Όταν η ανθρωπιά «σπάει» τον αποκλεισμό!

Ταμπού. Κοινωνικός αποκλεισμός. Δύο έννοιες που -δυστυχώς- δε θα δούμε να εκλείπουν ποτέ από αυτόν τον κόσμο. Ωστόσο, εδώ και λίγα χρόνια, βλέπουμε κάποιες δράσεις που αναμφίβολα, δημιουργούν στον καθένα ένα γενναίο αίσθημα ελπίδας. Είναι εκείνες οι πράξεις, που σου υπενθυμίζουν ότι μπορείς πολύ απλά κι εσύ, να γίνεσαι κάθε μέρα όλο και περισσότερο ανθρώπινος.

Εδώ λοιπόν, ο λόγος γίνεται για δύο επιχειρήσεις που -ευτυχώς για όλους- πήραν την πρωτοβουλία και έχουν στο εργατικό δυναμικό τους άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, και από την άλλη, άτομα με προβλήματα αναπηρίας. 

Πάμε -με μεγάλη χαρά- να γνωρίσουμε αυτές τις δύο επιχειρήσεις:

La petite Cantine

Advertisements
Ad 14

Ένα διαφορετικό εστιατόριο στο οποίο εργάζονται αποκλειστικά άτομα με κάθε είδους αναπηρία λειτουργεί στον Βόλο, δίνοντας ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους με ξεχωριστές ικανότητες και ταυτόχρονα την ευκαιρία σε πολλούς περισσότερους να διαπιστώσουν τρώγοντας ή πίνοντας τον καφέ τους ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Πριν από 1,5 χρόνο ο Διονύσης-Νεκτάριος Δαλούκας, βλέποντας πολλά άτομα με αναπηρία στην πόλη του Βόλου να μην έχουν ευκαιρίες για εργασιακή απασχόληση, σκέφτηκε ότι θα ήταν μία πολύ καλή ιδέα, να δημιουργηθεί ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου θα εργάζονται άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το μαγαζί, όπως εξηγεί ο κ. Δαλούκας, είναι μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης, απαρτίζεται από 7μελές διοικητικό συμβούλιο στο οποίο έχουν ενταχθεί άτομα διαφορετικών ειδικοτήτων, ώστε να μπορεί να συνεισφέρει ο καθένας από το πόστο του στις ανάγκες του καφέ-εστιατορίου.

Διαβάστε επίσης  Το ανατριχιαστικό νησί με τις κρεμασμένες κούκλες στο Μεξικό

Πιο συγκεκριμένα, στο ΔΣ υπάρχουν ψυχολόγοι-ψυχοθεραπευτές, φαρμακοποιός, υπεύθυνοι για την επικοινωνία, τη μηχανογράφηση και τα λογιστικά. Όσον αφορά στη χρηματοδότηση, ο εμπνευστής της ιδέας Διονύσης-Νεκτάριος Δαλούκας αναφέρει ότι έγινε από τις τσέπες τους αλλά και με τη συνδρομή κάποιων ιδιωτών και εταιρειών, οι οποίοι βοήθησαν είτε προσφέροντας κάποια χρήματα είτε παρέχοντας υλικά και προϊόντα για το στήσιμο του μαγαζιού.

Στις δύο πρώτες εβδομάδες, ο κ. Δαλούκας το πρώτο πράγμα που διαπίστωσε και για το οποίο ήταν σίγουρος από πριν είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το είδος και τον βαθμό της αναπηρίας, μπορούν να είναι παραγωγικοί, ισάξιοι και ισότιμοι με τον οποιονδήποτε εργαζόμενο.

Μόλις έγινε γνωστή η ιδέα, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν χλιαρή και οι αντιδράσεις «μουδιασμένες». Σιγά σιγά όμως, ο κόσμος άρχισε να ξεπερνά προκαταλήψεις του παρελθόντος και βοήθησε ο καθένας με τον τρόπο του στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος.

«Έχω μεγαλώσει σε μία οικογένεια όπου υπήρχε άτομο με αναπηρία και συγκεκριμένα με σύνδρομο Down. Και εγώ έχω 80% αναπηρία, καθώς πάσχω από μία σπάνια ασθένεια στην καρδιά και από την ηλικία των 20 ετών χρειάστηκε να βάλω απινιδωτή. Oλα αυτά βοήθησαν ώστε να έχω μία επιπλέον ευαισθησία για αυτά τα άτομα και να μπορέσω να δημιουργήσω τις συνθήκες ώστε κάποιοι από αυτούς να εργαστούν», τονίζει στο «Έθνος».

 

Μουσικά δρώμενα
Το καφέ-εστιατόριο θα φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικά δρώμενα, θα υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη για άτομα με αναπηρία αλλά και τους γονείς τους, μικρές ομάδες που θα μαθαίνουν τη νοηματική κ.ά.

Στο μαγαζί, κάποιοι από τους πελάτες είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, και γι΄ αυτό τον λόγο υπάρχει η δυνατότητα για οπτικοακουστικές παραγγελίες, διατίθενται κατάλογος σε γραφή μπράιγ, ενώ υπάρχει και ειδική σήμανση για τους πελάτες με προβλήματα όρασης, τόσο στην είσοδο όσο και στις τουαλέτες.

Διαβάστε επίσης  Χώροι σε επανάχρηση: η αρχιτεκτονική επανασυστήνεται, η τέχνη αυτοπροσδιορίζεται, το αστικό τοπίο εμπλουτίζεται

Info: Πύρασσου 12, Βόλος

Καφέ Γέφυρες

Γνωρίστε το καφέ που απασχολεί άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας-μέλη του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία-ΣΟΨΥ Πάτρας.

Οι «Γέφυρες» είναι ένα εναλλακτικό καφέ, όπου διοργανώνονται βραδιές μουσικής, ποίησης, βιβλιοπαρουσιάσεις, εικαστικές-φωτογραφικές εκθέσεις, θεατρικά δρώμενα, παρουσιάσεις ντοκιμαντέρ κοινωνικού περιεχομένου και δράσεις για παιδιά. Από τις 9 Οκτωβρίου 2016 που άνοιξε τις πόρτες του, έχουν διοργανωθεί συνολικά 31 δράσεις πολιτισμού. Πρόκειται για μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης.

Επισκεφτείτε τον νεανικό και ευχάριστο χώρο του για να απολαύσετε το καφεδάκι σας ή κάποιο από τα μοναδικά γλυκά του.

Info: Πατρέως 86, Πάτρα


Πληροφορίες:

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Tennis skirts: Το item που χρειάζεσαι για τα πιο cute looks

Οι tennis skirts, γνωστές και ως φούστες του τένις, αποτελούν
Μη με λησμόνει

Μη με λησμόνει: Μία όαση στο κέντρο της πόλης

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στο ισόγειο του ιστορικού