Τα Teddy Girls ήταν μια υποκουλτούρα νέων γυναικών της εργατικής τάξης στο Λονδίνο κατά τη δεκαετία του 1950. Ο όρος “Teddy” προέρχεται από το “Edwardian”, καθώς η μόδα και το στυλ των Teddy Girls άντλησαν έμπνευση από την περίοδο του Εδουάρδου, η οποία διήρκεσε τις αρχές του 20ου αιώνα, ιδιαίτερα τα χρόνια γύρω από τη βασιλεία του βασιλιά Edward VII (1901-1910).
Ποια ήταν η αφορμή για την ύπαρξη του φαινομένου ”Teddy Girls”;
Η δημιουργία τους είχε ως αφορμή το κοινωνικό πλαίσιο της εποχής τους, που περιλάμβανε μια περίοδο μεταπολεμικών αλλαγών, οικονομικών δυσκολιών και κοινωνικών αναταραχών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα Teddy Girls εμφανίστηκαν κατά τη δεκαετία του 1950, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και αποτέλεσαν μια αντίδραση στις συνθήκες της εποχής.
Ορισμένοι παράγοντες που συνέβαλαν στη δημιουργία τους περιλαμβάνουν:
Οικονομική Δυσκολία: Η Βρετανία μετά τον πόλεμο βίωσε οικονομικές δυσκολίες, και οι νέοι αντιμετώπιζαν περιορισμούς στις ευκαιρίες εργασίας και στην πρόσβαση σε μόδα και ψυχαγωγία.
Ανάγκη Έκφρασης και Ανεξαρτησίας: Οι νέοι ήθελαν να εκφραστούν και να αναδείξουν την ανεξαρτησία τους με διακριτικό τρόπο. Τα Teddy Girls βρήκαν στο στυλ τους έναν τρόπο να αναδείξουν τη διαφορετικότητά τους και να αντιταχθούν στα κοινωνικά πρότυπα.
Επιρροή από τον Κινηματογράφο και τη Μουσική: Ο κινηματογράφος και η μουσική της εποχής άσκησαν επίσης επιρροή στο στυλ των Teddy Girls. Οι νέοι επηρεάζονταν από τις εμφανίσεις που έβλεπαν στις ταινίες και από τους μουσικούς της εποχής.
Έτσι, τα Teddy Girls δημιουργήθηκαν ως έκφραση της νεανικής αντίδρασης σε μια περίοδο κοινωνικών και πολιτισμικών αλλαγών, αναζητώντας μια ταυτότητα που θα ξεπερνούσε τα παραδοσιακά πρότυπα.
Ποια ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των ”Teddy Girls”;
Τα Teddy Girls είχαν ένα ξεχωριστό και διαφορετικό στυλ, τελείως αλλιώτικο από αυτό που πρόσταζε η μόδα εκείνης της εποχής. Χρησιμοποιούσαν το στυλ τους για να δείξουν την ανεξαρτησία τους και την ελευθερία της προσωπικότητάς τους. Πιο συγκεκριμένα:
1) Ρούχα: Φορούσαν σακάκια με βελούδινους γιακάδες, μακριές φούστες και παντελόνια με πιέτες. Συχνά επέλεγαν να ολοκληρώσουν το ντύσιμό τους με ανδρικά πανωφόρια ή παλτό.
2) Χτενίσματα και Κοσμήματα: Τα χτενίσματα τους ήταν ιδιαίτερα περίτεχνα τόσο για το κόψιμο τους όσο και για τον τρόπο με τον οποίο επέλεγαν να τα χτενίσουν. Τα κοσμήματα που έβαζαν για να τελειοποιήσουν το στυλ του ήταν μεγάλα κολιέ και σκουλαρίκια, πέρλες και καρφίτσες.
3) Μακιγιάζ: Έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στα μάτια και στα χείλη.
4) Στάση που κρατούσαν στην κοινωνία: Τα Teddy Girls ήταν επαναστατικά και ανεξάρτητα. Αμφισβητούσαν συνεχώς τις κοινωνικές προσδοκίες των γυναικών εκείνης της εποχής , δίνοντας με αυτό τον τρόπο στον εαυτό τους την αίσθηση της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της αυτοπεποίθησης.
Αυτά τα χαρακτηριστικά αντικατοπτρίζουν την προσπάθεια τους να αντιδράσουν στα κοινωνικά πρότυπα της εποχής τους και να δημιουργήσουν μια εμφάνιση που θα αντανακλούσε την ανεξαρτησία.
Τι αντίκτυπο είχε το φαινόμενο ”Teddy Girls” στην κοινωνία;
Είχαν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία της εποχής τους, καθώς αντιπροσώπευαν ένα είδος αντίστασης και ανεξαρτησίας από τις κοινωνικές προσδοκίες της εποχής τους. Ορισμένοι τρόποι με τους οποίους επηρέασαν την κοινωνία περιλαμβάνουν:
Στυλ και Μόδα: Με τα εντυπωσιακά τους ρούχα και χτενίσματα, έθεσαν πρόκληση στα καθιερωμένα πρότυπα ένδυσης και ομορφιάς της εποχής τους. Η χρήση ανδρικών ενδυμασιών, όπως τα ανδρικά πανωφόρια, αντιπροσώπευε έναν διακανονισμό των φύλων και μια απόρριψη των τυπικών ρόλων.
Ανεξαρτησία και Αυτοπροσδιορισμός: Aντιπροσώπευαν μια νέα γενιά νέων γυναικών που ζητούσαν ανεξαρτησία και αυτοπροσδιορισμό. Με το να αγκαλιάζουν την ανεξαρτησία και να αντιστέκονται στους περιορισμούς των κοινωνικών προσδοκιών, συνέβαλαν στην αλλαγή των αντιλήψεων για τον ρόλο των γυναικών.
Κοινωνική Αναταραχή: Η εμφάνιση και ο στυλ τους συχνά συνδεόταν με την αντικοινωνική συμπεριφορά και την αντίσταση. Αν και οι ίδιες οι ομάδες ήταν σχετικά μικρές, η εμφάνισή τους μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος πολιτισμικού κινήματος που αμφισβητούσε τα καθιερωμένα πρότυπα.
Παρόλο που η επίδραση τους ήταν περιορισμένη σε σχέση με άλλα κινήματα και υποκουλτούρες, συνέβαλαν στη διαμόρφωση μιας πιο ανοικτής κοινωνίας που αντιμετώπιζε τα καθιερωμένα πρότυπα με διάθεση αμφισβήτησης και διαμαρτυρίας.
Πηγή
Havlin Laura (2015) Teddy Girls: The Style Subculture That Time Forgot
Σπουδάζω στο τμήμα Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ και είμαι Πολιτικός Επιστήμονας. Από μικρή ηλικία με απασχολούσαν τα θέματα που είχαν να κάνουν με την κοινωνία και ειδικότερα τα ζητήματα που αφορούσαν το έγκλημα. Για αυτόν τον λόγο επέλεξα παράλληλα με τις σπουδές μου να λάβω μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Πάντειον Πανεπιστήμιο με τίτλο ''Εφαρμοσμένη Εγκληματολογία στο μυαλό ενός δράστη''. Για μένα το να γράφω είναι ένας τρόπος έκφρασης αλλά και φυσικά να επικοινωνώ την επιστήμη μου μέσα από τα άρθρα μου!