Όταν τα συστήματα υγείας «παλεύουν» για την επιβίωσή τους

Πηγή εικόνας: Medical News Today | συστήματα υγείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Παρότι η υγεία είναι εκ των πραγμάτων το υπ’ αριθμόν ένα αγαθό

που θα έπρεπε να απολαμβάνει κάθε άνθρωπος, συχνά τα συστήματα υγείας και ασφάλισης πολλών χωρών αδυνατούν να παρέχουν στους ασθενείς ικανοποιητική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Θα περίμενε κανείς ότι στις αναπτυγμένες χώρες οι δημόσιοι πάροχοι υγείας είναι εύρωστοι και οι αξιοπρεπείς συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης είναι κτήμα μόνο, των πολιτών με ικανοποιητικά εισοδήματα. Αυτό σημαίνει ότι εφ’ όσον υπάρχουν άνθρωποι που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, είναι, σχεδόν, απίθανο να έχουν τις ίδιες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες που έχουν ασθενείς με μεγάλα εισοδήματα.

Βέβαια, αν παραμερίσουμε για λίγο την ανισότητα, που δεν αφορά μόνο στον τομέα της υγείας, μπορούμε να παρατηρήσουμε πολλά «συστατικά» αποτυχίας στα απανταχού συστήματα υγείας. Διαφθορά, χαμηλή χρηματοδότηση και εξειδίκευση των επαγγελματιών υγείας, ανεξέλεγκτη δράση πολλών φορέων υγείας και ανύπαρκτη ασφαλιστική κάλυψη για ένα μεγάλο μέρους του πληθυσμού, είναι κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας.

4 παραδείγματα χωρών με «ασθμαίνοντα» συστήματα υγείας

Ινδία

Η κοινωνικοοικονομική ανισότητα στην Ινδία αντανακλάται και στα συστήματα υγείας της. Πολλοί άνθρωποι επιβιώνουν με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς και άρα αρκούνται σε μία δημόσια υγεία που υπολειτουργεί. Το υγειονομικό προσωπικό έχει κατηγορηθεί για δωροδοκία. Πολύ μικρό μέρος του ΑΕΠ της Ινδίας δαπανάται για την υγεία, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις. Αντιθέτως, η ιδιωτική παροχή υγείας ανθίζει και, μάλιστα, ο ιατρικός τουρισμός, που οφείλεται σε αυτή, προσφέρει έσοδα της τάξης των 78,6 δις. δολαρίων. Τέλος, τα κόστη για την δημόσια ασφάλιση είναι τεράστια, με αποτέλεσμα, κάποιοι να αδυνατούν να τα αποπληρώσουν ή να εξαντλούνται οικονομικά.

Διαβάστε επίσης  Οι «Άγγελοι της Κολάσεως»: Η συμμορία των «κολασμένων» μηχανόβιων

Βραζιλία

Παρότι η Βραζιλία ξοδεύει για τη δημόσια υγεία το 9.3% του ΑΕΠ της, 1.8 γιατροί αντιστοιχούν σε χίλιους ανθρώπους. Στα χαρτιά η Βραζιλία φαίνεται να έχει πετύχει πολλά. Οι θάνατοι παιδιών έχουν μειωθεί, η πλειονότητα των παιδιών έχει πρόσβαση στον εμβολιασμό και οι γεννήσεις των παιδιών, με την άφιξη του νέου αιώνα, έχουν αυξηθεί. Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής υγείας είναι μεγάλο.

 

Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής

Λόγω της παγκόσμιας επιρροής της, η χώρα αυτή τραβάει τα «βλέμματα» σε κάθε «κίνησή» της. Η Αμερική φιλοξενεί ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και διαθέτει σπουδαία τεχνολογία. Διαθέτει, όμως, κι ένα εξαιρετικά προβληματικό σύστημα υγείας. Έχει τη μεγαλύτερη δαπάνη στο σύστημα υγείας, 18% του ΑΕΠ της, και, ταυτόχρονα, μόνο το 83% των πολιτών είναι ασφαλισμένο. Επεμβάσεις ρουτίνας όπως η αφαίρεση σκωληκοειδούς απόφυσης ή η καισαρική, σε μερικά σημεία της χώρας, κοστίζουν πολλές χιλιάδες δολάρια. Οι προνομιούχοι της ιδιωτικής ασφάλισης «απολαμβάνουν» τα αγαθά της υγείας. Οι υπόλοιποι, είναι ανάλογοι του προφίλ τους, είτε διαθέτουν δημόσια ασφάλιση είτε όχι. Μετά την προσπάθεια του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, το 2010, προσπάθειες έγιναν για την αναβάθμιση του συστήματος, ωστόσο, η αντίθεση συντηρητικών κομμάτων δεν άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν.

Ιταλία

Η ανεπάρκεια του ιταλικού συστήματος υγείας είναι γεωγραφικά προσδιορισμένο. Ενώ σε κάποιες περιοχές, ιδίως του Βορά, οι πολίτες διαθέτουν υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ο Νότος, συχνά, παραπονιέται για χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες με διακρίσεις. Ασθενείς ανέφεραν ότι η σειρά εξυπηρέτησης τους δεν είχε σχέση με τη δήλωση ή τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά με τις «γνωριμίες» και την επιρροή. Τέλος, η ιταλική κυβέρνηση επιλέγει να δαπανήσει μόνο το 7.2% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της, γεγονός που δεν βοηθά συχνά στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

Διαβάστε επίσης  6o Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου: Πρεμιέρα στις 30 Ιουλίου - Το πρόγραμμα

Μέσα στο ντόμινο των πολιτικών εξελίξεων, στις περικοπές και την λήψη μέτρων, η υγεία φαντάζει αγαθό πολυτελείας. Ποιο θα είναι εντούτοις το αντίκτυπο στην ανθρωπότητα; Θα είναι άραγε πολύ αργά τότε για να καταλάβουμε τι έχει πραγματικά σημασία;


Πηγές:

«How sick are the world’s healthcare systems?” byAnu Anand». ανακτήθηκε από: theguardian.com

«Health Care Systems in Low- and Middle-Income Countries»
Anne Mills, D.H.S.A., Ph.D. Ανακτήθηκε από: nejm.org

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η

Το μουσείο των ονείρων της Χαράς: ένα παιδικό βιβλίο μέσο κατανόησης της πολιστικής κληρονομιάς

Η υπόθεση «Το μουσείο των ονείρων της Χαράς» της Ελένης