Είναι γνωστό πια, πως ο άνθρωπος αποτελεί το πλέον εγωιστικό ον αυτού του πλανήτη, καθώς είναι το μόνο είδος, που διαθέτει την μεγαλύτερη νοητική ικανότητα και ταυτοχρόνως κερδίζει επάξια τον τίτλου του πιο «καταστροφικού όντος». Μηδέν σεβασμός προς την φύση εδώ και πολλούς αιώνες. Μηδέν αξιοπρέπεια και σεβασμός προς τα ζώα, τους καλύτερούς μας φίλους. Και όχι, δεν μιλάμε εδώ μόνο για τα κατοικίδια ζώα, αλλά και για τα άγρια. Ποιος είπε πως εκείνα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φίλοι;
Έτσι, η μεγάλη ματαιοδοξία και ασέβεια του ανθρώπου προς τα ζώα, πόσο μάλλον τα άγρια, αποτυπώθηκε για άλλη μια φορά σε μια πρόσφατη έρευνα. Σύμφωνα λοιπόν, με νέα έκθεση της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου και του Παγκόσμιου Ταμείου για την Φύση(WWF), οι πληθυσμοί των άγριων ζώων εμφανίζουν μείωση 58% από το 1970 ως σήμερα. Η συγκεκριμένη έκθεση, αναλύει στοιχεία από 3.700 διαφορετικά είδη θηλαστικών, πουλιών, ψαριών, αμφιβίων και ερπετών. Το νούμερο είναι απλά σοκαριστικό, μα οι αριθμοί δεν σταματούν εδώ. Η έκθεση «Living Planet», εκτιμά πως αν αυτή η τάση συνεχισθεί θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των σπονδυλωτών ζώων κατά 2/3, δηλαδή κατά ένα ποσοστό περίπου στο 67%, έως το 2020. Μάλιστα, αναφέρεται το γεγονός πως οι μεγαλύτερες απώλειες αφορούν κυρίως τις λίμνες, τα ποτάμια και τους υδροβιότοπους, αφού το ποσοστό εκεί φτάνει μέχρι και 81% από το 1970 και έπειτα.
Αναρωτιέται κανείς, κατά πόσο ο σημερινός άνθρωπος ενδιαφέρεται για τέτοιου είδους έρευνες; Οι περισσότεροι, απλά θα λυπηθούν διαβάζοντας τα παραπάνω ποσοστά, και η «ενεργή» τους δράση θα σταματήσει εκεί. Το χειρότερο; Κανείς από εμάς δεν θα σκεφτεί αρχικά πως η εξαφάνιση των άγριων ζώων οφείλεται κατά κύριο λόγο σε εμάς τους ίδιους. Όχι, ο μέσος άνθρωπος του πλανήτη απλά θα λυπηθεί για μια τέτοια είδηση, αλλά δεν θα αναζητήσει να βρει αμέσως τον λόγο. Κατά βάθος βλέπεις, δεν μπορεί να παραδεχθεί πως το ανθρώπινο είδος είναι υπεύθυνο μια φυσικής καταστροφής και για να ακριβολογούμε, υπεύθυνο για πάρα πολλές φυσικές καταστροφές. Η παραπάνω έρευνα λοιπόν, μας επιβεβαιώνει για την καταστροφική τάση του ανθρώπου, αναφέροντας πως η τεράστια μείωση των άγριων ζώων οφείλεται κυρίως στο εμπόριο άγριων ζώων, στη ρύπανση και στη κλιματική αλλαγή.
Το κακό νέο, είναι πως με το πέρασμα των χρόνων, αυτή η καταστροφή γιγαντώνεται, αντί να μειώνεται, καθώς η ίδια έκθεση είχε αναφέρει πως η μείωση των άγριων ζώων το 2014 ήταν στο 50%. Δηλαδή, μέσα σε διάστημα δύο χρόνων ο αριθμός αυξήθηκε κατά οχτώ μονάδες. Τι μας πηγαίνει πίσω λοιπόν; Τι μας ωθεί να απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από την φύση; Σίγουρα, η τεχνολογική πρόοδος μπορεί να αποτελέσει μια αναπόσπαστη αιτία, μα πολύ φοβάμαι πως η τεράστια ανθρώπινη αδιαφορία για το μέλλον του πλανήτη, σε συνδυασμό με τα εγωιστικά κίνητρα -και μόνο- του ανθρώπου, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για αυτούς τους αριθμούς.
Τέλος, να τονίσουμε πως αρκετοί επιστήμονες έχουν αντίθετη άποψη για την παραπάνω έρευνα, καθώς αμφιβάλουν για την σωστή διεξαγωγή της, αλλά νομίζω πως ένα πράγμα είναι σίγουρο. Πέρα από τα ποσοστά και τους αριθμούς, ο άνθρωπος δεν μπορεί να μην παραδεχτεί σήμερα την μεγάλη του αμέλεια προς την φύση. Ακόμη και αν οι υπολογισμοί να είναι λανθασμένοι, μα ένα είναι σίγουρο: τα άγρια ζώα δεν εξαφανίζονται από μόνα τους, όπως και όλη η φύση δεν αυτοκαταστρέφεται. Ο υπαίτιος είναι γνωστός και πρέπει να κάνει κάτι για αυτό.
Άμεσα και με μεγάλη φροντίδα. Μια φροντίδα που έχει ξεχαστεί κάπου στο μεταίχμιο της τεχνολογίας και της ανθρώπινης αχαριστίας.