The Indoor Generation: ανήκουμε όλοι σε αυτή τη γενιά;

Άραγε, για ποια γενιά μιλάμε, όταν γίνεται λόγος για τη λεγόμενη The Indoor Generation; Η ομάδα της Velux Media Centre έφτιαξε το παρακάτω βίντεο, κατά το οποίο μαθαίνουμε μεγάλες αλήθειες για τη γενιά ανθρώπων, οι οποίοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε κλειστούς χώρους, με πρώτο και καλύτερο, το σπίτι τους. Ναι, καλά καταλάβατε, η γενιά αυτή αναφέρεται, στην πλειοψηφία της, σε όλους εμάς και κυρίως στις εκσυγχρονισμένες κοινωνίες πολιτών.

Η συγκεκριμένη γενιά λοιπόν, περνάει το 90% του χρόνου της σε κλειστούς χώρους. Θα πει κάποιος λοιπόν, τι το τόσο κακό μπορεί να σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με έρευνες της Velux, ο αέρας των κλειστών χώρων είναι πέντε φορές περισσότερο βλαβερός για την ανθρώπινη υγεία, σε σχέση με τον εξωτερικό αέρα. Μάλιστα, παρατηρείται ότι συνήθως τα δωμάτια των παιδιών, είναι εκείνα που συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ποσοστό βλαβερού αέρα. Επίσης αξιοπρόσεκτο, είναι το γεγονός πως η Indoor Generation δεν γνωρίζει πως ο αέρας στους κλειστούς χώρους είναι περισσότερο βλαβερός, καθώς το 77% πιστεύει πως ο εξωτερικό αέρας είναι πιο ανθυγιεινός και όχι ο εσωτερικός.

Η έρευνα έγινε πάνω σε δείγμα δεκατεσσάρων χωρών, με τα αποτελέσματα να φανερώνουν πως ο άνθρωπος πρέπει να περιορίσει τον χρόνο του σε κλειστούς χώρους, όπως το σπίτι του και να προσπαθήσει να ζει πολλές ώρες και έξω. Μάλιστα, ως Indoor Generation μπορούν να θεωρηθούν οι νέες γενιές, καθώς οι προηγούμενες δεν έφταναν το προαναφερόμενο ποσοστό του 90%.

Από τη χρονική περίοδο του 1800 έως του 2000, έχουμε πέσει από το ποσοστό του 90% που δούλευε σε εξωτερικούς χώρους, σε ποσοστό μικρότερο από το 20%. Σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έχουμε εξελιχθεί από είδη εξωτερικού χώρου, να περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας σε τιποτένιες, σκοτεινές «σπηλιές».

-Δόκτωρ Russell Foster, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Μάλιστα, από την έρευνα φάνηκε πως μόλις το 18% των ανθρώπων παραδέχθηκε ότι περνάει τουλάχιστον 21 ώρες μέσα σε κλειστούς χώρους. Κάτι τέτοιο, μπορεί να μας φανερώσει πως ακόμα και εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε καταλάβει την κατάσταση του τρόπου ζωής που βιώνουμε.

Διαβάστε επίσης  Νέος καταλύτης CO2 μπορεί να μειώσει μέχρι και κατά 28% τις εκπομπές άνθρακα

Για αυτό λοιπόν, αν θέλουμε να έχουμε έναν πιο υγιεινό χώρο στο σπίτι μας, με ποιο καθαρό αέρα, η ομάδα της Velux μας δίνει 6 απλές συμβουλές:

  • Ανοίγουμε τα παράθυρα τουλάχιστον 3-4 ώρες την ημέρας, ώστε να εισέρχεται καθαρός αέρας
  • Κλείνουμε την πόρτα του μπάνιου και ανοίγουμε ένα μικρό παράθυρο, κατά τη διάρκεια του ντουζ
  • Ανοίγουμε τον απορροφητήρα όταν μαγειρεύουμε και αφήνουμε το παράθυρο ανοιχτό
  • Δεν καίμε κεριά
  • Βρεγμένα ρούχα μόνο έξω
  • Καθαρίζουμε τακτικά

Μπορεί να είναι δύσκολο να μην συνεχίσει η ύπαρξη της λεγόμενης Indoor Generation, μα ίσως αν είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί και συνειδητοποιημένοι να συμβάλουμε στην εξάλειψη του ζητήματος.

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας...

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας…

Ας πάρουμε μια ανάσα. Ας αφιερώσουμε και λίγο χρόνο σε
Πήλιο

Πήλιο: Ένα Σαββατοκύριακο στα παραμυθένια χωριά του

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, το θέρετρο των θεών του