Covid-19: Και μετά τι;

Covid-19
Πηγή εικόνας: Lifo.gr

Μπήκε και ο μήνας Απρίλιος. Ένας μήνας αβεβαιότητας και πιθανής (και εάν όχι πιθανής , σίγουρα θεμιτής) σταθεροποίησης της κατάστασης που βιώνουμε. Μια πρωτόγνωρη κατάσταση με την έξαρση του covid-19 να αποκτά κάθε μέρα και μεγαλύτερη έκταση. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον άμεσο αντίκτυπο των ανθρωπίνων ζωών που χάνονται.

Πότε θα τελειώσει η καραντίνα;

Οι περισσότεροι αναρωτιούνται ποτέ θα τελειώσει όλο αυτό. Ποτέ θα επιστρέψουν στην μέχρι προ λίγων ημερών καθημερινότητα τους. Στις εργασίες τους, στα μαθήματα τους , στις βόλτες τους και τις συναθροίσεις με αγαπημένα πρόσωπα άφοβα. Οι πολύ αισιόδοξοι πιστεύουν στα τέλη Απριλίου. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι μέσα στο μηνά Μάιο θα είμαστε έτοιμοι για την επανεκκίνηση της καθημερινότητάς μας όπως την ξέραμε.

Ο γνωστός επιδημιολόγος Τζονγκ Νανσάν υποστηρίζει ότι η πανδημία του κορονοϊού θα έχει τελειώσει μέχρι τον Ιούνιο. Η επιστημονική ομάδα του Τζονγκ Νανσαν έχει καταλήξει επίσης στο ότι τα ποσοστά του να ξανά νοσήσει ένας ασθενής που έχει αναρρώσει από τον covid-19 είναι χαμηλά. Ωστόσο, στην επιστημονική κοινότητά υπάρχει μια αβεβαιότητα.

Κάτι που επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη συνέντευξη του Μπρους Έιλγουορντ, (σύμβουλος του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) ο οποίος δήλωσε στο περιοδικό Time ότι βρισκόμαστε σε περίοδο εκθετικής αύξησης, κάτι που θα μας πάρει μήνες για να ελέγξουμε. Ο Έιλγουορντ αναμένει σε έξι μήνες να βγαίνουμε από την βαθιά κρίση. Χωρίς ωστόσο αυτό να συνεπάγεται με το τέλος του ιού καθώς θεωρεί ότι θα υπάρξει και δεύτερο ισχυρό κύμα του covid-19. Ένα σενάριο που πιστεύει και το κράτος της Κίνας και προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ωστόσο, αν και διαφωνούν στη χρονική στιγμή του ποτέ θα τελειώσει η πανδημία, συμφωνούν στο ότι θα τελειώσει. Το ερώτημα όμως που δεν μπορεί να απαντήσει κάποιος με σαφήνεια είναι άλλο. Τι θα ακολουθήσει μετά τον covid-19. Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, και πως θα το διαχειριστούμε εμείς ;

Το τέλος της ιδιωτικής ζωής;

Ζούμε σε μια εποχή τεχνολογικής κορύφωσης. Αυτό μας δίνει δυνατότητες που μόλις λίγα χρονιά πριν μας φάνταζαν απίθανες. Ο εντοπισμός μέσω σήματος δορυφόρου είναι ένα από αυτά. Οι υπερσύγχρονες εφαρμογές με διάφορες θεματικές και δυνατότητες επίσης. Θα μπορούσαν ωστόσο αυτά χρήσιμα εργαλεία να χρησιμοποιούνται και κατά τις ιδιωτικής μας ζωής;

Διαβάστε επίσης  Τι είναι ο H1N1 και γιατί ακούμε τόσο για αυτόν;

Από την στιγμή που κηρύχθηκε η πανδημία του covid-19 ολόκληρα κράτη καλούνται να συμμορφωθούν με ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές περιορισμού και ελέγχου. Στην Κίνα κυκλοφόρησε εφαρμογή που τροφοδοτούσε τις κρατικές υπηρεσίες με το όνομα, την τοποθεσία και τις κινήσεις ανθρώπων που είχαν εκτεθεί στον ιό. Ενώ υπάρχει αναφορά για χρήση τεχνητής νοημοσύνης από την εταιρεία Baidu που έδινε πληροφορίες για ανθρώπους που δεν φορούσαν μάσκα στις κρατικές αρχές.

