Πηγή εικόνας: Financial Times
Αμέσως μετά το ατύχημα στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα το 2011, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προσπάθησε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, λέγοντας ότι, ο αριθμός των ανθρώπων που επηρεάζονται άμεσα από την ραδιενέργεια είναι μικρός. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λόγος διεθνούς ανησυχίας.
Οχτώ χρόνια μετά ποιος είναι ο αντίκτυπος του πυρηνικού ατυχήματος που επανέφερε την πυρηνική απειλή στο προσκήνιο;
Ραδιενέργεια από την Φουκουσίμα στις ακτές του Καναδά
Την επαύριο του ατυχήματος, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έσπευσε να καθησυχάσει την διεθνή κοινή γνώμη ότι ο αντίκτυπος του ατυχήματος θα είναι τοπικός. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το νέφος ραδιενεργής σκόνης από το εργοστάσιο θα κατευθύνονταν προς την Σιβηρία.
Αυτό, όμως, δεν ίσχυσε. Αντίθετα, τόνοι ραδιενεργών αποβλήτων ρίχτηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Τέσσερα χρόνια μετά το ατύχημα, το 2015, το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ εντόπισε υψηλές ποσότητες ραδιενεργού καισίου στις ακτές της Καλιφόρνια. Την ίδια στιγμή, πολίτες στο Βανκούβερ του Καναδά ανέφεραν ότι η θάλασσα ξεβράζει νεκρούς αστερίες.
Αμέσως, ο θάνατος των αστεριών συσχετίστηκε με τα αυξημένα επίπεδα ραδιενεργού καισίου στην θάλασσα.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ραδιενεργό καίσιο προέρχονταν από την Φουκουσίμα. Αμέσως, οι αρχές των ΗΠΑ καθησύχασαν τους παραθεριστές της Καλιφόρνια ότι η ποιότητα του νερού ήταν άψογη και δεν συνέτρεχε κανένας λόγος ανησυχίας.
Ανάλογο φαινόμενο είχε σημειωθεί και στην Ελλάδα το 2013. Σε ανύποπτο χρόνο, μετρήσεις του ΑΠΘ βρήκαν αυξημένα ποσοστά ραδιενεργού καισίου στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης. Αρχικά, όλοι υποψιάστηκαν μία πιθανή διαρροή στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας. Στο τέλος, αποδείχτηκε ότι πολλοί κάτοικοι της Θεσσαλονίκης έκαιγαν στα τζάκια τους δέντρα της εποχής του ατυχήματος στο Τσέρνομπιλ. Τα δέντρα αυτά είχαν μολυνθεί με καίσιο. Η καύση τους απελευθέρωνε την ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα.
Back home
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προωθεί την επιστροφή των κατοίκων στην περιοχή. Οι κάτοικοι, όμως, εμφανίζονται διστακτικοί. Τα ποσοστά ραδιενέργειας εξακολουθούν να είναι υψηλά και οι υποδομές κατεστραμμένες.
Με στόχο να αυξήσει την αγροτική παραγωγή της περιοχής, η κυβέρνηση απομάκρυνε τόνους εδάφους που είχαν μολυνθεί με ραδιενεργή σκόνη. Δεν κατάφερε, όμως, να βρει τρόπους να διαχειριστεί τους τόνους που απομάκρυνε.
Μέχρι σήμερα, τόνοι χώματος είναι συσκευασμένοι σε μαύρες πλαστικές σακούλες εκτεθειμένες στην βροχή και στο κρύο. Σε ερωτήσεις του Νεοζηλανδού δημοσιογράφου Ντέιβιντ Φάριερ, οι αρχές της Ιαπωνίας φάνηκαν να μην έχουν κανένα πλάνο για τον καθαρισμό και την ασφάλεια της περιοχής.
Πηγή: