Οι στάχτες του Στίβεν Χόκινγκ, τοποθετήθηκαν, την Παρασκευή στις 15 Ιουνίου και ώρα 12:00 Αγγλίας, δίπλα σε εκείνες του Νεύτωνα και του Δαρβίνου. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.
Ένας σπουδαίος επιστήμονας, όπως ο Στίβεν Χόκινγκ, δεν θα μπορούσε να διακριθεί με μα μικρότερη τιμή από αυτή, μια τιμή που μέχρι τώρα δεν είχε κανένας άλλος Βρετανός στην ιστορία. Στην τελετή, παρευρέθηκαν περίπου 1.000 άτομα από 100 χώρες τουλάχιστον, μετά από κλήρωση, κατά την οποία συμμετείχαν 25.000 άτομα.
Πολλές διάσημες προσωπικότητες έδωσαν το παρόν σε αυτή την τιμητική τελετή για τον Στίβεν Χόκινγκ, ανάμεσα τους και ο Βρετανός ηθοποιός, Έντι Ρέντμεϊν, ο οποίος μάλιστα, υποδύθηκε τον μεγάλο επιστήμονα σε μια ταινία του BBC, το 2004.
Ο καθηγητής Κοξ είπε ότι ο Χόκινγκ ήταν μία αληθινή έμπνευση και ανέφερε την επιρροή που είχε πάνω του το βιβλίο του φυσικού, «A Brief History of Time» όταν ήταν 20 χρονών. Ο Άγγλος αστρονόμος και καθηγητής, Σερ Μάρτιν Ρις και ο συνεργάτης του Στίβεν Χόκινγκ και κάτοχος βραβείου Νόμπελ Κιπ Θορν, επίσης εκφώνησαν λόγο κατά την τελετή.
Στην ομιλία του, ο Σερ Ρις, Άγγλος αστρονόμος και καθηγητής, είπε:
«Μοιραζόταν τον αγνωστικισμό του Δαρβίνου, αλλά είναι πρέπον ότι κι αυτός θα πρέπει να ενταφιαστεί σε αυτό το εθνικό ιερό». Το όνομά του θα ζήσει στα χρονικά της επιστήμης. Κανείς άλλος από τον Αϊνστάιν, δεν έχει κάνει περισσότερα για να εμβαθύνει την κατανόησή μας για το χώρο και το χρόνο, συνέχισε. Εκατομμύρια κόσμος διεύρυνε τους ορίζοντές του με τα βιβλία και τις διαλέξεις του, ενώ ενέπνευσε σε παγκόσμιο επίπεδο με το μοναδικό παράδειγμά του, να επιτύχει εναντίον όλων των πιθανοτήτων».
Advertising
Ο αιδεσιμότατος του Γουέστμινστερ Τζον Ρ. Χαλλ, είπε για τον Χόκινγκ:
«Όσο σπάνιο και να είναι, η είσοδος σε αυτό που μερικές φορές αποκαλείται «Βαλχάλα της Βρετανίας», δεν συνεπάγεται μια πολύπλοκη διαδικασία. Στην ουσία, αναφέρει, είναι στο χέρι του να αποφασίσει. Θάψαμε τον Ισαάκ Νιούτον εδώ, οκτώ ημέρες μετά το θάνατό του. Επίσης πήραμε μία ανάλογη απόφαση το 1882 για τον Δαρβίνο. Ο καθηγητής Χόκινγκ πληροί τις προϋποθέσεις όχι μόνο για τις συνεισφορές του στην επιστήμη αλλά και για την εμπνευσμένη ζωή που ζούσε μπροστά σε τεράστια εμπόδια. Οι θρησκευτικές απόψεις ενός ανθρώπου που περιγράφεται κάποιες φορές ως ο πιο διάσημος άθεος του κόσμου δεν τον αποκλείουν. Εάν ήταν στην πραγματικότητα άθεος, αν ήταν στην πραγματικότητα αγνωστικιστής, το ποια ήταν η θέση του, δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, απολύτως ξεκάθαρη. Η θέση μου είναι πολύ απλά αυτή: Αν κάποιος πιστεύει στο Θεό ή όχι, όταν κάποιος επιτύχει αξιοσημείωτα πράγματα τότε πιστεύω ότι ο Θεός βρίσκεται σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε.
Σε ευχαριστούμε που υπήρξες, Στίβεν Χόκινγκ.
Πληροφορίες από BBC, Lifo