
Ο νομαδικός τόπος ζωής στη Μογγολία είναι ένα συνηθισμένο μοτίβο. Από την εποχή της κυριαρχίας του Τζένκινς Χαν, η πρωτεύουσα Ουλαν Μπατορ ήταν δομημένη και προσαρμοσμένη στη διαρκή μετακίνηση. Τη δεκαετία του 1920, οι Σοβιετικοί προσπάθησαν να αστικοποιήσουν την πρωτεύουσα της Μογγολίας, χτίζοντας πολυκατοικίες και εδραιώνοντας έναν πιο αστικό χαρακτήρα. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί νομάδες μεταβαίνουν σε πόλεις αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και περισσότερες ευκαιρίες δεδομένης της κλιματικής αλλαγής καθώς και της εξάντλησης των φυσικών πόρων.
Παρότι οι νομάδες βρίσκονται σε συνεχή μετανάστευση, η μετάβαση τους από την ελευθερία του φυσικού περιβάλλοντος στο αστικό τοπίο των πόλεων δεν είναι απλή υπόθεση. Πρόκειται για ριζική αλλαγή της κοσμοθεωρίας και του τρόπου ζωή τους και όχι μία αλλαγή στέγης. Οι νομάδες μπορούν να ταξιδεύουν για μήνες χωρίς να συναντήσουν πρακτικά κανέναν, ενώ μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται. Με την εγκατάστασή τους στο αστικό περιβάλλον αποκτούν νέες αρμοδιότητες. Ταυτόχρονα, οι πράξεις τους επηρεάζουν το κοινωνικό σύνολο. Βιώνουν πρωτόγνωρους περιορισμούς καθώς το δεν υπάρχει ελεύθερο, διαθέσιμο νερό όπως στη φύση, ενώ πρέπει να ελέγχουν την ποσότητα των απορριμμάτων τους και να εξασφαλίζουν τα προς το ζην μέσω της εργασίας τους.
Σήμερα, οι νομάδες της Μογγολίας που έχουν εγκατασταθεί σε πόλεις, κατοικούν διεσπαρμένοι κάπως απομακρυσμένοι από το αστικό τοπίο. Τα yurts ή ger στα μογγολικά είναι οι σκηνές μέσα στις οποίες διαμένουν. Το Ουλάν Μπατόρ διαθέτει έτσι μία μοναδική όψη χάρη σε αυτές τις μετακινούμενες «στέγες». Το 2016 ο Badruum Gardi ίδρυσε το Gerhu, μία μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό την ομαλή ένταξη και προσαρμογή των νομάδων στο αστικό περιβάλλον. Έτσι, μετά από πολλή δουλειά και σε συνεργασία με το Rural Urban Framework (RUF) δημιουργήθηκαν ειδικοί χώροι, εμπνευσμένοι από την αρχιτεκτονική των yurts, όπου μπορούν να λαμβάνουν χώρα πολλές δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Οι χώροι αυτοί, που βρίσκονται στις περιοχές όπου διαμένουν οι νομαδικοί πληθυσμοί, είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι ώστε να είναι λειτουργικοί όλες τις εποχές του χρόνου χωρίς ιδιαίτερες ενεργειακές απαιτήσεις.
Στα κτήρια αυτά υπάρχουν πολλά δωμάτια και αμφιθέατρα που στεγάζουν από πρωτοποριακά εργαστήρια για εφήβους μέχρι και τμήματα για την εκπαίδευση των εργαζομένων στις τοπικές επιχειρήσεις. Ακόμη, υπάρχουν και χώροι όπου μπορούν να παίζουν τα παιδιά. Η ομαλή ένταξη αυτών των ανθρώπων στο νέο περιβάλλον δεν είναι ασήμαντο γεγονός, καθώς αυτές οι περιοχές με τα yurts στεγάζουν το 60 τοις εκατό του πληθυσμού και κάθε χρόνο σημειώνεται αύξηση των κατοίκων τους κατά 30,000.
Σίγουρα, οι νομάδες και η ομαλή τους εγκατάσταση στις αστικές περιοχές αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη Μογγολία. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί το αυριανό μογγολικό κράτος με έναν σύγχρονο αέρα, χωρίς να χάνει το δεσμό με την παράδοση.
Πηγή:
«Welcome to the yurt-opolis! How Mongolia is helping its nomads adapt to big city life». Aνακτήθηκε από: https://www.theguardian.com/artanddesign/2020/may/17/yurt-opolis-mongolia-city-life-ulaanbaatar-community-hub