντάκτη.
Για εμάς η σημαία δεν πρέπει να είναι βαθμολογικό έπαθλο.
Όλοι έχουν δικαίωμα να την κρατούν, όπως και υποχρέωση να την υπερασπίζονται. Στρατό δεν πάνε μόνον οι άριστοι μαθητές, πάνε όλοι, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους.
Δεν είναι δυνατόν ένας μικρός αλλά υπαρκτός αριθμός οικογενειών να διαγκωνίζονται μεταξύ τους και να πιέζουν τους εκπαιδευτικούς να δώσουν βαθμούς για να γίνει το παιδί τους σημαιοφόρος. Εμείς προτείνουμε να γίνεται κλήρωση και να αναδεικνύεται ο σημαιοφόρος. Κλήρωση ανάμεσα σε ίσους ως προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Πολιτεία.
Δηλώσεις που συνδέουν την αριστεία με την σημαία είναι κάτι βαθιά αντιδημοκρατικό.
Οι επιδόσεις των μαθητών βαθμολογούνται, η αριστεία έχει πολλούς τρόπους να καταγραφεί».
Το Προεδρικό Διάταγμα αναφέρει συγκεκριμένα ότι στα Δημοτικά Σχολεία «η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου πραγματοποιείται με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης. Η κλήρωση διενεργείται παρουσία του συνόλου των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας ή του νόμιμου αναπληρωτή του και συντάσσεται σχετικό πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων.»
Το σχολείο ως θεσμός, έχει το καθήκον να μοιράζει ισότιμα σε όλους τους μαθητές τις ίδιες ευκαιρίες και τα ίδια δικαιώματα, όσον αφορά την ίδια την μάθηση, αλλά και τον κοινωνικό τους ρόλο μέσα στο σχολικό χώρο. Από τη στιγμή λοιπόν, που δίνεις τις ίδιες ευκαιρίες, εκεί μετά κάνει την εμφάνισή της η ατομική προσπάθεια κάθε παιδιού. Η ανάληψη της ευθύνης και του δέοντος που έχει ένας μαθητής ως σημαιοφόρος, τον ανταμείβει κατά κάποιον τρόπο για τις προσπάθειες που έχει κάνει σχετικά με τις σχολικές του επιδόσεις.
Το να κληρώνεις τον σημαιοφόρο του σχολείου σου, δίνεις απλά από πολύ νωρίς στα παιδιά, την εντύπωση πως η προσπάθεια του κάθε ατόμου, τελικά δεν είναι το παν, πως η τύχη μπορεί να νικήσει την επιμονή και τη δουλειά, πως η αξιοκρατία δεν υπερτερεί του τυχαίου. Και πιστέψτε με, κάτι τέτοιο μπορεί να είναι ένα από τα χειρότερα «μαθήματα» που μπορούμε να δώσουμε σε ένα παιδί.
Πληροφορίες από Newsit.gr