Advertising

Covid-19 : Πολλά παραπάνω από ένας ιός
Πηγή εικόνας : Digitallife

Και νόμιζες ότι το μήνυμα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ήταν τρομακτικό;

Ανεξάρτητα από τις ερμηνείες που μπορεί να δώσει κάθε συνωμοσιολογος, υπάρχει ένα σημαντικό ερώτημα σε όλη αυτή τη κατάσταση που περιγράψαμε. Θα μπορούσε όλη αυτή η πανδημία και ο φόβος που καλλιεργείτε από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας να στρώσει το δρόμο σταδιακά για την χρήση εργαλείων μαζικής επιτήρησης από το κράτος;

Ένα αντίβαρο στο πρόβλημα

Πάμε λίγο και στο παράδειγμα της χωράς στην οποία ζούμε. Στην Ελλάδα, εδώ και λίγες μέρες, κηρύχθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας. Αυτόματα αστυνομικοί βγήκαν στους δρόμους για την επιτήρηση του μέτρου αυτού, σε άλλες περιοχές λιγότερο και σε άλλες περισσότερο. Υπό την απειλή ενός προστίμου της τάξεως των 150 ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι μπορείς να κυκλοφορείς μόνο εάν έχεις γραπτή η ηλεκτρονική δήλωση μετακίνησης καλούν το κόσμο σε συμμόρφωση.

Σε προηγούμενο άρθρο αναφέραμε μερικούς λογούς της ανυπακοής των μαζών. Σήμερα θα δούμε και ένα ακόμα, επιπρόσθετα. Ο τρόπος συμμόρφωσης με τις κρατικές αποφάσεις αυτή τη στιγμή είναι ασύμφορος. Είτε μιλάμε για την αστυνομία στους ελληνικούς δρόμους, είτε για το στρατό στους αλβανικούς, είτε για την τεχνητή νοημοσύνη στους κινέζικους, και εξηγούμαι. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα βίντεο με μια παιδαγωγό που διδάσκει σε μικρά παιδιά την σημασία του καλού πλυσίματος των χεριών.

Advertising

Υπό αυτή την έννοια δεν θα χρειαστεί αύριο το παιδί που έλαβε μέρος στην αναπαράσταση, ούτε την αστυνομία, ούτε κάποια τεχνητή νοημοσύνη να το εξαναγκάσει να πλύνει τα χεριά του. Θα το κάνει γιατί κάποιος του εξήγησε το ποσό σημαντικό είναι, και εκείνο το αντιλήφθηκε. Ας το ανάγουμε τώρα σε κάτι μεγαλύτερο. Πόσες επιστημονικές προσεγγίσεις και πόσες «κίτρινες» ειδήσεις είδαμε στα μέσα μαζικής επικοινωνίας; Πόσοι αναλώθηκαν στο ότι πρέπει να κλειστούμε μέσα και όχι στο γιατί; Πόσοι αναλώθηκαν στο γιατί δεν θέλουν να μείνουν μέσα, βασιζόμενοι σε οτιδήποτε άλλο πέρα των επιστημονικών προσεγγίσεων; Όταν οι αρχές εξηγήσουν στον κόσμο τα επιστημονικά δεδομένα και όταν ο κόσμος εμπιστεύεται τις αρχές αυτές τότε οι πολίτες θα επιλέξουν να κάνουν το σωστό. Μέχρι τότε ο κόσμος θα αντιδρά και δίκαια, καθώς οι σχέσεις του με τις αρχές διέπονται από έλλειψη εμπιστοσύνης, απαξίωση και καταναγκασμό.

Διαβάστε επίσης  One Piece Treasure Cruise: Σαλπάροντας στον κόσμο του One Piece

«Ένας καλά ενημερωμένος και με ίδιον κίνητρο πληθυσμός είναι συνήθως πολύ ισχυρότερος και αποτελεσματικός από έναν επιτηρούμενο από την αστυνομία, αδαή πληθυσμό» μας λέει ο ιστορικός Γιουβάλ Νώε Χαράρι.

Ιός χωρίς σύνορα

Όταν μιλάμε για πανδημία αναφερόμαστε σε περιπτώσεις που θεωρείται ότι είναι πιθανόν να επηρεαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός της Γης και πιθανόν, ένα μέρος αυτού να ασθενήσει από έναν ίο. Συνεπώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ανά κράτος; Λίγο δύσκολα, καθώς λόγο του χαρακτήρα του προβλήματος χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία. Σε μια κλίμακα που πρωτίστως χρειάζεται η ανταλλαγή πληροφοριών. Έτσι όταν ο covid-19 στη Κίνα βρίσκονταν σε έξαρση, το κινεζικό κράτος θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες στην Αμερική για την αντιμετώπιση του ιού και τούμπαλιν. Σε αντίθετη περίπτωση, η εσωστρέφεια μιας χώρας, δεν συντελεί αποτελεσματικά και μακροχρόνια σε επίλυση του προβλήματος.

