Τα εξάχρονα κορίτσια θεωρούν την εξυπνάδα ένα ανδρικό προνόμιο;

Οι διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι ανήκουστο, καθώς αν και γίνεται λόγος πια για ισότητα των φύλων, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δυστυχώς δεν το επιβεβαιώνουν. Κάτι όμως, που μπορεί να μας προβληματίσει ακόμα περισσότερο, είναι το γεγονός πως τέτοιες διακρίσεις έχουν την αφετηρία τους από την παιδική ηλικία του ατόμου.

Όπως θα δούμε και στο παρακάτω βίντεο, τα κορίτσια κατά την ηλικία των έξι ετών, αρχίζουν να πιστεύουν πως τα αγόρια είναι περισσότερο έξυπνα σε σύγκριση με τα κορίτσια. Μελέτες που έγιναν σε παιδιά ηλικίας 5-7 ετών, ανέδειξαν πως όταν τα παιδιά άκουσαν μια ιστορία για έναν πολύ έξυπνο άνθρωπο, χωρίς να διευκρινίζεται το φύλο του, εκείνα που βρίσκονταν στην ηλικία των πέντε ετών απάντησαν κατά 75% πως είναι το ίδιο φύλο με εκείνα, τα κορίτσια δηλαδή απάντησαν πως πρόκειται για γυναίκα, ενώ αντίστοιχα τα αγόρια αποκρίθηκαν πως γίνεται λόγος για άντρα. Όμως, τα εξάχρονα κορίτσια απάντησαν στη συνέχεια, πως ο ήρωας της ιστορίας ήταν άνδρας.

Μπορούμε να συμπεράνουμε εύκολα, πως οι διακρίσεις ανάμεσα στο γυναικείο και ανδρικό φύλο ξεκινούν από πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα να έχουν σημαντικές επιδράσεις στην αντίληψη των παιδιών, τόσο των αγοριών, όσο και των κοριτσιών. Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν μας κάνει και πολύ εντύπωση, από τη στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν πως ακόμα και στα παιδικά παραμύθια, οι γυναικείοι χαρακτήρες που παρουσιάζονται ως ανεξάρτητοι και δυναμικοί, χωρίς να χρειάζονται την παρουσία ενός άνδρα, είναι ελάχιστοι.

Δίπλα μας βλέπουμε σχεδόν καθημερινά, να παρουσιάζεται η γυναικεία ευφυΐα ως προνόμιο, ως κάτι ξεχωριστό και όχι ως κάτι δεδομένο. Η γυναικεία παρουσία στον εργασιακό τομέα μπορεί να είναι τις τελευταίες δεκαετίες αρκετά δυναμική, μα δυστυχώς υπάρχουν πολλά περιστατικά ακόμη που αποδεικνύουν πως η ίση αντιμετώπιση μάλλον μοιάζει κάτι αρκετά μακρινό.

Διαβάστε επίσης  10 "περίεργα" facts για τα Χριστούγεννα

Ίσως αν κοιτάξουμε πραγματικά τι συμβαίνει δίπλα μας, να κατανοήσουμε πως πρέπει να βάλουμε από πολύ νωρίς τα θεμέλια, ώστε να υπάρξει μια πραγματική ίση αντιμετώπιση ανάμεσα στα δύο φύλα, πράγμα που θα ξεκινήσει από την παιδική ηλικία του κάθε ατόμου, με τη σωστή καθοδήγηση τόσο του γονέα, όσο και του σχολικού περιβάλλοντος.

By 6 years old, girls start believing that boys are smarter

Let's make sure we're reassuring our girls that they can be geniuses too. (via World Economic Forum)

Publiée par Upworthy sur Mardi 18 juillet 2017

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βήμα βήμα

Μουσικές ανησυχίες με κρατούν ξάγρυπνο απόψε, καθώς ένα αρκετά υποφερτό

Khara-Khoto, η «μαύρη πόλη»

Κατά κοινή ομολογία η ιστορία της πόλης του Khara-Khoto γνωστή