Τα μουσεία ευχαριστούν τους ήρωες της υγείας

Πηγή εικόνας: kathimerini.gr

 

Μουσεία: μόνιμα ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξής της. Είναι ανοικτά στο κοινό και στόχο έχουν την συλλογή, μελέτη, διατήρηση, γνωστοποίηση και έκθεση τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού και του περιβάλλοντος με σκοπό την μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. Ο ορισμός της ICOM (International Council of Museums), ξεκάθαρα κατατάσσει τα μουσεία σαν μία από τις κοιτίδες του ανθρώπινου πολιτισμού, ενός πολιτισμού, ο οποίος μπορεί να συνεισφέρει πολλά τις μέρες που διανύουμε, ιδιαίτερα από την ηθική  πλευρά. Τα μουσεία, φέτος, ευχαρίστησαν τους ήρωες γιατρούς της υγείες, με τη δράση #MuseumsThankHealthHeroes, με αφορμή την 7η Απριλίου, η οποία και ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Μουσεία και hastag

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από τα μουσεία των ΗΠΑ και μέσω του hastag #MuseumsThankHealthHeroes, διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο. Τη συμβολή της ιατρικής στην ανθρωπότητα, εδώ και αρκετούς αιώνες, δεν μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει, ωστόσο, αυτό που συνήθως ξεχνάμε είναι ότι πίσω από την επιστήμη αυτή, και κάθε επιστήμη, υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι μοχθούν για την εξέλιξή της και τη συμβολή της στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής, αλλά και της ίδιας της ζωής. Τα μουσεία, ως ένας σημαντικός εκπρόσωπος του πολιτισμού, μέσω της διαδικτυακής αυτής δράσης, απλά μας το υπενθύμισαν.

Για την Ελλάδα, το μουσείο Μπενάκη, μέσω μίας φωτογραφίας της Βούλας Παπαϊωάννου, η οποία απεικονίζει μία νοσοκόμα στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, στην Αθήνα του 1945, έκανε ένα κάλεσμα προς τα υπόλοιπα ελληνικά μουσεία με σκοπό και τη δική τους συμμετοχή. Γιατροί, νοσοκόμοι, τραυματιοφορείς, εργάτες της καθαριότητας, βοηθητικό προσωπικό και άλλοι, ο καθένας από τη μεριά του, αγωνίζεται για την ανθρώπινη υγεία, εκθέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη δική του ή των οικείων του.

Διαβάστε επίσης  Μόνα Λίζα: Μήπως είναι υπερεκτιμημένη;

Πέρα από τη μερική ηθική ικανοποίηση για την αναγνώριση του δύσκολου και σημαντικού έργου, το οποίο καθημερινά λαμβάνει χώρα σε διάφορα νοσοκομεία ανά τον κόσμο, η συγκεκριμένη δράση αυτών των φορέων του πολιτισμού, έδωσε –για ακόμα μια φορά- έμφαση, όχι μόνο στη σημαντικότητα της ιατρικής και των εκπροσώπων της, αλλά μας θύμισε ότι γιατροί, νοσοκόμοι κ.α. σε κάθε σημαντική στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας είναι πάντα εκεί και μάλιστα στις πρώτες γραμμές δράσης.

Οι ήρωες της υγείας και μουσεία

Σήμερα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενάντια στον ιό Covid-19 και στην πανδημία, πριν μισό αιώνα περίπου βρίσκοντας λίγο πιο πίσω από τα πεδία μαχών και κάτω ακριβώς από τους βομβαρδισμούς του Άξονα. Γιατροί, νοσοκόμοι, νοσηλευτές και άνθρωποι που υπηρετούν στην δημόσια υγεία, ξεκάθαρα, αξίζουν περισσότερα από ένα μισθό. Είναι όλοι εκείνοι που είτε βρίσκονται σήμερα στα νοσοκομεία, είτε σε κάποιο απομονωμένο χωριό της Αιθιοπίας, συμβάλουν στην περιφρούρηση της υγείας μας. Καθοδηγούν τον δημόσιο λόγο και τον ενισχύουν με σωστές και επιστημονικές πληροφορίες, προκειμένου να λαμβάνουμε όλοι μας τα ανάλογα μέτρα, συλλέγουν στοιχεία και μελετούν την αντιμετώπιση του ιού, κάνουν έρευνες και φυσικά βρίσκονται δίπλα σε κάθε ασθενή.

Σε μία εποχή, όπως η σημερινή, με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και δίνουν πρόσφορο έδαφος σε συναισθήματα όπως: αγωνία, φόβος, ανασφάλεια, αβεβαιότητα, υγεία, θάνατος, δεν έχουμε παρά να επιστρατεύσουμε τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρώπινης ιστορίας, την επιστήμη και τον πολιτισμό, προκειμένου να ξεπεράσουμε όλα αυτά με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Ως επί το πλείστον τα μέσα και τις βάσεις τις έχουμε, το μόνο που μένει είναι να κινηθούμε με ψυχραιμία, σύνεση  και διορατικότητα. Τα μουσεία μέσα από τη δράση τους #MuseumsThankHealthHeroes, απέδωσαν το δικό τους φόρο τιμής και ταυτόχρονα μας υπενθύμισαν την αξία όλων των παραπάνω, μέσα από τις φωτογραφίες τους.

Διαβάστε επίσης  Τρεις γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

Μουσείο Μπενάκη

μουσεία
Πηγή εικόνας: facebook.com/TheBenakiMuseum

 

Mc Master Museum of Art

μουσεία
Πηγή εικόνας: twitter.com/MacMuseum

 

Lynn Museum

μουσεία
Πηγή εικόνας: twitter.com/Lynn_Museum

 

Όπως και να έχει, η επόμενη ημέρα θα έρθει. Κάποιοι περιμένουν να γυρίσουν στην κανονικότητα, όπως ήταν η ζωή πριν από την πανδημία και κάποιοι άλλοι, κάνουν λόγου για μία εντελώς καινούρια μέρα. Σίγουρα κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να εγγυηθεί για το τι θα συμβεί, αλλά μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε σήμερα -με τον τρόπο μας- ώστε το αύριο να είναι περισσότερο αισιόδοξο.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Τα Μουσεία ευχαριστούν τους Ήρωες της Υγείας, ανάκτηση από: https://www.huffingtonpost.gr/entry/ta-moeseia-eecharistoen-toes-eroes-tes-eyeias_gr_5e8ca42cc5b62459a92fbcfb?fbclid=IwAR2xWtIK4UL-ujIrxVQXva_jMkKe54GhqY7iz2D9cAx7lt1wUIpV1vK1pGk

The Benaki Museum, ανάκτηση από: https://www.facebook.com/TheBenakiMuseum/posts/10157491980834633

Είμαι η Φαίη και έχω μεγάλη περιέργεια σχεδόν με τα πάντα!! Μου αρέσει να ανακαλύπτω και να μαθαίνω τι συμβαίνει ή και τι έχει ήδη συμβεί στον κόσμο και αρθρογραφώ γιατί θέλω και με κάποιον να τα μοιράζομαι!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.