Λογοκρισία και ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα

λογοκρισία
Πηγή εικόνας: Eric Drooker

Η λογοκρισία μπορεί να εμφανιστεί όταν και όπου μέσω της ελευθερίας του λόγου διακυβεύονται υλικά αγαθά ή αξίες: το έθνος, το κράτος, η αγορά, η θρησκεία, τα χρηστά ήθη. Όταν, δηλαδή, απειλούνται αξίες πραγματικής και εμβληματικής εμβέλειας.

Η Έλενα Ακρίτα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου όταν υπέβαλε το, επί 20 χρόνια, καθιερωμένο της εβδομαδιαίο άρθρο στην εφημερίδα «τα Νέα», ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη. Λογοκρίθηκε για πρώτη φορά, καθώς δεν δημοσιεύτηκε το άρθρο της, το οποίο ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook. Η Ακρίτα έδωσε βάση στα πράγματα όπως έχουν και όχι όπως θα ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου να έχουν. Αποφάσισε να παραιτηθεί. Δεν είναι η μόνη. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η διευθύντρια σύνταξης του «Βήματος» (ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη), Δήμητρα Κρουστάλλη, η οποία αποχωρεί από την γνωστή εφημερίδα και μιλάει για «ασφυκτική πίεση από το Μέγαρο Μαξίμου» μετά το ρεπορτάζ για το διπλό σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων COVID-19. 

λογοκρισία
Πηγή εικόνας: europal.eu

Από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε το άρθρο της Ακρίτα παρατηρείται μία συντονισμένη προσπάθεια διαπόμπευσης της ίδιας από διάφορα ΜΜΕ και διάφορες περσόνες. Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως οι περισσότεροι δεν αναφέρουν την λογοκρισία που υπέστη γεγονός που δείχνει πως βαδίζουμε προς μία εκφυλισμένη κοινωνία στην οποία εδραιωμένοι δημοσιογράφοι ίσως και να αρχίσουν να φοβούνται να εκφράσουν ελεύθερα την άποψη τους. Όποιος τολμά να αντιμιλησει ή έστω να φανεί σκεπτικός χαρακτηρίζεται ως αντισυστημικός, «ψεκασμένος» ή τρελός και κατευθείαν συντονίζονται όλες οι δυνάμεις ώστε να γίνει ο περίγελος στην αυλή των κολάκων. Αναρωτιέμαι γιατί δεν συντονίζονται οι ίδιες δυνάμεις τόσο εύκολα σε άλλους σκοπούς, όπως για την καλυτέρευση της κοινωνίας μας. Μεγάλη κουβέντα.

Διαβάστε επίσης  5ο Φεστιβάλ Αστρονομίας Χίου: Μια βραδιά με τον Έλληνα της NASA, Σταμάτη Κριμιζή

Το μόνο θετικό της υπόθεσης είναι ότι ίσως πάρει διεθνή έκταση το ζήτημα καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με ανακοίνωση του, εξέφρασε την συμπαράσταση του στην ‘Ελενα Ακρίτα και απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων την ακόλουθη επιστολή:

λογοκρισία
Πηγή εικόνας: avgi.gr

Είναι γνωστό πως η Ελλάδα θεωρείται προβληματική χώρα, καθώς βρίσκεται στην 3η θέση από το τέλος των χωρών της Ε.Ε., όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου. Σύμφωνα με τη λίστα των χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου (World Freedom Index), η χώρα μας καταλαμβάνει την 65η θέση μεταξύ 180 χωρών στον κόσμο για τις οποίες υπάρχουν αναφορές. Οι ΔΧΣ (Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, διεθνής ΜΚΟ) διαπιστώνουν ότι «η κρίση του κορονοϊού ενισχύει τις οικονομικές και πολιτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς αυτά. Η πανδημία δίνει την ευκαιρία σε αυταρχικές κυβερνήσεις να επιβάλλουν μέτρα που δεν θα μπορούσαν να υιοθετήσουν σε κανονικές συνθήκες».

λογοκρισία
Πηγή εικόνας: Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα 2020

«Σήμερα βρισκόμαστε μάρτυρες στην οπισθοχώρηση της δημοκρατίας και την κατάληψη της εξουσίας με ψέματα. Δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, δημοκρατία χωρίς την πολυφωνία. Τα ΜΜΕ θα πρέπει να υπηρετούν την αλήθεια και όχι το ψέμα. Θα πρέπει να υπηρετούν τους ψηφοφόρους, όχι εκείνους που βρίσκονται στην εξουσία, και θα πρέπει να ασκούν έλεγχο της εξουσίας. Τα ΜΜΕ οφείλουν να προστατεύουν την δημοκρατία, αλλά έχουν επίσης την δυνατότητα να την σκοτώσουν. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να είναι ανεξάρτητα».

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Οι εικόνες, τα στατιστικά και τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους. Για ποια Ευρώπη και για ποια ελευθερία του λόγου μιλάμε όταν κάποιος υπόκειται σε λογοκρισία ή διαπόμπευση  μόλις τολμήσει να ανοίξει το στόμα του και εκφράσει κάτι διαφορετικό από αυτό που «προβλέπεται» (βλ. υπέρκομψη Μαρέβα); Γιατί το θέμα αυτό δεν φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα όλων των ΜΜΕ ως σκάνδαλο; Πίστευα πως έχουμε πιάσει πάτο ως κοινωνία αλλά όπως φαίνεται ο ανήφορος δεν έχει τέρμα και ο κατήφορος δεν έχει πάτο.

μαρέβα
Πηγή εικόνας:  facebook

Πηγές άρθρου 

Διαβάστε επίσης  Τo Whom It May Concern στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

A. Ανδριανόπουλος, 16/02/20 «Σε κίνδυνο η ελευθερία του λόγου». Ανακτήθηκε από in.gr

Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ «Η λογοκρισία στην Ελλάδα»

Lawspot 30/11/20 «Το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει ανησυχίες για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» Ανακτήθηκε από Lawspot.gr

Lawspot 03/05/20 Ανάμεσα στις τελευταίες χώρες της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου η Ελλάδα (infographic). Ανακτήθηκε από Lawspot.gr

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που
γυναίκες εργασία χώρες

Γυναίκες στην εργασία: κορυφαίες και κατώτατες χώρες

Οι γυναίκες στην εργασία αποτελούν ένα σημαντικό δείκτη κοινωνικής και