Advertising

Είναι ακριβώς η ιδία κατάσταση με εκείνο του γείτονα που είχατε που πήγε και πήρε όλα τα αντισηπτικά από τα ράφια για να μην κολλήσει τον ιό, αφήνοντας όλους τους άλλους στη πολυκατοικία του χωρίς αντισηπτικό. Έτσι στην επόμενη μέρα του ιού αυτού, θα ήταν ιδανικό να δημιουργηθεί μια προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο, ιατρικής ενίσχυσης και ιατρικής αλληλεγγύης σε κρίσιμες στιγμές όπως αυτές. Η Κουβά δίνει το παράδειγμα. Απλά πρέπει να το ακολουθήσουμε.

Ένα οικονομικό κραχ

Η οικονομία βιώνει ένα κραχ. Διαφορετικό ως προς την ερμηνευτική του προσέγγιση αλλά είναι μια δεδομένη κατάσταση. Και όπως όλοι ξέρουμε (και έχουμε καταλάβει καλά τα τελευταία χρονιά) τα κραχ δεν τελειώνουν σε μία «Μαύρη Παρασκευή» ή μια «Μαύρη Δευτέρα». Το πάγωμα των εργασιών μεγάλων εργοστασίων, οι άδειοι δρόμοι σε μεγάλες πόλεις, το κλείσιμο των σχολείων και η αναστολή λειτουργίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι οικονομικά μη υπολογίσιμες ζημίες. Αλλά ακόμα και όταν επανεκκινήσουν οι εργασίες στους παραπάνω κλάδους το τοπίο φαίνεται χλωμό. Και αυτό γιατί οι καταναλωτικές συνήθειες των ανθρώπων αναμένεται να αλλάξουν.

Διαβάστε επίσης  Covid19: Εμβόλια και ανοσία

Με πιο απλά λογία και μιλώντας για τα ελληνικά δεδομένα, ακόμα και εάν ξεπεραστεί η πανδημία μέσα στον επόμενο μηνά, ο τουρισμός έχει ήδη πληγεί ανεπανόρθωτα , και ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας θα καταρρεύσει. Φυσικά το ζήτημα είναι παγκόσμιο και η αντίδραση θα είναι αλυσιδωτή. Είναι έτσι δομημένη η οικονομία του πλανήτη που δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Το μέγεθος της κρίσης που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια εξαρτάται από το πόσο σύντομα θα αντιμετωπίσουμε την κρίση του covid-19. Οι δείκτες των χρηματιστηρίων έχουν πέσει κατακόρυφα. Η βενζίνη έχει πέσει πάνω από δυο μονάδες σε σχέση με ένα μηνά πριν. Αεροπορικές εταιρίες κάνουν έκκληση για οικονομικές ‘’ενέσεις’’ ώστε να μην καταρρεύσουν.

Και αυτοί είναι τα βουβάλια της οικονομίας. Και ξέρετε ποιος την πληρώνει όταν μαλώνουν τα βουβάλια…

Advertising


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο :

Will the Coronavirus Ever Go Away? Here’s What One of the WHO’s Top Experts Thinks, ανακτήθηκε από time.com

Γνωστός Κινέζος επιδημιολόγος: Η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού θα έχει λήξει ως τον Ιούνιο, ανακτήθηκε από www.kathimerini.gr

Advertising

Ισραηλινός ιστορικός: Ο κόσμος μετά τον κορωνοϊό –Θα θυσιάσουμε την ιδιωτικότητα στη μάχη με την πανδημία;, ανακτήθηκε από www.iefimerida.gr

Έχουμε κραχ!, ανακτήθηκε από www.liberal.gr

China’s coronavirus detection app is reportedly sharing citizen data with police, ανακτήθηκε από thenextweb.com

Baidu open sources AI to identify people without face masks, ανακτήθηκε από thenextweb.com

Advertising

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βραδιές με δωρεάν προβολές στα Ιωάννινα!

Οι κινηματογραφικές προβολές συνεχίζονται με τις κινηματογραφικές αίθουσες να γεμίζουν!

Το κίνημα των Χίπις

Το κίνημα των Χίπις είναι μία επαναστατική αντίδραση ενάντια στο