Ένα συρτάκι στην Τουρκία

Τις προηγούμενες ημέρες, προκλήθηκε σάλος για ένα συρτάκι στην Τουρκία. Ναι, κι όμως πολλοί ήταν εκείνοι που αντέδρασαν μέσω των social media, με πρώτο από όλους τον Ερντογάν.

Το συγκεκριμένο συρτάκι στην Τουρκία, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ενός φεστιβάλ χορού μια τοπικής οργάνωσης του CHP (Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος) στην πόλη της Κωνσταντινούπολης.

Αιτία της έντασης ήταν το γεγονός ότι οι διοργανωτές, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Υγείας, που διοργάνωσε το δημοτικό συμβούλιο του Kadıköy με παραδοσιακούς χορούς από όλο τον κόσμο, φιλοξένησε και μια ομάδα χορού που ντυμένη στα γαλανόλευκα χόρεψε το παραδοσιακό ελληνικό συρτάκι.

Advertising

Advertisements
Ad 14

«Φόρεσαν τα χρώματα της ελληνικής σημαίας… Από τη μια λένε πως μας πήραν οι Έλληνες 18 νησιά, από την άλλη χορεύουν συρτάκι και ελληνικά χρώματα την ώρα που επικρατεί ένταση. Περιμένουμε με ενδιαφέρον την αντίδραση του (αρχηγού του CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου», δήλωναν τα στελέχη του Ερντογάν.

Η είδηση αυτή, δεν θα έπρεπε να παρουσιαστεί μόνο ως ένας «καθρέπτης» για τη μεγάλη αξία των ελληνικών παραδοσιακών χορών σε άλλες χώρες, όπως και αυτή της Τουρκίας. Το ενδιαφέρον εδώ, είναι πως μέσα σε όλες τις πολιτικές εξελίξεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας και της Τουρκίας και την προσπάθεια επίδειξης δύναμης, μέσα σε όλη αυτή την προκλητικότητα του Ερντογάν και τον πολεμοχαρή του χαρακτήρα, αυτό το συρτάκι καταφέρνει και μεταδίδει -επιτέλους- ένα μήνυμα ενότητας.

Διαβάστε επίσης  Η πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 και ο αντίκτυπος που είχε στη συνέχεια της ιστορίας της

Όλοι οι λαοί αυτού του πλανήτη μπορούν να χορέψουν όποιον παραδοσιακό χορό επιθυμούν, οποιασδήποτε χώρας. Οι αντιδράσεις που υπήρξαν για το συρτάκι στην Τουρκία μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον απαράδεκτες, καθώς για άλλη μια φορά βλέπουμε πως οι υποτιθέμενες «διαμάχες» μεταξύ δύο διαφορετικών λαών, δεν προέρχονται από τους απλούς πολίτες, μα από τα συμφέροντα των αρχόντων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πως εάν τα συμφέροντα των πολιτικών αρχηγών της Ελλάδας και Τουρκίας ήταν μια παντελής ειρήνη και συμφωνία, τότε αυτή η κατάσταση θα κυριαρχούσε.

Μέσα σε όλες τις τελευταίες άσχημες ειδήσεις, μέσα σε ένα κλίμα που «βαδίζει» σε ένα πολεμικό και εχθρικό χαρακτήρα εξαιτίας όλων των εξελίξεων, το συρτάκι των Τούρκων πολιτών έρχεται να μας θυμίσει πως τελικά δεν έχουμε να χωρίσουμε και τόσα πολλά.

Advertising

Για μια φορά, ας κρατήσουμε και τις ευχάριστες ειδήσεις στο μυαλό μας κι ας τις επεξεργαστούμε, γιατί δεν υφίστανται μονάχα άσχημες και εχθρικές καταστάσεις, αλλά και γεγονότα σαν το παραπάνω, που μπορούν και μας δίνουν την ελπίδα, που όλοι χρειαζόμαστε.

Πληροφορίες από iefimerida

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Κατάθλιψη νέων και ψυχική ανθεκτικότητα

Κατάθλιψη νέων και ψυχική ανθεκτικότητα Το παρόν άρθρο, με τίτλο

Η φιλοσοφία του κομμουνισμού

Η φιλοσοφία του κομμουνισμού έγκειται στη θεωρητική βάση της ριζοσπαστικοποίησης