Κalash: Oι Έλληνες των Ιμαλαΐων

Πηγή εικόνας: sastaticketpkblog.com

H Kalash αποτελεί φυλή του ορεινού Πακιστάν και μέρους του Αφγανιστάν. Ο πληθυσμός της ανέρχεται περίπου στις 5.000. Παραδόξως, διαφέρει από τις γειτονικές φυλές, τόσο εθνολογικά, όσο και κοινωνιολογικά, αφού οι Kalash είναι πολυθεϊστές. Είναι ένας αινιγματικός απομονωμένος πληθυσμός που επιβιώνει εν μέσω ισλαμικών λαών.

Οι Kalash του Πακιστάν θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους βετεράνων στρατιωτών του Μ. Αλεξάνδρου που εποίκησαν τη περιοχή. Η εξωτερική τους εμφάνιση δεν παραπέμπει τόσο σε κάτοικο του Πακιστάν. Πολλοί έχουν ξανθά μαλλιά, γαλάζια μάτια και ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, πράγμα ιδιαιτέρως παράδοξο για το Πακιστάν!

Έχουν πραγματοποιηθεί και εξετάσεις DNA για να ανακαλυφθεί αν υπάρχει ταυτοποίηση. Παρόλα αυτά, οι εξετάσεις DNA δεν δείχνουν μέχρι στιγμής καμία σύνδεση με τον ελληνικό λαό. Ωστόσο, αν και δεν υπάρχει καμία γενετική συσχέτιση με κάποια ελληνική καταγωγή, οι Kalash σε καμία περίπτωση δεν κατάγονται ούτε από την Ανατολή ούτε από τη Νότια Ασία.

 

H Γλώσσα των Kalash

Τη διαφοροποίηση αυτή, οι ίδιοι οι Kalsh, την αποδίδουν στο γεγονός ότι έχουν ελληνική καταγωγή. Όπως ειπώθηκε παραπάνω,  θεωρούν τη φυλή τους μακρινή απόγονο των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μιλούν μια ινδοευρωπαϊκή γλώσσα κατοικώντας, εδώ και πολλούς αιώνες, στην οροσειρά Ινδοκούς του βορειοδυτικού Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Πιο αναλυτικά, η γλώσσα τους παρουσιάζει στοιχεία από τα Περσικά, τα Σανσκριτικά και τα Ελληνικά, με λέξεις στις οποίες κάποιοι γλωσσολόγοι εντοπίζουν κοινές ρίζες με τις ελληνικές. Για παράδειγμα: η λέξη «Νομ» είναι το όνομα, «Παρέιμ», από το αρχαίο πάρειμι σημαίνει πορεύομαι. «Χεμάν» είναι ο χειμώνας, «Ιλα» σημαίνει έλα, «Μαχεντόν» που σημαίνει Μακεδών, «Ντία» που σημαίνει Δίας, «Αφροντάϊν» η Αφροδίτη και πολλά ακόμη. Η γλώσσα των Kalash είναι μόνο προφορική. Ένα κράμα ελληνικών σανσκριτικών αλλά και Περσικών. Επικρατέστερα, όμως, είναι τα ελληνικά στοιχεία.

Διαβάστε επίσης  Πώς προέκυψε άραγε το σχήμα της καρδιάς;

 

Πηγή εικόνας: vesnik-ilinden.com

Εκπαίδευση

Η αλήθεια είναι, πως, μέχρι πριν λίγα χρόνια, ήταν αρκετά αυταρχικοί και «συντηρητικοί» ως προς την σχολική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Αυτό γιατί επέτρεπαν μόνο στον έναν γιο της οικογένειας να πάει σχολείο ενώ όπως είναι αναμενόμενο από τα παραπάνω το απαγόρευαν σε όλα τα κορίτσια. Βέβαια με την πάροδο των χρόνων, αυτό άλλαξε. Πλέον, όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου, πηγαίνουν στο σχολείο. Μάλιστα, αρκετά είναι εκείνα, που εξελίσσονται και φοιτούν σε ανώτερες αλλά και ανώτατες σχολές.

 

Οι Kalash απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου;

Για να ελέγξουν τα όσα υποστήριζαν οι Kalash, ερευνητές από Βρετανία, Ιταλία και Πακιστάν ανέλυσαν δείγματα DNA. Με επικεφαλής τον Κασίμ Αγιούμπ του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger του Κέμπριτζ ανέλυσαν δείγμα από 23 Kalash, κατοίκους 3 διαφορετικών κοιλάδων. Η δημοσίευση της μελέτης πραγματοποιήθηκε το 2015 στο journal «American Journal of Human Genetics». Η μελέτη υποστηρίζει ότι οι Καλάς ζουν ουσιαστικά απομονωμένοι εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια, αφότου αποκόπηκαν από έναν κοινό πρόγονο στην Ευρασία.

Παρά τους ισχυρισμούς των Kalash, το τελικό του συμπέρασμα είναι πως οι στρατιώτες του Μ. Αλεξάνδρου δεν άφησαν γενετικά ίχνη στη περιοχή. Εν τέλει, παρά το γεγονός ότι  ο Μ. Αλέξανδρος ενθάρρυνε τις επιγαμίες και στελέχωνε φρουρές και πόλεις που ίδρυε με βετεράνους στρατιώτες, στη περίπτωση των Kalash, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να στηρίξουν τη γενετική συγγένεια της συγκεκριμένης φυλής με Αρχαίους Έλληνες.

Advertising


Πηγές:

Καλάς: Η φυλή του Πακιστάν που υποστηρίζει ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου -Τι έδειξε τελικά η εξέταση DNA.(2015) Ανακτήθηκε από https://www.iefimerida.gr/news/209698/kalas-i-fyli-toy-pakistan-poy-ypostirizei-oti-einai-apogonoi-toy-megaloy-alexandroy-ti (Τελευταία πρόσβαση 13/05/2019)

Διαβάστε επίσης  Γενιά Ζ και εθισμός στο διαδίκτυο

Η γενετική αλήθεια για τους Καλάς. Είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου;(2017). Ανακτήθηκε από https://www.news247.gr/epistimi/i-genetiki-alitheia-gia-toys-kalas-einai-apogonoi-toy-m-alexandroy.6491165.html (Τελευταία πρόσβαση 13/05/2019)

Φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αδυναμία μου τα ταξίδια, η εξερεύνηση, η φωτογραφία, η διασκέδαση. Με λίγα λόγια μου αρέσει να αποκτώ εμπειρίες και να δημιουργώ αναμνήσεις. Η συμβουλή μου προς όλους (και προς τον εαυτό μου) είναι να προσπαθείς να κάνεις πάντα αυτό που θες, αυτό που φοβάσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις, να ρισκάρεις. Πετύχει δεν πετύχει τουλάχιστον θα ξέρεις πως προσπάθησες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η φιλοσοφία του κομμουνισμού

Η φιλοσοφία του κομμουνισμού έγκειται στη θεωρητική βάση της ριζοσπαστικοποίησης

Διατροφικές διαταραχές: Μία επισκόπηση

Διατροφικές διαταραχές: Μία επισκόπηση Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διατροφικές