Η εποχή της (παρα)πληροφόρησης

πληροφόρησης

Δεν νομίζετε πως η εποχή της πληροφορίας και της πληροφόρησης ανήκει στο παρελθόν και πως πλέον βρισκόμαστε στην εποχή της παραπληροφόρησης; Ή μήπως η εποχή της πληροφορίας και η παραπληροφόρηση ήταν και είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα;

Από τη στιγμή που ο κύριος μεταδότης ειδήσεων είναι πλέον το Ίντερνετ, τα πάντα άλλαξαν. Η ελευθερία του λόγου είναι από τα πιο σημαντικά αγαθά και δικαιώματα. Συμφωνώ και επαυξάνω. Και το Ίντερνετ μας έχει χαρίσει αμέριστη ελευθερία. Σήμερα το κοινό, που παλιότερα ήταν ο παθητικός αποδέκτης της πληροφορίας, τώρα είναι ο ενεργητικός δημιουργός αυτής. Το αποτέλεσμα: παραπληροφόρηση χωρίς όρια. Το Ίντερνετ δεν επιδέχεται έλεγχο και αυτό έχει τα θετικά και αρνητικά του. Ο καθένας μπορεί να εκφράσει την άποψη του αλλά τι γίνεται όταν παρουσιάζει την άποψη του ως πληροφορία; Μια πληροφορία που κινείται ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο και επηρεάζει ουκ ολίγες γνώμες. Η καθημερινότητα μας γίνεται στόχος υπερβολών, ιντριγκών, μισοαληθειών και ανακατασκευασμένων γεγονότων προς το δοκούν. Πόσοι από εμάς μπορούμε πλέον να αναγνωρίσουμε την αλήθεια από το ψέμα βλέποντας κάτι στο Ίντερνετ ή ακόμη και στην τηλεόραση; Και ποιος είναι τελικά ο τρόπος για να το κάνουμε αυτό; Η μόρφωση μας και το διανοητικό μας επίπεδο; Αλλά και πάλι σε δύο μορφωτικά ίσους ανθρώπους, μια είδηση μπορεί να φαίνεται στον έναν ψέμα και στον άλλον αλήθεια.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον. Η αναπαραγωγή ανακατασκευασμένων ειδήσεων είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην εποχή της (παρα)πληροφόρησης και μας κάνει να αναρωτιόμαστε πόσο εύκολα μπορεί να περάσει κανείς, εσκεμμένα ή μη, ένα ψέμα ως αλήθεια. Και περνάει με την ίδια ευκολία πλέον σε έναν απλό άνθρωπο και στον ίδιο των πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ σε πρόσφατη ομιλία του, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτημα, υπονόησε πως υπήρξε ένα τρομοκρατικό χτύπημα στην Σουηδία ορίζοντας ως έμμεσους υπαίτιους τους μουσουλμάνους πρόσφυγες. Το περίεργο είναι πως τέτοιο τρομοκρατικό χτύπημα δεν έγινε ποτέ, αντιθέτως στη Σουηδία δεν έχει συμβεί το παραμικρό. Ο Τραμπ χρησιμοποίησε αυτό το γεγονός για να υποστηρίξει την σκληρή αντιμεταναστευτική του πολιτική. Θύελλα αντιδράσεων υπήρξε με το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας να ζητάει εξηγήσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο ίδιος δήλωσε πως άκουσε για το περιστατικό στην τηλεόραση! (και συγκεκριμένα στο Fox News, κανάλι γνωστό για την υποστήριξη του στους Ρεπουμπλικάνους)

Διαβάστε επίσης  21 Φεβρουαρίου : Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας
Advertisements
Ad 14

Η εποχή της (παρα)πληροφόρησης: αναμασάμε την είδηση, την φτύνουμε και όποιον πάρει ο χάρος. Μηδέν αξιοπιστία, μηδέν ευθύνες, μηδέν τύψεις. Η πληροφορία είναι το νέο υπερόπλο της σημερινής εποχής αλλά και μια νέα μάστιγα. Χάρις την τεχνολογία, η χειραγώγηση προσωπικοτήτων, ιδεών και αξιών είναι πιο εύκολη από ποτέ. Μια μάστιγα στην οποία αντίδοτο δεν έχει βρεθεί. Και δεν θα βρεθεί γιατί είναι ένας «ιός» που επιτίθεται, όχι μαζικά, αλλά εξατομικευμένα σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Θα ήθελα να ξέρω τι θεωρείται πλέον αξιόπιστο και τι όχι. Και ποια είναι τα κριτήρια. Μάλλον δεν θα μάθω ποτέ γιατί πρόκειται για άγραφους κανόνες. Κανόνες που θεσπίζεις ο ίδιος για το τι θα δέχεσαι και τι όχι. Ευθύνες δεν έχει μόνο όμως ο δέκτης της πληροφορίας. Η ελευθερία του λόγου είναι δικαίωμα που συνοδεύεται από μεγάλες ευθύνες. Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην άποψη και στην πληροφορία. Τα δύο αυτά μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά αλλά δεν μπορούν ποτέ να αντικαταστήσουν το ένα το άλλο.

Άνθρωπος μπλεγμένος σε όλα. Σπουδές στην Αγγλική Φιλολογία με τα παράλληλα ενδιαφέροντα να ποικίλουν από μουσική, gadgets και αρκετό gaming έως άπειρες ώρες μπροστά σε αθλητικά δρώμενα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

«Το μικρό κόκκινο τσαντάκι» ενώνει δύο κόσμους, από τις εκδόσεις Αγγελάκη

Το βιβλίο «Το μικρό κόκκινο τσαντάκι» της συγγραφέως Γκέλυ Γρηγοροπούλου κυκλοφόρησε
Αίγυπτος

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Για